Prirodno lečenje reumatskih bolova

Prirodno lečenje reumatskih bolova

Prirodno lečenje reumatskih bolova

Simptomi, karakteristični za sve reumatske bolesti su bol u zglobovima i ograničena pokretljivost. Iako većini zbog bolova najviše prija mirovanje, lekari savetuju više kretanja, uprkos bolovima koje osećamo.

Osim lekova koji ublažavaju simptome, kod reume je jako važno, upozoravaju lekari, održavanje telesne težine u granicama normale. Naime, višak kilograma dodatno opterećuje zglobove. Morate voditi računa i o ishrani, jer sve što jedemo utiče na tok bolesti.

Jelovnik bi trebalo bazirati na voću i povrću, smanjiti maksimalno unos soli u organizam (posebno kod reume zglobova), izbaciti alkohol i kafu, dok bi voće, povrće, integralne žitarice i biljna ulja sa omega-3 kiselinama trebalo svakodnevno da budu na jelovniku.

Meso, a naročito mesne prerađevine, trebalo bi izbegavati, a mleko i mlečne proizvode uzimati u malim količinama, jer sadrže arahidonsku kiselinu koja izaziva bolove, upale i oticanje zglobova. Od vitamina se preporučuju C i E, jer efikasno deluju protiv upale, kao i kalcijum i vitamin D, koji su važni za kosti. Uz to, važno je konzumirati raznovrsnu hranu, naravno izbegavajući već spomenute namirnice. Protiv bolova je izuzetno važno i pravilno držanje tiela i mnogo kretanja.

Oboleli od reume, koji loše podnose lekove, mogu da isprobaju i stare, narodne lekove koji olakšavaju simptome

Obloga od kukuruznog brašna pokazala se jako efikasnom – Kaša od kukuruznog brašna dobra je kao obloga protiv reume i bolova u zglobovima, jer dugo ostaje vruća. Na taj način ovaj oblog pomaže boljoj cirkulaciji i snabdevanju tkiva krvlju. Priprema se obično bez dodataka, samo sa vrućom vodom. Oblozi treba da budu vrući koliko može da se podnese na koži.

List kupusa je još jedan odličan prirodni lek – Oblog se pravi tako što se sa lista kupusa odstrani tvrd deo, a zatim se list omekša bocom ili valjkom za testo, pa se postavi na bolno mesto. Obloga se potom umota krpom, najbolje lanenom. Menjajte listove kupusa tri puta dnevno.

Ulje sa bunikom i ruzmarinom – U bocu stavite osam kašičica iseckanog lista bunike, dve kašičice iseckanog ruzmarina i dodajte litar maslinovog, hladno ceđenog ulja. Bocu dobro zatvorite i mesec dana je čuvajte na sobnoj temperaturi. Nekoliko puta na dan je promućkajte. Nakon mesec dana, ulje prvo procedite, a onda njime najmanje dva puta dnevno mažite bolna mesta.

Vinsko sirće i lozovača – Pomešajte jednaku količinu vinskog sirća i rakije lozovače. Dva puta dnevno, ujutro i uveče, mažite bolna mesta. Kada utrljate i osušite, namažite i maslinovim uljem, pa laganim, kružnim pokretima masirajte, dok ga koža skroz ne upije. Nakon toga, bolne delove umotajte pamučnim ili lanenim krpama i boravite u toploj prostoriji.

Prirodni melem od divljeg kestena – U litar maslinovog ulja dodajte pet kašičica sitno iseckanog lista jorgovana i pet kašičica iseckanog cveta divljeg kestena. Bocu dobro zatvorite, mesec dana je čuvajte na sobnoj temperaturi i nekoliko puta na dan promućkajte. Posle mesec dana, ulje procedite i njime masirajte reumatične delove.

Reumal Medveđa mast – Smanjuje tegobe kod bolova u leđima, ramenima, vratu, kolenima, skočnim i drugim zglobovima.

Odlične rezultate daje i u uklanjanju tegoba kod: reume, artritisa, išialgije, artroze, gihta kao i kod drugih oboljenja reumatskog porekla.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.