Zdravom ishranom možete se na prirodan način izboriti sa holesterolom bez intervencija lekara. Mi vam nudimo nekoliko predloga da bez mnogo napora u svoju ishranu uvedete zdrave obroke koji će vam blagotvorno uticati na zdravlje.
Sok od paradajza
Pomešajte 1 dl soka od paradajza, kašiku belog luka u prahu, kašiku iseckanog peršuna i kašiku maslinovog ulja. Konzumirajte ujutro na prazan stomak, pet dana.
Ovsena kaša sa jabukom
Uz pomoć ovsene kaše i jabuka, veoma brzo ćete sniziti nivo holesterola u krvi. Ovsena kaša sadrži beta-gluten, materiju koja snižava nivo holesterola u krvi i utiče na izbacivanje štetnih slobodnih radikala iz tela. Jabuke snižavaju holesterol čak za 39 odsto. Jabuke su bogate pektinom, koji blokira apsorpciju holesterola u crevima i doprinosi njegovom izlučivanju iz organizma. U ovsenu kašu dodajte narendanu jabuku zajedno sa korom.
Celer i limun
Dokazano je da celer snižava nivo lošeg (LDL) holesterola, zato što relaksira arterije, i omogućava njihovo širenje. Oljuštite i izrendajte 4 korena celera. Iseckajte na kockice 6 limunova sa korom. Pomešajte celer i limun, pa dodajte litar vode. Ostavite da stoji 24 sata, dobro izgnječite i procedite kroz gazu. Konzumirajte po jednu čašiču pre svakog obroka. Preparat čuvajte u frižideru.
Kvasac i med
Jednom mesečno ujutro na prazan stomak popijte mešavinu napravljenu od pola malog svežeg kvasca, soka jednog limuna i kašičicu meda. Sve sastojke mešajte dok se ne sjedine i popijte.
Pazite na skriveni šećer
Svi znamo da kolači povećavaju nivo šećera u krvi, ali niko ne misli na šećer skriven u jogurtu, kiflama, gaziranim pićima… Prekomeran unos šećera utrostručuje rizik od niskog nivoa dobrog holesterola. Pravilo je jednostavno – manje šećera, viši HDL, niski trigliceridi.
Hranite se mediteranski
Mediteranska hrana, koja se zasniva na voću, povrću, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, orasima, pasulju i ribi dokazano smanjuje nivo masnoće u krvi, a i rizik od srčanih bolesti za čak 30 odsto.
Doručak je najvažniji obrok za vaše srce. Ako ga preskačete, možete povećati nivo holesterola, a rizik od srčanog udara za čak 27 odsto. Ali ne počinjite dan prženom slaninom ili kobasicama. Meso svedite na minimum, a jedno jaje dnevno prava je mera.
Izbegavajte grejpfrut
Grejpfrut u kontaktu s lekovima za holesterol može da dovede do komplikacija, da statine unete lekovima pretvori u neprijatelje. Krivci su furanokumarini, komponente koje utiču na to kako vaše telo razlaže statine. Mogu povisiti nivo statina u krvotoku i uzrokovati potencijalnu toksikaciju. Ako ne koristite lekove, grejp je dobrodošao. Jedan dnevno za mesec dana snižava holesterol za čak 15,5 odsto.
Ne odbacujte masnoće
Masti imaju lošu reputaciju, ali ne sve. Transmasti nisu dozvoljene, što znači da treba izbegavati gotova pakovanja kolača, kafu s krimerom, zamrznute pice… I zasićene masti su u redu, ali umereno, a daleko najbolje su one u orasima, maslinovom ulju, avokadu i ribi jer regulišu nivo holesterola i snižavaju nivo triglicerida.
Sladite se čokoladom
Ustanovljeno je da tamna čokolada snižava nivo lošeg holesterola za 20 odsto, a za čak toliko povećava i nivo dobrog holesterola. To je verovatno zbog flavonoida, antioksidanata koji utiču na zdravlje srca. Birajte onu sa 70 odsto kakaoa ili više.
Sir? Jedite ga slobodno
Danski istraživači su šest nedelja redovno ispitanicima davali po 141 gram masnog sira. Iako su unosili više od uobičajene količine masti, njihov loš holestrol nije se pomerio. Dakle, dnevno ne jedite više od 100 do 150 grama masnog sira, a beli kravlji sir je svakako bolji izbor.