Problemi i simptomi niskog nivoa progesterona

Problemi i simptomi niskog nivoa progesterona

Problemi i simptomi niskog nivoa progesterona

Jedan od glavnih ženskih hormona je progesteron. On igra vitalnu ulogu u stimulisanju metabolizma i kontrolisanju aktivnosti hormona kod svake žene. Zbog toga, nizak nivo ili manjak progesterona, može izazvati mnoge komplikacije. On je izuzetno važan za održavanje trudnoće.

Problemi i simptomi niskog nivoa progesterona

Manjak progesterona javlja se kod žena koje se bliže menopauzi, ali i kod mlađih žena. Kod devojaka i mlađih žena, poznat je kao Premenstrualni sindrom, to jest PMS. Najčešći simptomi niskog nivoa progesterona su:

Neplodnost: žene koje pate od neplodnosti, obično mogu za to da krive manjak progesterona u organizmu. U većini slučajeva, žene nemaju ovulaciju zbog niskih nivoa ovog hormona.

Pobačaj: nizak nivo progesterona je uzročnik velikog broja pobačaja. Zbog manjka progesterona, telo nije u stanju da održi trudnoću, zbog čega nastaje pobačaj.

Premenstrualni sindrom: ako imate promene raspoloženja, osećate se napeto, pod stresom i slično, verovatno imate manjak progesterona u organizmu.

Jaka menstruacija: žene koje pate od niskog nivoa progesterona, obično imaju jaka krvarenja, zbog kojih vrlo često moraju da menjaju higijenske uloške. Takođe, kod njih je moguća pojava velike količine zgrušane krvi.

Neredovan menstrualni ciklus: jedan mesec obilno krvarenje, a sledeći- izostanak menstruacije. Tako je to sa deficijencijom progesterona. Takođe, moguća je pojava abnormalne menstruacije, a to je ciklus na svakih 20, umesto prosečnih 28 dana.

Osetljivost grudi: neretko, ženama grudi natiču i postaju osetljive u različitim periodima mentrualnog ciklusa, ali se najčešće ovi simptomi javljaju pred početak i po završetku menstruacije. No, ovo stanje ne izaziva baš uvek nizak nivo progesterona!

Depresija: manjak progesterona može izazvati depresiju koja može imati velike posledice, poput suicidalnih tendencija.

Nesanica: nizak nivo progesterona često izaziva insomniju. U nekim slučajevima, pojavljuje se i apnea.

Zamor: ukoliko niste pravili značajne životne promene i nemate neke zadatke koji vam izazivaju umor, možda se tako osećate zbog hormonskog disbalansa. Proverite nivo progesterona, ukoliko osećate neobjašnjivi zamor i letargiju.

Gubitak pamćenja: primećeno je da niski nivoi progesterona mogu izazvati rupe u pamćenju.

Zadržavanje vode: obično, žene koje imaju problema sa manjkom progesterona, zadržavaju vodu, imaju otoke i pate od naduvenosti.

Gojenje u predelu stomaka: ako primetite abnormalne znake gojenja, u predelu stomaka, treba da znate da manjak progesterona može izazvati takvo stanje.

Suvoća vagine: često se žene u perimenopauzi ili u fazi menopauze imaju suvu vaginu zbog manjka progesterona. Suvoća vagine izazvaće bolan seksualni odnos i umanjenu želju za odnosom.

Valunzi: ovo je stanje koje se obično viđa kod žena koje su u menopauzi. Kada nivo progesterona opadne, žene često obliva znoj i imaju napade vrućine.

Podložnost infekcijama: žene sa manjkom progesterona često pate od prehlade, kašlja, temperature i slično. Ukoliko obratite pažnju, primetićete da se ovi simptomi obično uvek javljaju u isto doba, u određenom periodu menstrualnog ciklusa.

Drugi simptomi: ostali simptomi koji ukazuju na nizak nivo progesterona uključuju promene raspoloženja, zamagljeno razmišljanje, opadanje kose, istanjenje kose, promena apetita, problemi sa spavanjem i slično. Glavni uzročnik svih ovih problema je hormonski disbalans – manjak progesterona i povišen estrogen.

Lečenje

Upotreba lekova se ne savetuje za povećanje nivoa progesterona, jer vam oni mogu doneti više štete nego koristi, ako se pogrešno uzimaju. Takođe, najbolje je da prvo probate da podignete nivo progesterona u telu prirodnim putem, kako ne biste trpeli nuspojave veštačkih suplemenata. Zapamtite da previsok nivo progesterona može izazvati brojne probleme poput bolova u grudima, otoka, zamagljenog vida, nesvestice, poteškoće sa disanjem i napada.

Konopljika je poznata kao izuzetna biljka koja se koristi za prirodno lečenje hormonskog disbalansa kod žena. Ova biljka dovodi do ravnoteže između proizvodnje estrogena i progesterona kod žena, čime reguliše mnoge zdravstvene tegobe nastale usled neravnoteže ova dva važna reproduktivna hormona žene.

FLORAVITEX KAPI su potpuno prirodan preparat na bazi konopljike, a mogu pomoći u rešavanju problema vezanih za hormonski disbalans, uključujući: neredovne i bolne cikluse, osetljivost dojki, sterilitet, ciste na jajnicima, policistične jajnike, akne, bubuljice, pojačanu maljavost, tegobe u menopauzi.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.