Početna / Mišićno koštani sistem / Višak mokraćne kiseline u telu (koja uzrokuje giht) – simptomi i lečenje
Višak mokraćne kiseline u telu koja uzrokuje giht – simptomi i lečenje

Višak mokraćne kiseline u telu (koja uzrokuje giht) – simptomi i lečenje

Kada telo razlaže purine, supstance koje se nalaze u ljudskom tkivu i mnogim namirnicama, formira se mokraćna kiselina. Mokraćna ili urična kiselina se rastvara u krvi i prolazi kroz bubrege i urin kako bi se eliminisala iz tela. Ako bubrezi ne eliminišu pravilno mokraćnu kiselinu ili ako postoji prekomeran unos namirnica bogazih purinima, mokraćna kiselina počinje da kristališe. Ova kristalizovana mokraćna kiselina se nakuplja u bubrezima i formira kamence u bubregu ili se nakuplja u zglobovima i uzrokuje oblik artritisa koji se naziva giht. Simptomi viška mokraćne kisleine variraju između pojedinaca, u zavisnosti od težine stanja. Neki ljudi sa visokim nivoom mokraćne kiseline ne moraju da imaju simptome.

Koji su simptomi viška mokraćne kiseline?

Simptomi vezani za zglobove

Kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima, mogu se javiti simptomi gihta.  Simptomi gihta uključuju bol, zapaljenje, otok, crvenilo i osetljivost zglobova kada se dodiruju. Zglob se takođe može osećati toplo. Ovi simptomi obično počinju iznenada noću.

Dakle, višak mokraćne kiseline u telu je glavni uzročnik gihta. Neki drugi mogući uzroci za giht su genetika, prekomerna konzumacija alkohola, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomerni unos proteina i previše stresa.

Najčešće pogođeni zglobovi

Prvi napad gihta se obično javlja u palcu stopala. Dodatni zglobovi u telu koji su često pogođeni gihtom uključuju gležnjeve, kolena, petni zglob, prste na rukama, laktove i ručne zglobove. Sa prvim napadom gihta, uobičajeno je da osoba doživi simptome u jednom zglobu, a naknadni napadi mogu uključivati više zglobova.

Trajanje simptoma

Intenzivni bol u zglobu obično dostiže maksimum u ozbiljnosti u prvih 12 do 24 sata nakon početka simptoma. Kada se ovaj najteži bol ublaži, neugodnost u zglobu može trajati nekoliko dana do nekoliko nedelja. Napadi koji se javljaju kasnije mogu prouzrokovati bol koji će se nastaviti duže od napada prvog gihta. Bez pravilnog tretmana ili u slučaju ponovljenog napada, mokraćna kiselina može prouzrokovati trajno oštećenje zgloba.

Simptomi vezani za kožu

Nakon godina ponovljenih napada gihta, kristali mokraćne kiseline mogu početi da oblikuju grudvice ili čvoriće ispod kože. Ove neobične grudvice, zvane tofi, najčešće se javljaju na prstima na rukama i nogama, šakama i laktovima. Tokom napada, tofi mogu postati otečeni i osetljivi.

Simptomi vezani za bubrege

Ako se kristali mokraćne kiseline nalaze u urinarnom traktu, uzrokuju kamence u bubregu. Kamen u bubregu od mokraćne kiseline je češći kod muškaraca nego kod žena. Kamen u bubregu može izazvati simptome kao što su bol u leđima, stomaku ili preponama, groznica, drhtavica, mučnina, povraćanje i krv u urinu.

Giht prirodno lečenje

MIGRESAN BILJNE KAPSULE se koriste kao dopunska terapija za giht. Ove biljne kapsule su na bazi biljke koja se zove povratić (Tanacetum parthenium L.)  – koja ima izraženo antiinflamatorno dejstvo.

Redovna upotreba biljnih kapsula Migresan® na bazi povratića dovodi do smanjenja tegoba i intenziteta napada gihta.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE su efektivne i kod drugih oblika artritisa i reumatskih oboljenja.

Pogledajte i ...

Ishrana kod osteoporoze

Svi znaju da uzimajući kalcijum (uglavnom unošenjem mleka) možete da izgradite jake kosti. Održavanjem jakih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *