Slabo ili otežano varenje hrane, poznato po medicinskom terminu i kao dispepsija, izaziva problem u sekreciji digestivnih sokova u želucu. Ovo se obično javlja nakon jedenja začinjene ili masne hrane ili prejedanja.
Indigestija se takođe može aktivirati ili pogoršati zbog gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD), sindroma iritabilnog creva, stresa ili anksioznosti, gojaznosti, čireva, infekcije želuca, bolesti štitne žlezde, pušenja i određenih lekova.
Neki simptomi lošeg varenja su nadimanje, gasovi, bol u stomaku, krčanje u stomaku, senzacija gorenja u gornjem delu abdomena, kiseli ukus i povraćanje.
Možete se lako osloboditi simptoma indigestije i pomoću sastojaka iz vaše kuhinje. Na primer, ispijanje malo vode pri prvom znaku indigestije vam može pružiti određeno olakšanje jer pomaže u povećanju pH želuca.
Koji su najbolji prirodni lekovi za otežano varenje hrane (indigestiju)?
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće se često koristi za pokretanje sporog želuca. Iako je kiselo po prirodi, ono takođe ima alkalizirajuće dejstvo koje pomaže u rešavanju lošeg varenja.
Dodajte jednu kašiku sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u šolju vode i umešajte u to jednu kašičicu sirovog meda.
Pijte ovo dva do tri puta dnevno za brzo olakšanje.
Seme komorača
Seme komorača može biti od pomoći za otežano varenje zbog veoma začinjene ili masne hrane. Seme komorača sadrži isparljiva ulja koja mogu pomoći u smanjenju mučnine i kontroli nadimanja.
Osušte seme komorača pečenjem, sameljite i prosejte. Uzmite pola kašičice ovog praha zajedno sa vodom. Koristite ovaj prirodni lek za loše varenje dva puta dnevno.
Alternativno, možete piti čaj od semena komorača.
Đumbir
Đumbir stimuliše digestivne sokove i protok enzima koji vam pomažu da varite hranu. Ovo čini đumbir efikasnim sredstvom za lošu probavu, naročito kada je uzrokovana prejedanjem.
Kao vid preventivne mere, možete sipati so na komad svežeg đumbira i temeljno ga sažvaćite nakon što pojedete težak obrok.
Uzmite dve kašičice soka od đumbira, jednu kašičicu limunovog soka, kao i prstohvat kuhinjske soli i crne soli. Dobro pomešajte sastojke i konzumirajte sa ili bez vode.
Druga opcija je dodati dve kašičice soka od đumbira i jednu kašičicu meda u šolju tople vode i popiti ovo.
Takođe možete piti domaći čaj od đumbira kako biste se oslobodili nadutosti, grčeva, gasova i bolova u stomaku.
Soda bikarbona
Indigestija se često dešava zbog visokih nivoa želudačne kiseline. Soda bikarbona je jedan od najjednostavijih i najčešćih tretmana ovog problema jer deluje kao antacid.
Umešati pola kašičice sode bikarbone u pola čaše vode. Pijte ovaj rastvor za neutralizaciju kiseline u želucu i ublažite neugodno nadimanje u stomaku.
Biljni čaj
Pijenje biljnog čaja nakon jedenja težeg obroka može znatno smanjiti indigestiju. Pijte čaj za otežano varenje hrane dok je još topao.
Čaj od nane i čaj od kamilice posebno pomažu u smirenju stomaka i ublažavanju probavnih problema.
ČAJ ZA VARENJE I PROTIV NADIMANJA sadrži mešavinu sledećeg bilja: plod mirođije, cvet kamilice, plod korijandera, plod morača, kora krušine, herba pitome nane i herba hajdučke trave.
ČAJ ZA VARENJE I PROTIV NADIMANJA poboljšava loše varenje i probavu, deluje protiv prekomernog stvaranja gasova, nadimanja i nadutosti i takođe se koristi kod lenjih creva.
Ovaj biljni čaj za otežano varenje hrane možete da kupite u našoj biljnoj apoteci ili putem interneta.