Čišćenje jetre prirodnim putem

Čišćenje jetre prirodnim putem

Čišćenje jetre prirodnim putem

Organ koji je zaslužan za celokupnu detoksikaciju u organizmu, kao i za sintezu proteina jeste jetra.

Zbog toga je naročito važna i mora se voditi računa da uvek bude zdrava i funkcionalna, jer upravo jetra čuva naše zdravlje i sprečava hepatične bolesti poput bolesti masne jetre.

Simptomi bolesti jetre

Bolesti jetre mogu biti genetski uslovljene, dakle neki ljude se rode sa poroblematičnom jetrom, dok je neki oštete različitim faktorima koji su štetni po samu jetru, kao što su virusi i upotreba alkohola. Vremenom se može desiti da oštećenje jetre rezultira stvaranjem ožiljaka – ciroza jetre, što može da dovede do stanja životne opasnosti i otkazivanja ovog organa. Zbog toga rani znakovi problema sa jetrom ne smeju se ignorisati. Simptomi bolesti jetre mogu uključivati:

  • Žućkaste promene na koži – koža i oči (beonjača) su žućkasto obojeni
  • Bol u stomaku i otok
  • Hroničan umor
  • Svrab i preosetljivot kože
  • Promene u urinu i stolici – tamna boja urina i bleda stolica ili krvava ili katran boja stolice
  • Oticanje u nogama i zglobovima
  • Mučnina i povraćanje
  • Gubitaka apetita

Čišćenje jetre od masnoće

Čišćenje jetre od masnoće veoma je bitno kako bi jetru opravili i povratili sposobnost njenih funkcija. Ovo je moguće postići čajem od đumbira, zelenim čajem i čajem ili tinkturom od maslačka. Takođe sirovo voće i povrće, a pogotovo grejpfrut i limun upotrebaljavaju se za čišćenje jetre od masnoće. Ne zaboravimo nikako ni beli luk, koren sladića, semenke lana, sok od celera ili cvekle, surutka, čičkovo mleko.

Čišćenje jetre od alkohola

Prekomerena upotreba alkohola naročitno škodi jetri. Sa prestankom uzimanjem istog mi je možemo vratiti u normalno stanje dok u suprotnom slučaju dolazi do alkoholnog hepatitisa. U tom slučaju ako se ne prestane sa konzumiranjem alkohola može doći i do ciroze jetre odnosno stvaranja ožiljaka na jetri koji sprečavaju normalno proticanje krvi kroz nju i samim tim otežavnja njenog funkcionisanja. Prvi i ujedno i najvažniji korak u lečenju jeste izbacivanje iz upotrebe alkoholonih pića.

Biljne kapi Sikavica – za regeneraciju jetre

Sikavica, šareni čkalj (Sylibum marianum) je biljka koja sadrži silimarin (mešavina silibina, silikristina, silidiaza). Utiče na ublažavanje simptoma poremećaja funkcije jetre uzrokovanih alkoholizmom, infektivnim zapaljenjima jetre (hepatitis). Silimarin se primenjuje kod oštećenja jetre koja nastaju pod uticajem lekova (paracetamol, antikancerogeni lekovi, neki antipsihotici).

Sikavica se može koristiti i kod oboljenja žučne kese i žučnih puteva, trovanja jetre različitog porekla, masne degeneracije jetre, upala jetre virusnog porekla i drugih oštećenja iste. Koristi se i kod dijabetesa tip 2, kod problema sa varenjem, zastoja u lučenju žuči. Sikavica se koristi kao pomoćna terapija u slučaju hemoterapije, jer sprečava oštećenja jetre i bubrega. Za tegobe digestivnog trakta biljka sikavica se kombinuje sa nanom, kamilicom, slatkim korenom, slačicom, angelikom. Koristi se i kod trovanja gljivom Amanita phalloides i nekim hemikalijama.

Biljne kapi Sikavica možete naručiti ONLINE preko naše Biljne Apoteke ovde >>>

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.