Svi znaju da uzimajući kalcijum (uglavnom unošenjem mleka) možete da izgradite jake kosti. Održavanjem jakih kostiju možete da se spasete od osteoporoze, progresivne bolesti slabljenja gustine kostiju od koje pati oko 25 miliona Amerikanaca, od čega čak 80% otpada na žene. To dovodi do 1,3 miliona slučajeva preloma godišnje.
Nakon menopauze žene naglo gube koštanu masu, čime njihove kosti, posebno kosti kukova, postaju krhke i sklone prelomima. Osteoporoza se, takođe, javlja i kod starijih muškaraca, ali u mnogo manjem procentu.
Iako je naslednost prva odrednica u razvijanju osteoporoze, ishrani i drugim faktorima poput fizičke aktivnosti, može se pripisati rizik, pri čemu najnovija istraživanja pokazuju važnost koju uzimanje kalcijuma kroz čitav život ima u suzbijanju ovog oboljenja. Novi dokazi takođe potvrđuju da za snažne kosti treba mnogo više od pukog gutanja kalcijuma. Ostale vrste hrane mogu da utiču na izbacivanje kalcijuma koji unosite u organizam, a naravno, postoje i druge jako bitne namirnice koje jednako čuvaju od gubitka koštane mase.
Prevencija osteoporoze ishranom
Možete preduzeti mnogo toga da sprečite osteoporozu. Nikad nije prerano da počnete. Podstičite decu da jedu namirnice bogate kalcijumom i drugim hranljivim materijama koje jačaju kosti (tvrdi sir, mleko, jogurt, sardine iz konzerve, zeleni kupus- presan, zapečeni pasulj) kako bi razvili optimalnu gustinu kostiju. Odrasli mogu da ojačaju kosti ili barem uspore njihovo starenje boljom ishranom i promenama u načinu života.
- jedite više voća i povrća uključujući i proizvode od soje. Kad prirodna količina estrogena opadne, biljni hormone je mogu zameniti spajajući se sa receptorskim ćelijama u kostima;
- hranite se tako da dobijete minerale za zdrave kosti. Uz kalcijum, najvažniji minerala u kostima, tu spadaju bor (za apsorpciju i zadržavanje kalcijuma), bakar (za proizvodnju koštanog tkiva), magnezijum (za bolje iskorišćavanje kalcijuma), mangan (za jačanje vezivnog tkiva u kostima), silicijum (za otpornost kostiju) i cink (cink podstiče proizvodnju belančevine u kostima i želudačne kiseline, što je potrebno za optimalnu apsorpciju kalcijuma);
- smanjite uzimanje alkohola – on može da ubraza gubitak minerala iz kostiju;
- izbegavajte gazirane napitke jer podstiču gubitak minerala iz kostiju i ograničite uzimanje kofeina jer to može da ometa apsorpciju kalcijuma;
- smanjite uzimanje soli, jer so može da smanji gustinu kostiju time što povećava količinu kalcijuma koja se gubi preko mokraće;
- ograničite uzimanje mesa, koje podstiče gubitak kalcijuma;
- jedite mnogo namirnica bogatih vitaminim A (mlečni proizvodi, jaja, žuto i narandžasto povrće, zeleno lisnato povrće), zbog proizvodnje belančevina kostiju, i vitaminom C (većina svežeg voća, naročito, agruma, i povrća) za proizvodnju kolagena koji održava vezivno tkivo kostiju;
- jedite namirnice bogate vitaminom D, kao sto su plava riba i pojačani mlečni proizvodi;
- jedite namirnice bogate vitaminom K (lisnato zeleno povrće), svaka treća osoba koja pati od osteoporoze ima premalo tog vitamina u krvi.
- ostavite pušenje! Pušenje ubzava resorpciju kostiju, zato sto nikotin smanjuje apsorpciju kalcijuma u crevima;
- redovno se krećite i bavite se fižičkim vežbanjem. Za kosti je naročito dobro vežbanje pri kome nosite težinu tela;
- izbegavajte stres. Velika količina adrenalina koji se proizvode u stresnom stanju oduzimaju telu magnezijum i druge minerale potrebne za jake kosti;
- izlažite se suncu. Telo proizvodi vitamin D, hranljivu materiju za jake kosti, samo prilikom izlaganja ultraljubičastim zracima. Obično je dovoljno provesti na otvorenom 15 minuta dnevno sa suncem na licu. Izbegavajte preterano izlaganja suncu jer to može da izazove rak kože.
Biljne kapi kod osteoporoze kao dodatak ishrani, preporučujemo za očuvanje koštane mase u prevenciji osteoporoze i kao dopunsku terapiju osteoporoze i osteopenije.
Biljne kapi kod osteoporoze se primenjuju u stanjima kod kojih je potreban povećan unos kalcijuma i u starijoj životnoj dobi. Značajna je i njihova primena kod nedovoljnog unosa kalcijuma hranom. Naročito se preporučuje ženama srednje i starije životne dobi, odnosno osobama koje puše i ne bave se dovoljno fizičkim aktivnostima.