Istraživanja pokazuju da je otprilike 2/3 svetske populacije zaraženo Heliko bakterijom, jer se lako prenosi. Mnoge osobe mogu biti zaražene Heliko bakterijom, a da pritom ne osećaju nikakve neprijatne simptome, što naravno zavisi od organizma. Srećom, postoji mnogo načina da ublažite simptome i da se oslobodite ove bakterije koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
Mnoge sprovedene studije pokazuju da se Heliko bakterija javlja više u želucu muškaraca, nego u želucu žena. Osobe sa hroničnim bolestima ili tumorima, osobe kojima je jetra oštećena zbog prekomenog konzumiranja alkohola i osobe sa oslabljenim imunim sistemom, imaju veću veravotnoću za razvijanje Heliko bakterije.
Simptomi Helicobacter pylori
Kao što smo već rekli, neke osobe zaražene Heliko bakterijom nemaju nikakve vidne simptome zaraze, jer se može desiti da simptomi nestanu sami od sebe. Međutim, kod nekih osoba simptomi mogu biti blago izraženi, dok su kod drugih simptomi alarmantni.
Najčešći simptomi infekcije Heliko bakterijom mogu biti sledeći:
- – povraćanje
- – mučnina
- – podrigivanje
- – gorušica
- – nadimanje
- – gubitak na težini
- – osećaj praznog želuca
- – neprijatan zadah iz usta
- – tupo probadanje u stomaku i bolovi
Kod težeg obilika infekcije Heliko bakterijom mogu se javiti i simptomi kao što su krv u stolici, anemija, naglo mršavljenje, povraćanje uz izbacivanje krvi i sluzi. Ovi simptomi uglavnom prate hronično stanje ove bolesti.
Prenošenje Helicobacter pylori
Najčešće se Heliko bakterija može preneti priborom za ručavanje, putem vode i hrane. Ova bakterija se takođe prenosi i u nehigijenskim uslovima, a najviše zaraženih osoba Heliko bakterijom ima u slabo razvijenim zemljama, sa veoma lošim standardom i lošom higijenom. U nehigijenskim uslovima, Helicobacter pylori može se prenositi i putem pljuvačke i telesnih tečnosti. Isto tako, rukovanje hranom prljavim rukama, može biti primarni način prenošenja ove bakterije na druge osobe.
Heliko bakterija (Helicobacter pyilori) lečenje
Ukoliko patite od čireva na želucu, gastritisa i drugih upala organa za varenje, izazvane Heliko bakterijom, preporučujemo vam sledeće prirodne lekove za eliminisanje ove bakterije i za poboljšanje vašeg zdravlja.
Takođe, nudimo vam i prirodne biljne mešavine za pripremu čajeva za lečenje čireva i gastritisa.
Propolis
Propolis je poznati prirodni antibiotik, koji ima sposobnost da ojača odbrambeni sistem, pobedi infekcije i izleči mnoge zdravstvene probleme, pa i gastritis. Ovaj proizvod pčele koriste kako bi svoje društvo zaštitile od mnogih zaraza. Zahvaljujući svojim lekovitim sposobnostima, propolis može pomoći u eliminisanju Heliko bakterije.
Đumbir
Koren đumbira je svuda u svetu poznat po svojim lekovitim svojstvima koji blagotvorno deluju na sistem organa za varenje. Preporučuje se upotreba đumbira za lečenje želudačne kiseline, mučnine, bolova u stomaku, čireva itd. Sadrži antibakterijsko dejstvo koje može koristiti za prirodno lečenje Helicobacter pylori.
Kupus
Ovo povrće zbog svojih lekovitih karakteristika, ima sposobnost da eliminiše Helicobacter pylori, ukoliko se konzumira sirovo. Kupus može izazvati gasove i nadutost, tako da ga prvo probajte u maloj količini, kako biste videli da li vam odgovara. Napravite salatu od sitno seckanog kupusa, koju možete začiniti sa malo sirćeta i limuna. Druga opcija je da napravite sveži sok od kupusa, koji ćete razblažiti vodom.
Brokoli
Brokoli pomaže u lečenju Heliko bakterije jer ima visok sadržaj sulforafana. Sulforafan koji može eliminisati ovu bakteriju, idealan je i za prevenciju raka želuca. Konzumirajte brokoli , a možete ga začiniti i sa malo kima i đumbira, ukoliko vam konzumiranje brokolija izaziva nadutost i gasove.
Kurkuma
Ovaj začin sa područja Azije, obiluje lekovitim svojstvima, tako da je postao predmet istraživanja mnogih stručnjaka. Kada se radi o stomačnim problemima, kurkuma se koristi za lečenje dispepsije (lošeg varenja), bolesti koju prate mnoge nelagodnosti, kao što su mučnina, bolovi, gasovi, nadutost i sl. Blagotvorni sastojci kurkume stimulišu želudačne sokove koji štite sluzokožu želuca od Heliko bakterije.
Banana
Svakog jutra dodajte bananu u jogurt i popijte. To će vam pomoći u lečenju ove bakterije, jer banana obnavlja sluzokožu želuca i stvara zaštitnu barijeru protiv Heliko bakterije.
Brusnica
Ekstrakt brusnice sadrži antocijane, moćne bakteriostatike. Svakog dana pijte pola čaše soka od brusnice kako biste sprečili razmnožavanje Heliko bakterije.
Čaj za gastritis
Uspešan čaj za gastritis, višak želudačne kiseline, čir na želudcu i helikobakter dugo postoji. Na žalost, mali broj ljudi zna za njega i koliko je uspešan kao prirodni lek za gastritis.
To je tradicionalna i dugo upotrebljavana formula mešavine lekovitog bilja za lečenje gastritisa i viška želudačne kiseline, ali leči i helikobakter, čir na želudcu i grizlice na dvanaestopalačnom crevu.
BioGastritis je prirodni čaj koji pomaže kod:
- Akutnog ili hroničnog gastritisa
- Helikobakter – Helicobacter pylori
- Čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu
- Grizlice na želucu i dvanaestopalačnom crevu
- Podrigivanje i gasovi
Proveren i dokazan biljni čaj za gastritis i višak želudačne kiseline. BioGastritis čaj smanjuje želudačnu kiselinu i bolove, leči helikobakter i čir.
Ostale namirnice koje pomažu u lečenju Helicobacter pylori
Za lečenje Heliko bakterije preporučuje se da povećate unos namirnica sa visokim antibiotskim dejstvom, kao što su beli i crni luk, ehinacea, đumbir, majčina dušica, ruzmarin, nana, med itd.
Druge namirnice koje mogu poslužiti su probiotske namirnice koje sadrže laktobacile. Iako ove namirnice ne mogu u potpunosti eliminisati Heliko bakteriju, mogu ublažiti simptome i inhibirati bakteriju.
Osobe koje nemaju čir na želucu ni gastritis, ali imaju Heliko bakteriju, mogu konzumirati limunov sok, sok od ananasa i jabukovo sirće.
Takođe, osobe zaražene ovom bakterijom treba da izbegavaju konzumiranje šećera, rafinisanog brašna, kafe, alkohola, gaziranih pića i pirinča. Umesto toga, povećajte unos voća, povrća i vode.
Izlečite Helicobacter pylori konzumiranjem sledećeg napitka: u blenderu umutite sirov krompir, celer i šargarepu, i pijte pre svakog obroka.