Kantarion – priprema i upotreba

Kantarion

Kantarion – priprema i upotreba

Kantarion se upotrebljava za lečenje mnogih bolesti i poremećaja. Poznato je da blagotvorno deluje kod svih vrsta nervnih tegoba, upale nerava, nesanice, slabosti nerava. Kažu da može pozitivno da deluje kod problema sa mesečarenjem, noćnim mokrenjem, problemima sa govorom i histerijom.

Deluje podsticajno na ginekološki sistem kod žena: razvoj organa, regulacija neredovnih mesečnih ciklusa, ranice na grliću materice, upale jajnika, ciste na jajnicima, itd. Blagotvoran je kada su u pitanju dijareje, hemoroidi, ulkusi, gastroenterokolitisi, problemi sa jetrom, čirevima, žučnom kesom. Kantarion pomaže u zalečenju oštećenog tkiva, on regeneriše otvorene rane, povrede, oštećenu kožu lica, opekotine na svim delovima tela. Kantarionovo ulje se može utrljavati i na bolna mesta, pa tako pomaže u olakšavanju problema kod išijasa i reume.

Kantarion se može upotrebljavati kao čaj i kao ulje.

Kantarionov čaj se priprema tako što se jedna mala kašika suvog kantariona prelije sa 250 g ključale vode i ostavi da odstoji 15 minuta. Čaj se pravi od nadzemnog dela kantariona. Njegova upotreba je razvijena kod lečenja depresije, nervoze, menopauze, upala.

Ulje od kantariona ima poseban proces pripreme, a njegova lekovita svojstva su mnogobrojna i mnogostruko primenjiva.

Kantarionovo ulje – način i proces pripreme

Pošto se kantarionovo ulje dosta koristi i rado kupuje, postoji opasnost da vam prodavci ponude proizvode koji nisu u potpunosti čisti i prirodni. Pojedini ljudi su, zbog zarade, spremni da naprave falsifikat, tj. da jedinjenje oboje crvenom bojom (alkaninom) i da lažno ulje prodaju kao originalno. To ulje nema stvarnu vrednost, ne koristi ničemu i samo je bacanje para.

Ako nemate sigurnog prodavca i osobu za koju znate da ulje pravi na potpuno proveren i prirodan način, najbolje je da sami prionete na posao i napravite kantarionovo ulje u sopstvenim kućnim uslovima. Ovaj proces nije komplikovan, naprotiv, vrlo je jednostavan, a vi ćete u svakom trenutku biti sigurni u njegova lekovita dejstva i ispravnost.

Kada jednom napravite sami kantarionovo ulje, taj lekoviti sadržaj možete koristiti naredne dve godine (toliko traju njegova lekovita dejstva).

Postupak maceracije (potapanja) vršnih delova biljke u devičanskom maslinovom ulju

Biljku morate nabrati kada je ona u punom cvetu. U normalnim uslovima se to dešava u julu i avgustu. Biljku prepoznajete po listovima koji su perforirani (izbušeni), a cvetove slobodno protrljajte kroz prste kako biste se uverili da ostavljaju jarko crvenu boju. Kada biljku naberete, polako skinete cvetove i listove i stavljate ih u staklenu flašu koja ima široko grlo. Listovi i cvetovi bi trebalo da zauzmu jednu trećinu flaše od 1 litra.

Nakon ovog dela procesa uzimate hladno ceđeno (extra virgin) maslinovo ulje, za koje takođe znate da je proverenog porekla i kvaliteta. Nalijete flašu do vrha maslinovim uljem i dobro zatvorite. Bocu ostavljate na sunčanom mestu i ne pomerate je narednih šest do sedam nedelja. S vremena na vreme promućkajte bocu. Ukoliko je leto promenljivo i ranije krenu kiše, bocu možete držati na toplom mestu u kući.

Nakon navedenog vremena bi sadržaj flaše trebalo da postane svetlocrven.

Tečnost iz boce potom prelivate kroz čistu gazu i dobro iscedite sve zaostale delove biljke natopljene maslinovim uljem.

Sadržaj bi trebalo preliti opet u staklenu bocu tamne boje. Ako primetite na površini tečnosti sloj vode, skinite ga uz pomoć gumene cevčice.

Pripremljen lekoviti sadržaj čuvajte na tamnom mestu.

U nekim uputstvima za pripremu kantarionovog ulja stoji da se ono pravi samo od cvetova biljke i to svežih cvetova. Na 100 g cvetova ide jedan litar hladno ceđenog maslinovog ulja. Moguće je koristiti i neko drugo hladno ceđeno kvalitetno ulje, ali je maslinovo ipak najbolje za ovu kombinaciju. Nabrane sveže cvetove treba ostaviti preko noći da odstoje. Kada ih sutradan prelijete uljem, bilo bi dobro vrh flaše prekriti čistom gazom, gumicom, pa tek onda zatvaračem. Po ovoj recepturi bi mešavina trebalo da odstoji 40 dana na suncu, sa povremenim mućkanjem.

Nakon četrdesetog dana se sadržaj dobro procedi kroz čistu gazu, pritisnu se cvetići kako bi ispustili ulje do kraja i sadržaj se prelije u tamnu staklenu flašu. Ovaj lek ne treba držati u frižideru. Dovoljno je da to bude tamno mesto.

Najkvalitetnije kantarionovo ulje se prepoznaje po tamnocrvenoj boji.

Još jedan podatak o kome valja voditi računa: kantarionovo ulje se smatra fototoksičnim. To znači da se ne valja izlagati suncu nakon mazanja kantarionovim uljem po koži.

Kantarionovo ulje i depresija (psihološki poremećaji)

Poremećaji raspoloženja i depresija su, nažalost, uobičajene bolesti 21. veka. Procenat ljudi, širom sveta, koji zahtevaju tretman ili lečenje depresije je sve veći. Ovaj poremećaj sa sobom nosi niz simptoma kao što su jako osećanje tuge ili krivice, gubitak interesovanja i osećaja zadovoljstva, poremećen san, gubitak energije, smanjena sposobnost koncentracije i povećanje ili smanjenje apetita. Najozbiljniji simptomi su učestala razmišljanja o samoubistvu ili smrti.

Smatra se da depresija potiče od prekida normalne moždane neurohemije, naročito od nedostatka neurotransmitera poput norepinefrina, dopamina i serotonina. Antidepresivi obično podignu nivo tih neurotransmitera, naročito u nervnim sinapsama.

Rana istraživanja hemijskog sastava kantarionovih derivata su pokazala da je hipericin glavni sastojak koji ima antidepresivna dejstva, ali i stimulativni efekat na protok krvi u kapilarima. Hipericin ima jak afinitet za receptore koji regulišu nivo dopamina. No, u kasnijim studijama došlo se do zaključaka da, iako je prijavljeno da hipericin ima antidepresivna svojstva, on ne može, sam po sebi, da odgovara u potpunosti za antidepresivne aktivnosti kantariona.

Nedavna istraživanja su se fokusirala na hiperforin koji izgleda ima glavna antidepresivna svojstva. Ovaj sastojak je potentni inhibitor resorpcije serotonina, dopamina, itd. iz sinaptičke pukotine. Blokiranje preuzimanja serotonina iz sinaptičke pukotine ublažava simptome depresije, lošeg raspoloženja, manjak energije i ostale anksiozne simptome.

Kantarionovo ulje svakako ima dobar uticaj na sve oblike povremene depresije, poremećaja raspoloženja, neuroze, opsesivno-kompulzivnih poremećaja, insomniju i PMS. Standardna doza za odrasle osobe je 300 miligrama (0,3% ekstrakta hipericina) tri puta na dan.

Nuspojave su moguće. Kantarionovo ulje sadrži supstance koje mogu reagovati sa drugim lekovima koje unosite. Ove supstance mogu umanjiti ili promeniti efektivnost drugih lekova. Pre nego što počnete redovno da koristite kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu, konsultujte se sa svojim lekarom. Ukoliko već uzimate farmaceutske antidepresive, onda ne bi bilo uputno mešati ih sa kantarionovim uljem. To isto važi i za kontraceptivne pilule, antikoagulante i lekove za krvni pritisak.

Lekovi čije će dejstvo oslabiti ako se uz njih uzima kantarion su lekovi protiv epileptičnih napada.

Kantarion i njegovi sastojci deluju stimulišuće na neke enzime iz jetre. Ovi enzimi sprečavaju da se sastojci prepisanog leka apsorbuju. To znači da će kantarion pomoći da se izbace otrovi iz lekova. Naravno, to je u pojedinim situacijama dobro, ali ponekad i nije.

Kantarionovo ulje za kožu i lice (akne, bore, opekotine, strije)

Kantarion ima antibakterijska svojstva i može da pomogne u borbi protiv bilo koje vrste zapaljenja. Kada se primenjuje lokalno, ublažava simptome povezane sa manjim povredama i iritacijama kože, deluje kao prirodni tretman protiv ekcema, kao lek protiv opekotina i ožiljaka.

Kantarion pokazuje antiinflamatorna svojstva zbog svojih inhibitornih efekata na prozapaljenske gene. Ovi geni igraju kritičnu ulogu u hroničnim inflamatornim bolestima. Ekstrakti kantariona se koriste već hiljadama godina za lečenje posekotina i ogrebotina. Njegova korisnost u smanjivanju upala je dobro poznata.

Gospina trava je zaista moćno sredstvo kada je nega kože u pitanju. Kantarionovim uljem se tretiraju akne, bore, strije, pa čak i celulit. S obzirom na to da sadrži jedinjenja koja uništavaju gljivice i bakterije, jasno je da će lokalna primena čistog kantarionovog ulja suzbijati izazivače svih iritacija na koži, bubuljica na licu i ostalih zapaljenskih procesa dermatološkog tipa.

Pacijenti i stara lica, koja su primorana da dugo leže, imaju kao posledicu pojavu dekubitisa (otvaranja rana na koži). Kantarionovo ulje se i u ovakvim situacijama pokazalo kao nenadmašan pomoćnik.

Koža na našem licu je najviše izložena uticajima okoline i posebno je osetljiva. Naše lice zahteva redovnu brigu i pažljivu negu. Kantarionovo ulje će biti odlično rešenje za sve one ljude koji žele da se na prirodan način oslobode bolnih potkožnih bubuljica, fleka i ožiljaka na licu.

Pre upotrebe kantarionovog ulja je potrebno dobro oprati i očistiti lice, tj. kožu lica, a potom na komad vatice nakapati 2-3 kapi kantarionovog ulja. Pošto je ulje dovoljno masno, neće vam biti potrebna velika količina. Na najkritičnija mesta natapkajte ulje i blago umasirajte.

Kantarionovo ulje možete mazati oko očiju ili na svim onim mestima gde primećujete bore. Fleke i ožiljci od prethodnih i zaraslih bubuljica će se povući nakon korišćenja ove lekovite biljke.

Važno je da ovaj tretman ne izvodite pre izlaska na sunce, jer kantarionovo ulje reaguje na direktnim sunčevim zracima, pa efekat može biti suprotan, a mogu se pojaviti i opekotine.

Ulje bogorodičine trave (kantariona) je odlično za smanjenje vidnih strija i celulita. Najbolje je kombinovati ulje kantariona sa kapima eteričnog ulja žalfije, limunske trave, limuna i ruzmarina. Ova mešavina se umasira na problematične delove koji su najviše zahvaćeni strijama ili celulitom i nakon nekoliko nedelja će se pokazati odličan učinak. Koža postaje nežna, meka, čista i glatka.

Kantarionovo ulje je puno moćnih flavonoida koji štite i smiruju kožu. Bez obzira da li imate masnu ili suvu kožu, ova biljka će vam pomoći da koža izgleda zdravije. Uz pomoć kantarionovog ulja ćete hidrirati kožu, a istovremeno ćete se osloboditi bora i neravnina. Prirodna eterična ulja iz kantariona daju punoću koži, što će vam dati svežiji izgled.

Ulje kantariona je neverovatno dobro za manje opekotine. Ono pomaže da se zaustavi bol i da opekotine zarastu. Postoji mnogo svedočenja ljudi koji su u potpunosti izlečili opekotine prvog stepena zahvaljujući kantarionovom ulju.

Glavni trik za potpuno izlečenje i nepostojanje ožiljka je da se kantarionovo ulje stavi na opekotinu odmah nakon što se nesreća desi. Treba natopiti čistu dezinfikovanu gazu kantarionovim uljem, obložiti opekotinu i držati jedan sat. Ovaj postupak treba ponavljati više puta tokom dana.

Kantarionovo ulje za kosu

Zbog svojih antivirusnih, antibakterijskih i antizapaljenskih dejstava, kantarionovo ulje se pokazuje kao odlično sredstvo u tretmanu iritirane kože glave. Svi koji pate od proređivanja kose, gubitka kose (zbog zračenja ili nekog drugog razloga) mogu se osloniti na lekovite moći kantarionovog ulja. Recept koji utiče na površinske ćelije kože glave i koji jača dlaku, a samim tim pomaže obnavljanju kose je jedna fantastična kombinacija različitih biljaka.

Šampon se pravi od vode, natrijum-hlorida kokamida (hemijski modifikovanog oblika kokosovog ulja), ulja čajnog drveta i kantarionovog ulja. Nanošenjem ovog melema na kožu glave i nežnim masiranjem, očistićete skalp i poboljšati mikrocirkulaciju.

Kantarionovo ulje hrani koren kose, dobar je borac protiv peruti i seboreičnog dermatitisa.

Svi oni kojima je kosa izrazito suva, iskrzana i ispucala na vrhovima (“procvetala”) mogu posegnuti za kantarionovim uljem. Utrljavanjem ulja u kožu glave i natapanjem kose, doći ćete do rezultata.

Kantarionovo ulje za hemoroide

Uzrok nastanka hemoroida je nezdrava ishrana bez svežeg povrća, nedovoljan unos tečnosti, dugo sedenje, naposletku i stres. Hemoroidi nastaju kada se stvori jak pritisak u venama karlične i rektalne regije. Često ih dobijaju trudnice ili ljudi koji pate od zatvora, ali i gojazni ljudi.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Nezavisno od toga kog su tipa, donose mnogo neprijatnosti i bola. Ponekad, ako su isuviše veliki ili natekli, mogu krvariti. Naravno, ovaj problem se rešava operacijom. Ipak, postoje ljudi koji se boje operacije ili im je isuviše neprijatno da odu lekaru, pa oni radije biraju da se leče sami. Zahvaljujući prirodnim medikamentima, kućno lečenje je moguće i potpuno je bezbedno.

Ako patite od hemoroida, kantarionovo ulje i njegova antibakterijska i anelgetička dejstva, mogu pomoći, mogu smanjiti otekline i potpuno izlečiti problem.

Čisto kantarionovo ulje se aplicira direktno na hemoroide tri do četiri puta dnevno. Nakon nekoliko dana, osetićete olakšanje i tegobe će nestati.

Uz ovaj prirodni medikament, potrebno je da vodite računa o ishrani, da uzimate što više integralnih žitarica, suvih šljiva. Poželjno bi bilo da pokušate da ostavite cigarete i pojačate fizičku aktivnost.

Kantarionovo ulje za ginekološke probleme

Svaka žena je u svom životu bar jednom imala problema sa vaginalnim infekcijama i neprijatnim svrabom. Postoji veliki broj žena koje imaju problema sa cističnim jajnicima, čestim upalama jajnika ili ranicom na grliću materice. Ginekolozi uglavnom preporučuju antibiotike u obliku krema ili pilula, ali postoje i drugi načini lečenja. Biljka koja se pokazala kao veoma delotvorna u lečenju ovakvih i sličnih tegoba je kantarion.

Mnoga ženska iskustva su pokazala da je korišćenje kantarionovog ulja dovelo do neverovatnih rezultata.

Kantarionovo ulje pomaže kod vaginalnih infekcija (gljivičnih, virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, čak i HIV).

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.