Sićušni, ali sposobni da se poigraju s našim zdravljem: Ovo treba da znate o hormonima

hormonski disbalans

Sićušni, ali sposobni da se poigraju s našim zdravljem: Ovo treba da znate o hormonima

Imate potrebu za slatkišima i stalno vam se spava? Proverite da li imate neki hormonski disbalans…

Odavno ste izašli iz puberteta, ali i dalje imate problem sa upornim bubuljicama? Imate potrebu za velikom količinom slatkiša i stalno vam se spava ma koliko dugo spavali? Ovi i mnogi drugi simptomi mogu biti pokazatelj da imate neki hormonalni disbalans.

Da bi organizam pravilno funkcionisao, potrebna je dobra međusobna usklađenost mnogih procesa koji se često odvijaju u raznim međusobno udaljenim tkivima i organima. Da bi se ovakva koordinacija ostvarila, neophodan je prenos potrebnih „poruka“ od jednog do drugog organa, od jednog do drugog mesta u organizmu.

Hormoni predstavljaju prenosioce ovih poruka putem krvi i na taj način pomažu normalno funkcionisanje organizma. Ukoliko vaše telo proizvodi premalo ili previše nekog hormona, dolazi do njihovog disbalansa u organizmu koji prouzrokuje probleme. Do ovoga može doći iz različitih razloga, a stres je jedan od okidača pošto su hormoni vrlo osetljivi na njega.

Često se dešava da osobe koje imaju poremećaj u ishrani izgube menstruaciju. To se javlja zato što te poremećaje telo prepoznaje kao svojevrstan stres, što opet prouzrokuje promene u ravnoteži hormona.

Nije, međutim, uvek stres i neuredan načina života razlog zbog koga nastupa hormonski disbalans. Mnogi faktori kao što su metabolički poremećaji (dijabetes, gojaznost, sindrom policističnih jajnika), psihička neuravnoteženost (depresija i sl.), tumor (na mozgu, jajnicima, štitnoj žlezdi, nadbubregu…) mogu biti povezani sa hormonskom neuravnoteženošću.

Adrenalin
Ovo je jedan od hormona stresa. Usled nelagodne situacije dolazi do njegovog ubrzanog lučenja koje se prepoznaje tako što osećamo ubrzan rad srca, preznojavanje, zenice se šire… Njegova uloga je da pripremi naše telo za izbegavanje opasne situacije ili za odbranu od nje.

Kortizol
Ovo je još jedan hormon koji je usko povezan sa povećanim stresom. Njegova uloga je da opskrbi telo energijom kada nam je ona najpotrebnija, odnosno kada smo pod presijom.

Insulin
Proizvodi ga pankreas i služi za regulisanje nivoa šećera u krvi. Manjak insulina dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi pa je tako potrebno nadoknaditi insulin medikamentima i uvesti određene promene u ishrani i načinu života.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.