Humani papiloma virus

Humani papiloma virus

Humani papiloma virus

Humani papiloma virus (HPV) je danas veoma prisutan u prirodi i veliki broj ljudi je imalo ovaj virus u nekom periodu života. Virus više zahvata mlađi deo populacije nego stariji, zato što su odrasli tokom života razvili imunitet.

Simptomi papiloma virusa

Veoma često infekcije papiloma virusom nisu praćene simptomima, jer imunitet uspeva da otkloni papiloma virus. Ali kod osoba sa slabim imunitetom dolazi do pojave bradavica, koje se razlikuju u zavisnosti kojim tipom HPV su uzrokovane.

Genitalne bradavice se na početku javljaju kao ravne lezije, koje će se dalje razviti u deblje izbočine, nalik na karfiol. Kod žena bradavice će se najčešće pojaviti na vulvi, ali takođe i oko anusa, na grliću materice ili u vagini. Kod muškog pola se bradavice formiraju na penisu i skrotumu, ili u predelu anusa. Genitalne bradavice retko uzrokuju bol, ali svrab često može biti prisutan.

Inače bradavice se opisuju kao grubo izbočenje koje se obično pojavljuju na šaci, prstima ili ruci. Vrlo često samo ružne, a ponekad mogu biti bolne, lako povredljive i sklone krvarenju. Bradavice na stopalu su veoma često zrnaste i obično se pojavljuju na palcu ili peti. Mogu biti neprijatne tokom šetnje.

Nekada se mogu pojaviti male sitne lezije po koži, tamnijeg pigmenta. One se mogu pojaviti bilo gde, ali kod dece se obično prepoznaju na licu, a kod muškarca se najčešće pojave u predelu brade. Kod žena su ove lezije lokalizovane na nogama.

Tipovi papiloma virusa koji mogu da nasele kožu se prenose direktim kontaktom sa inficiranom osobom. Oralni sex je jedan od načina na koji se papiloma virusi mogu preneti na sluznicu usne duplje i grla. Genitalni papiloma virus se obično prenosi tokom intimnog odnosa. Rizik od ove infekcije srazmerno raste sa porastom broja seksualnih partnera.

Vi možete imati genitalni HPV virus godinama, bez prisustva bilo kojeg simptoma. Ako imate dugo vremena seksualni odnos sa jednim partnerom i nekom prilikom vam je virus dokazan, ne znači da vam je partner neveran. Vi ne znate koliko dugo ste inficirani sa papiloma virusom i ne postoji način da to dokažete, to mogu biti nedelje, meseci ili godine.

Lečenje papiloma virusa

Imunitet sam otklanja virus iz tela nakon nekog vremena. Uz pomoć adekvatne terapije možemo da uklonimo sve vidljive znakove papiloma infekcije, jedan od znakova su pomenute bradavice. Takođe, možemo da uklonimo sve izmenjene ćelije sa grlića materice koje bi mogle da postanu kancerogene, ali se te ćelije moraju na vreme prepoznati, a to se može postići samo ako žene budu redovno išle kod ginekologa.

Ehinacea uspešno eliminiše Humani Papiloma Virus

Ehinacea zasluženo spada u grupu najpopularnijih biljaka za lečenje HPV virusa. Namenjena je za lečenje infekcija koje se zaleče antibioticima, ali se veoma brzo vrate.

Ehinacea u sebi ima polisaharide i firosterole koji podstiču bela krvna zrnca da eliminišu humani papiloma virus. Ojačava imunološki sistem i sprečava ponovno javljanje bradavica. Takođe, zbog prevelikog stresa, vaše celo pati, a imunitet postaje slab.

Odvojite često vreme za relaksaciju, šetajte makar 30 minuta svakodnevno i spavajte 7-8 sati dnevno.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.