San mnogih žena je prirodno sredstvo koje će učiniti da grudi budu malo punije, a struk malo tanji. Piskavica ili grčko seme je upravo ta čudotvorna biljka koja pomaže u obnovi celokupnog organizma.
Prorok Muhamed je rekao za maleno seme piskavice: „Da znate vrednost ove biljke, plaćali bi njenu težinu u zlatu.“ To je jedna od najstarijih lekovitih biljaka koja datira još iz doba starih Egipćana i Hipokrata.
Piskavica (lat. Trigonella foenum-graecum), može se svrstati u prirodna čuda antičkog doba, kada je bila izvanredno hvaljena i cenjena.
U lečenju i prehrani koristi se njeno seme, koje je neizbežan sastojak curryja i drugih začinskih mešavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem Istoku.
Ovo seme možete naći u skoro svakoj prodavnici zdrave hrane.
Velika nutritivna vrednost
Seme piskavice je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata.
Među lekovitim sastojcima su kolin, trigonelin diosgenin, jamogenin, tigogenin i neotigogenin.
Od vrednih minerala, sadrži bakar, gvožđe, magnezijum i mangan.
Lekovita svojstva
Postoji nekoliko načina upotrebe ovog korisnog semena.
U zapadnoj herbalnoj medicini, pije se u obliku čaja za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta.
Delotvorna je i protiv alergija i peludne groznice.
Kada se koristi kao ekstrakt ili prah, do izražaja dolaze njena dubinska svojstva pa postaje vredan tonik i superhrana.
Stimuliše metabolizam jetre i bubrega i uopšteno zagrejava telo.
Piskavica smiruje i leči sluznicu disajnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Snižava holesterol u krvi već nakon 10 dana primene.
Dopuna svakodnevnoj ishrani, dve čajne kašičice dnevno umutiti u jogurt, voćni sok ili smoothie.
Korisna u lečenju dijabetesa i visokog holesterola
Imate li problema s holesterolom ili šećerom u krvi, neka vam piskavica bude među prvim izborima za uklanjanje ovih tegoba.
Piskavicom se ostvaruju odlični rezultati u lečenju dijabetesa. Uspostavlja ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi- izoleucin, koja kontroliše lučenje insulina.
I moderna istraživanja podupiru tradicionalno korišćenje piskavice u snižavanju i kontrolisanju šećera.
Prema nekim navodima uzimanje 50 g piskavice na dan u proseku dovodi do 30-postotnog poboljšanja nalaza već u roku od 10 dana.
Popularna je i kod tretmana kardiovaskularnih problema, jer snižava holesterol i nivoe triglicerida i pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija.
U ovu je svrhu preporučljiva doza 10 do 20 g dnevno.
Izvrstan tonik za probavu
Piskavica u lečenju probavnog sistema deluje na nekoliko načina: stimuliše probavu, budi apetit i uklanja višak sluzi.
Svojim sluzavim sastojcima štiti i isceljuje probavnu sluznicu, smanjuje kolike i grčeve i pokreće creva.
Kao gorki tonik ima i povoljan učinak na jetru i slezinu poboljšavajući njihov metabolizam.
Koristi se kod teške probave, manjka apetita, slabosti, kolika, proliva i povećanja jetre i slezine.
Kako je god pripremljena ili korišćena, ima opor i gorak ukus.