Gastritis je stanje koje pokriva razne poremećaje želuca koji nastaju usled zapaljenja želudačne sluznice. Uzroci gastritisa variraju od bakterijskih infekcija (heliko bakterija), alkoholizma, traumatske povrede i prekomerne upotrebe nekih lekova protiv bolova.
Gastritis može doći iznenada ili se vremenom razvija lagano. Ukoliko se ne leči, gastritis može dovesti do raka želuca i čira na želucu, a ljudi sa gastritisom treba da izbegavaju određenu hranu.
Koja hrana ne sme da se jede ukoliko bolujete od gastritisa?
Masna hrana
Hrana koju treba da izbegavaju oni sa gastritisom uključuje masnu hranu koja povećava zapaljenje želudačne sluznice. Izbegavajte duboko prženu hranu kao što je pomfrit, pržena piletina i pohovani plodovi mora. Pržena jaja i druga pržena hrana takođe treba da se izbegavaju. Izbegavajte i čips od krompira. Eliminišite hranu koja sadrži trans-masne kiseline. Osim iritacije želudačne sluznice, ova hrana može da poveća visok krvni pritisak i dovesti do gojaznosti i bolesti srca. Trans-masne kiseline se obično nalaze u pečenim namirnicama kao što su kolači,torte, kolačići, krofne i krekeri. Obrađena hrana je obično bogatija trans-masnim kiselinama od sveže hrane. Margarin je uobičajeni izvor velike količine trans-masnih kiselina.
Rafinisana hrana
Pacijenti sa gastritisom treba da izbegavaju rafinisanu hranu koja sadrži šećer, pored trans masti. Beli hleb i testenine su takođe rafinisana hrana koja iritira želudačnu sluznicu.
Začini
Začinske namirnice kao što su ljuta paprika, senf i ljuti sos – mogu pogoršati simptome gastritisa. Kiselinski refluks izazvan jedenjem začinjene hrane može dovesti do gastritisa. Dok blaga ishrana nije neophodna za lečenje gastritisa, oslabljena želudačna sluznica koja je već oštećena od gastritisa dodatno biva iritirana ako se izloži veoma začinjenoj hrani.
Povrće
Treba izbegavati sirovo, grubo povrće, posebno kada patite od hroničnih epizoda gastritisa. Hrana bi trebalo da bude lako svarljiva. Mnogi ljudi sa gastritisom smatraju da crni luk i beli luk izazivaju gorenje i bol, dok drugi ne mogu tolerisati paradajz; ovo su i neke od istih namirnica koje bi ljudi sa kiselinskim refluksom trebalo izbeći. Ljudi koji pate od gastritisa mogu da jedu povrće koje je skuvano ili iseckano u sitne komade. Pacijenti treba da sažvaću hranu dobro pre gutanja kako bi izbegli iritaciju želudačne sluznice.
Alkoholna pića
Prevelika potrošnja alkohola je glavni doprinos razvoju gastritisa. Treba da se izbegavaju sva alkoholna pića kada patite od gastritisa. Ostala kisela pića koja mogu nadražiti osetljiv želudac uključuju gazirana pića i sokove od agruma. Kafa, i sa kofeinom i bez kofeina, treba da se izbegava zbog toga što stvara gasove i kiselinu. Takođe treba izbegavati čaj i kolu koji sadrže kofein.
BIOGASTRITIS ČAJ i BIOGASTRITIS KAPI
Najbolji čaj za gastritis je BIOGASTRITIS ČAJ – potpuno prirodna biljna mešavina, koja uključuje sledeće biljke: slatki koren, kamilicu, virak, kantarion, hajdučku travu, podubicu.
Dokazano je da ovaj biljni čaj ublažava gastritis i podstiče isceljenje oštećene želudačne sluznice.
BIOGASTRITIS ČAJ takođe deluje protiv viška želudačne kiseline, heliko bakterije i čira na želucu. Nakon redovne primene ovog čaja ćete primetiti poboljšanje simptoma gastritisa.
Za najbolje rezltate savetujemo da koristite i BIOGASTRITIS KAPI – takođe 100% prirodan proizvod namenjen lečenju gastritisa, koji nema neželjenih efekata i koji slobodno može da se koristi uz terapiju koju vam je inače propisao vaš lekar.