Spanać je dostupan tokom cele godine, a proleće je idealno vreme da se uživa u ovom povrću, jer mladi spanać, za razliku od običnog, ima slađi ukus i manje je žilav. Obiluje vitaminom K koji, između ostalog, povoljno utiče na kosti.
Mladi spanać je, poput većine prolećnih plodova, vredan izvor vitamina C i kalijuma. Valja istaći i sadržaj folne kiseline i gvožđa. Oni koji se sećaju Popaja koji je svoje mišiće jačao spanaćem uvereni su da ga je upravo gvožđe u spanaću učinilo snažnim. Istina, spanać sadrži značajne količine gvožđa, ali sadrži i materije koje otežavaju apsorpciju gvožđa.
Zelenu boju duguje hlorofilu koji je izuzetno bitan u detoksikaciji, jer se tradicionalno smatra “čistačem” jetre i krvi. Dodatna prednost spanaća je niskokaloričnost, pošto u 100 grama ima tek oko 25 kalorija.
Spanać se može jesti uz testeninu, soseve, pite ili možete da eksperimentišete po volji. Kada je reč o detoksikaciji, preporuka je da uživate u salati od mladog spanaća kojoj je dodat limunov sok. Možete joj dodati mnoge sastojke od kozjeg ili kravljeg sira, orahe, semenke i maslinovo ulje. Jabuka se posebno preporučuje, jer će zahvaljujući pektinu, vlaknu iz jabuka, čišćenje biti zaokruženo.
BILJNE KAPI KOD OSTEOPOROZE
Biljne kapi kod osteoporoze, kao dodatak ishrani, preporučujemo za očuvanje koštane mase u prevenciji osteoporoze i kao dopunsku terapiju osteoporoze i osteopenije. Opravdana je primena u stanjima kod kojih je potreban povećan unos kalcijuma i u starijoj životnoj dobi. Značajna je i njihova primena kod nedovoljnog unosa kalcijuma hranom. Naročito se preporučuje ženama srednje i starije životne dobi, odnosno osobama koje puše i ne bave se dovoljno fizičkim aktivnostima.