SPAS ili POMOĆ jetri?

ciroza jetre

SPAS ili POMOĆ jetri?

Ima li pomoći pacijentima koji su oboleli od bolesti koja se zove ciroza jetre?

Funkcija jetre u organizmu je višestruka. Jetra je jedan od organa s najviše zadataka, a bolesti jetre su često bez simptoma i najčešće se otkrivaju prekasno. Stoga je nužno obratiti pažnju na taj itekako važan organ te šta i kako možemo da učinimo da bismo sačuvali njegovo zdravlje i zaštitili ga.

Stotine pacijenta  su se uverili da se uz određene promene u režimu života i uz pomoć prirodnih preparata može nastaviti kvalititeniji zivot od onoga sto predviđa zvanična medicina.

Ciroza jetre (Cirrhosis hepatis) je difuzno, progresivno hronično zapaljenje jetre pri čemu propada jetreni parenhim, a umesto njega javlja se fibrozno tkivo.  Proces je istovetan u čitavoj jetri, i što je najgore, vrlo je podmukao, često bez ikakvih manifestacija, jer se simptomi počinju postepeno razvijati, odnosno pojavljivati.

Ciroza jetre simptomi:

Potrebno je skrenuti pažnju na neke od tih simptoma obzirom na podmuklost procesa. Praktički prvi simptom koji se javi je meteorizam, tj nakupljanje gasova. Zatim slede mučnine, što uzrokuje slabljenje apetita i bolovi u gronjem abdomenu. Jetra se povećava i otvrdne, te se javlja osjećaj bola i pritiska u predelu jetre. U krvi se može dokazati povišenje bilirubina, a urobilinogen se takođe javlja u povišenoj koncentraciji u urinu. U kasnijem stadijumu ovi se simtpomi pojačavaju, a može doći i do otežanog disanja, jer se podigne dijafragma, zbog pojačanog nakupljanja gasova ili eventualno pojave ascitesa. Pojačava se sklonost krvavljenju iz nosa ili hemoroida kao i povraćanje krvi zbog prskanja žila u ezofegusu. Kod bolesnika predeo abdomena je vrlo izražen i velik za razliku od ostalog dela koji je jako izmršavio.

Boja  kože je sivkasta, ili slabo žućkasta, a na pojedinim mestima nalaze se prošireni kapilare, koji ponekad izgledaju kao pauk (spider nevus) ili češće u obliku zvezdica.

Osim nužnih lekova, kod ove vrste problema, ključno je razmišljati o svojoj ishrani i načinu života. Osnovne smernice su zdrav način ishrane, bogat povrćem i voćem, izbegavanje prerađene hrane s puno šećera i masnoća te ograničavanje unosa alkohola. Veliku stvar možemo učiniti za organizam ukoliko sedeći način života barem par puta nedeljno prekinemo nekom vrstom rekreacije, primerene godinama.

Artičoka

Za jetru vrlo bitna biljka jeste artičoka. Prema crtežima iz egipatskih grobnica u upotrebi je barem 2500 godina, po čemu je jedna od najstarijih namirnica. Starim Grcima i Rimljanima služila je kao afrodizijak i sredstvo za dobivanje muških potomaka.

Istraživanja su dokazala višestruku lekovitost artičoke: zapažena je pojava širenja žučnih kanala, uz istovremeno pojačano izlučivanje žuči, smanjenje mogućnosti zastoja protoka žuči kao i povoljno delovanje na bolju prokrvljenost i regeneraciju tkiva jetre, te zadržavanje toksina u jetri.

Artičoka sadrži antioksidanse cinarin, silimarin, kofeinsku i feruličnu kiselinu, te u manjim količinama beta karoten, lutein i zeaksantin. Karakterističan spoj u listu artičoke je cinarin koji je sastojak fenolne kiseline za koji stručnjaci veruju da je izuzetno bitan za njena lekovita svojstva. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i holesterola u krvi. Artičoku odlikuje i visok udeo silimarina i inulina koje imaju zaštitan učinak na jetru.

FLORALIP

floralipFloraLip®,  biljne kapi pomažu u terapiji i očuvanju zdravlja kod:

  • povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvi
  • štite jetru od toksina i infekcija
  • dugotrajnog uzimanja lekova
  • otežanog varenja, nadutosti, opstipacije
  • pomaže lakše izmokravanje
  • aterosklerotičnih promena na zidovima krvnih sudova

FloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi. Ekstrakt artičoke, sikavice i ruse trave poboljšava protok žuči i tako deluje blagotvorno kod svih tegoba koje se javljaju kao posledica lošeg protoka žuči: osećaj nadutosti, mučnina, gorušica, otežano varenje i opstipacija. Usled svog snažnog antioksidativnog dejstva, artičoka i sikavica  štite jetru od toksina i infekcija i stimuliše regeneraciju ćelija jetre. Grčko seme deluje povoljno na regulisanje metaboličkih poremećaja.

FloraLip biljne kapi za jetru i holesterol možete naručiti ovde >>>

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.