Hrana i čajevi koji zaustavljaju nadimanje i nadutost

Hrana i čajevi koji zaustavljaju nadimanje i nadutost

Hrana i čajevi koji zaustavljaju nadimanje i nadutost

Iako nadimanje i nadutost mogu biti dosta problematični za vas, to je i prirodni deo zdravlja, obično uzrokovan gutanjem vazduha i razlaganjem određenih namirnica u debelom crevu.

Ne postoji hrana koja može da zaustavi proizvodnju neugodnih gasova koji uzrokuju nadimanje i nadutost, a i iste namirnice utiču drugačije na različite ljude. Ipak, ograničavanje određenih namirnica u ishrani, kao i sporo konzumiranje hrane može pomoći u smanjenju ovih efekata.

Određena hrana – kao što je pasulj (mahunarke), hrana bogata vlaknima i neko povrće i voće – mogu proizvesti mnogo gasova jer ih je teško variti, što može dovesti do nadimanja i nadutosti.

U nekim slučajevima, poremećaji kao što je sindrom iritabilnog creva ili nervozna creva, mogu biti uzrok za nadimanje i nadutost.

Hajde da pogledamo koja to hrana zaustavlja nadimanje i nadutost.

Nemasno meso i morski plodovi

Dok su ugljeni hidrati neophodni za zdravlje, ipak bi trebalo d aih ograničite u svojoj ishrani, naročito ako ste skloni nadimanju i nadutosti. Većina namirnica koje sadrže ugljene hidrate stimuliše stvaranje gasova tokom varenja.

Meso i morski plodovi pružaju bogate količine proteina, ali bez ugljenih hidrata, što ih čini korisnim izborima obroka za sprečavanje nadimanja. Izbegavajte meso sa visokim sadržajem masti, kao što su hamburgeri i pržena piletina, što može odložiti praznjenje želuca i izazvati nelagodnost i nadimanje.

Smeđi pirinač

Smeđi pirinač je skrobna hrana koja ne stimuliše stvaranje gasova. Beli pirinač, iako manje bogat hranljivim materijama od smeđeg ili integralnog pirinča, takođe nudi korisnu alternativu skrobnim namirnicama kao što su hleb, žitarice i testenine. Jedite pirinač sa hranom bogatom belančevinama, kao što je grilovana riba.

Voće i povrće koje ne izaziva gasove

Neki ljudi doživljavaju pojačano stvaranje gasova usled konzumiranja voća i povrća, zbog razlaganja prirodnih šećera. Breksve, kruške, jabuke, tamno zeleno lisnato povrće (brokoli, kupus, karfiol i dr.) i pečurke – naročito su odgovorni za nastanak gasova. Ako ova hrana izaziva nadutost i nadimanje, zamenite je sa manje ”gasovitim” alternativama, kao što su dinje, bobice, grožđe, zelena salata, tikvice, bamija, paprika, paradajz i masline. Zamenite sokove koji izazivaju gasove, kao što su sok od jabuke i kruške, sa vodom ili nezaslađenim biljnim čajevima.

Drugi uobičajeni stimulatori gasova uključuju: mlečne proizvode, prerađene namirnice koje sadrže određenu količinu laktoze – prirodni šećer u kravljem mleku, gazirana pića i bez-šećerne bombone koje sadrže šećerne alkohole kao što su manitol, sorbitol i ksilitol.

Koji su najbolji čajevi za nadimanje i nadutost?

Čaj od nane

Stabljika i listovi nane sadrže mentol, jedinjenje odgovorno za lekovite osobine i karakterističan miris ove dragocene biljke.

Čaj od nane ima umirujuće analgetičke efekte koji ga čine neprocenjivim za lečenje digestivnih problema poput gasova i nadimanja. Nana opušta napete mišiće u digestivnom traktu, omogućavajući brže i lakše eliminisanje gasova iz digestivnog sistema.

Čaj od matičnjaka

Sadrži isparljiva ulja nazvana terpeni, koji daju ovoj biljci lekovita svojstva. Eugenol – glavno aktivno jedinjenje u matičnjaku – odgovoran je za najveći deo njegove sposobnosti za olakšavanje grčeva mišića u digestivnom traktu, stvarajući manje pogodno okruženje za nastanak gasova i nadimanje.

Čaj od semena komorača

Seme komorača je karminativ koji poboljšava varenje tako što sprečava stvaranje gasova i pomaže pri njihovom prolasku.

Čaj od korena maslačka

Ovaj čaj je veoma efektivan kod digestivnih problema, uključujući nadimanje i nadutost. Može da se koristi kao zdrava zamena za kafu.

ČAJ ZA VARENJE I PROTIV NADIMANJA koji možete da kupite u našoj biljnoj apoteci ili putem internet prodavnice, prema iskustvima korisnika predstavlja najbolji čaj protiv nadimanja i nadutosti. U sastav ovog čaja ulaze sledeće biljke:

  • plod mirođije
  • cvet kamilice
  • plod korijandera
  • plod morača
  • kora krušine
  • herba pitome nane
  • herba hajdučke trave.

ČAJ ZA VARENJE I PROTIV NADIMANJA dokazano poboljšava varenje i probavu, deluje protiv prekomernog stvaranja gasova, nadimanja i nadutosti i takođe može da se koristi kod lenjih creva.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.