Normalnim pritiskom se smatra 120/80, vrednosti do 140/90 se smatraju pre-hipertenzijom, a vrednosti iznad toga pravom hipertenzijom. Gojaznost i dijabetes su faktori rizika od visokog pritiska. Utvrđeno je i da su oni koji puše i previše piju alkohol takođe skloni da razviju visok pritisak.
Neki lekovi, kao što su dekongestivi (za otvaranje nosa), analgetici kao što su brufen, zatim steroidi, kontraceptivne pilule i antidepresivi obično podižu krvni pritisak. Zvanična medicina smatra da je konzumacija soli (natrijuma) jedan od glavnih uzroka povišenja pritiska.
U stvari, sva prerađena, pogotovo “brza hrana” doprinosi gotovo 80% unosu natrijuma, i to kroz rafinisanu so, koja nije dobra. Kad se uzme u obzir da je u “džank hrani” ta poprilično velika količina soli pomešana sa štetnim aditivima, rafinisanim biljnim uljima i trans-masnim kiselinama, može se smatrati da je svakodnevna konzumacija brze hrane jedan od glavnih faktora rizika od razvoja visokog pritiska.
Namirnice koje pomažu da se snizi visok pritisak
Ljuta papričica
Konzumacija ljute papričice je dobra za snižavanje pritiska, mada to možda ne izgleda tako na prvi pogled. Lekari-herbalisti dr Kristofer i dr Šulc preporučuju da se dvaput dnevno pije kašičica ljute aleve paprike razmućena u čaši vode, kao doprinos zdravlju srca… Naravno, još je bolja sveža ljuta papričica.
Hibiskus
U Južnoj Americi hladni čaj od hibiskusa je tradicionalni letnji napitak. Ono što je bitno za nas, to je što je klinički dokazano da ovaj čaj snižava krvni pritisak. Dakle, hibiskus je veoma zdravo osveženje, nabavite čaj od hibiskusa već za ovo leto!
Grožđe
Proučavanje Medicinskog centra iz Luisvila pokazalo je da svakodnevna konzumacija suvog grožđa pomaže da se snizi krvni pritisak u grupi sa prehipertenzijom (pritisak do 140/90). Sva je verovatnoća da je to slučaj i sa svežim grožđem, zato ga treba konzumirati u sezoni.
Kivi
Istraživanje Američkog udruženja za srce utvrdilo je da konzumacija tri kivija dnevno pomaže da se snizi krvni pritisak.
Ljubičasto korenasto povrće
Američko hemijsko društvo tvrdi da ljubičasto korenasto povrće, kao što je na primer ljubičasti krompir (američka sorta, kod nas nije uobičajena) sadrži supstance koje doprinose snižavanju krvnog pritiska.
Lubenica
Istraživanje Državnog univerziteta Florida utvrdilo je da lubenica snižava pritisak. Osim što sadrži dosta kalijuma, lubenica ima specifičnu aminokiselinu koja doprinosi snižavanju pritiska. Ovo svojstvo najviše ima seme lubenice, a ono je jestivo, tako da kad jedete lubenicu, slobodno izgrickajte i progutajte nekoliko semenki, ukoliko vam to nije neukusno.
Banana
Kad govorimo o kalijumu, ne treba zaboraviti banane, koje su jedan od najboljih prirodnih izvora kalijuma… Medicinski fakultet Univerziteta Harvard utvrdio je da su namirnice koje sadrže kalijum bolje za snižavanje pritiska nego suplementi koji sadrže kalijum-hlorid.
Glog
Za glog se i fitoterapeti i zvanična medicina slažu da snižava pritisak. U kineskoj medicini se glog vekovima koristi kao tonik (ojačivač) za srce. Može se nabaviti u obliku kapi u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.
Crna čokolada
I naravno, ne možemo da zaobiđemo ni čokoladu! Birajte organsku, sa najmanje 70% kakaoa, bez mleka i šećera. Da, istraživanja su potvrdila – kakao sadrži supstance koje šire krvne sudove i snižavaju krvni pritisak.
BILJNE KAPI SREMUŠA
Biljne kapi sremuša doprinose snižavanju visokog krvnog pritiska, snižavanju triglicerida i holesterola, održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, opštem zdravlju i detoksikaciji organizma, kod prehlada, gripa, infekcija, crevnih parazita, ubrzanom zarastanju rana, prirodan je antioksidans, doprinosi izbacivanju sluzi iz pluća