Gasovi su jedan od glavnih uzroka nadutosti, a najbolje se leče izbegavanjem hrane koja izaziva gasove (mahunarke, crni luk, brokoli, prokelj). Drugi uzrok je zatvor, a on se leči uključivanjem u ishranu što više namirnica bogatim vlaknima i laganim vežbanjem (šetanje oko 30 minuta dnevno). Gutanje vazduha je takođe uzrok, pa nemojte pričati tokom jela, sedite uspravno dok jedete i izbegavajte gazirana pića.
Tropsko voće
Ananas i papaja sadrže enzime koji razgrađuju proteine i olakšavaju varenje – za međuobrok pripremite smoothie od papaje, ananasa i kokosove vode. Tradicionalno se koristi kod upala, bola u trbuhu, gorušice i proliva. Papaja sadrži papin, prirodni enzim za varenje koji pomaže u razgradinji hrane koja iritira.
Đumbir
Ispijanje đumbirovog čaja i konzumacija svežeg korena od đumbira su dva superiorna prirodna leka za ublažavanje ovih problema. Malu količinu đumbira (suvog ili svežeg) možete dodati svakodnevnim obrocima. Takođe možete uzeti čajnu kašičicu rendanog svežeg đumbira pre obroka.
Cimet
U tradicionalnoj medicini se koristi za smirivanje jutarnjih mučnina i proliva, takođe je odličan za smirivanje nadutosti. Pospite ga po slanoj i slatkoj hrani.
Anis
Nakon konzumiranja veće količine jake hrane, anis će biti spas za varenje. Uklanjanja osećaj nadutosti, umiruje želudac. Probajte čaj od anisa.
Koromač
Možete žvakati njegove semenke ili ih zdrobiti i od njih pripremiti čaj. Lekovita jedinjenja u semenkama opuštaju mišiće u probavnom sistemu i olakšavaju prolazak zarobljenog gasa. Pola kašičice naseckanog komorača je dovoljno.
Semenke kima
Kako biste unapred sprečili nadutost svakom obroku dodate semenke kima. Ove moćne semenke ublažavaju gasove, probavne smetnje i grčeve i podstiču pravilno varenje.
Peršun
Osim što je dekorativan, peršun je i zdrav za celokupan sistem za varenje. Možete ga koristiti bilo svežeg ili sušenog kao začin.
Čaj od maslačka
Maslačak ima brojne zdravstvene prednosti. Jedna od njih je i ublažavanje osećaja nadutosti i gasova. Možete ga pripremiti kao čaj ili ga dodati obrocima kao osušeni začin.
ČAJ ZA VARENJE I PROTIV NADIMANJA koji možete da kupite u našoj biljnoj apoteci ili putem internet prodavnice, prema iskustvima korisnika predstavlja najbolji čaj protiv nadimanja i nadutosti. U sastav ovog čaja ulaze sledeće biljke:
- plod mirođije
- cvet kamilice
- plod korijandera
- plod morača
- kora krušine
- herba pitome nane
- herba hajdučke trave.
ČAJ ZA VARENJE I PROTIV NADIMANJA dokazano poboljšava varenje i probavu, deluje protiv prekomernog stvaranja gasova, nadimanja i nadutosti i takođe može da se koristi kod lenjih creva.