Otežano mokrenje – saveti

Otežano mokrenje

Otežano mokrenje – saveti

Otežano mokrenje je relativno česta pojava, koja je najčešće udružena sa još nekim simptomima, kao što su bol i nelagodnost pri mokrenju, ponekad i krv u urinu. Ovaj poremećaj podrazumeva otežano započinjanje mokrenja, povremen slab protok i nevoljno izbacivanje urina, uglavnom prilikom naprezanja (kašalj, kijanje, podizanje tereta, trčanje…) i češće se javlja kod žena, mada od njega pate i muškarci u starijoj dobi.

Žene: višestruki porodaji i infekcije

Najčešći uzrok otežanog mokrenja kod žena jeste gubitak mišićnog tonusa u perinealnom području, usled većeg broja porođaja. Drugi najčešći uzrok jesu hronične infekcije mokraćne bešike a u potencijalne izazivače spadaju i slab mišićni tonus karlice, posledice neadekvatno izvršenog porođaja, visceroptoza, gojaznost i slab abdominalni tonus. Osim toga, postoji još čitav niz mogućih uzroka, ali su oni nešto ređi, a to su alergija na hranu, povišen šećer u krvi, mišićna distrofija, multipla skleroza, rak, šlog, povrede i hirurške intervencije.

Čaj za otežano mokrenje

Kašiku mešavine od jednakih delova žalfije, breze, uve, cveta belog sleza i preslice popariti sa 1/2 l ključale vode, poklopiti i ostaviti da prenoći. Čaj ujutro procediti i piti u malim čašicama u toku dana umesto vode.

SAVETI ZA ŽENE

Ove vežbe su vrio jednostavne i svode se na stezanje i opuštanje mišića karličnog dna, koji se drže stegnuti od šest do osam sekundi i zatim opuštaju. Izvesti što više ponavljanja, više puta dnevno. Ove vežbe možete raditi bilo gde – na poslu, u javnom prevozu, na kafi… Pijte sok od brusnice, izbegavajte alkohol, kofein i cigarete, smanjite unos tečnosti, ali ne previše da ne biste dehidrirali. Vodite računa o ishrani kako biste izbegli opstipaciju. Takođe, važno je korigovati telesnu težinu. Mokrite onda kada osetite potrebu, nemojte suviše odlagati jer se tako slabi kontrola nad bešikom, a kasnije može da dođe i do slabljenja protoka urina. Kada završite sa uriniranjem, ustanite pa ponovo sedite, blago se nagnite napred ka kolenima i probajte ponovo da mokrite.

SAVETI ZA MUŠKARCE

Neophodna je pomoć lekara koji će uvesti simptomatsku i antibiotsku terapiju. Ukoliko je u pitanju hronična upala prostate, lečenje je mnogo teže i traje oko tri meseca. Tokom terapije potrebno je jačati imunitet i izbegavati konzumiranje kafe, alkohola, cigareta i začinjene hrane. U ishrani se preporučuju paradajz, semenke bundeve, jezgrasti plodovi, beli luk, pivski kvasac, kopriva, polen, pšenične klice, riba, čaj od brusnice i uve…

Muškarci: prostata i infekcije

Uzroci otežanog mokrenja kod muškaraca najčešće su urinarna infekcija i akutna i hronična upala prostate. U sva tri slučaja, ovaj simptom uglavnom je udružen sa još nekim tegobama, kao što su bol ispod i iza penisa, bol u donjem delu leđa, gnojav ili krvav iscedak iz mokraćne cevi, bolna ejakulacija, umor…

FLORAPROSTAN

Floraprostan biljne kapi za prostatu su prirodan preparat za poboljšanje funkcije prostate, kod otežanog mokrenja, praćenog hroničnim infekcijama mokraćnih kanala i bešike.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.