Protivupalna hrana, vitamin D i izbegavanje alergena važni su faktori uravnoteženog rada štitne žlezde…
Kada se poremete funkcije štitne žlezde i ona počne da luči velike količine hormona nastaje stanje zvano hipertireoza. To stanje karakteriše ubrzan rad srca, gubitak telesne mase, pojačano znojenje, teskoba i napetost, umor, drhtanje i pojačani rad probave.
Srećom, danas znamo kako da prirodnim putem lečimo ovaj zdravstveni problem i vratimo organizmu ravnotežu i usklađenost.
Šta izaziva hipertireozu?
Najčešći uzroci hipertireoze su hronično upaljena štitna žlezda (tireoiditis) i autoimuno stanje pod imenom Gravesova bolest.
I upalni i autoimuni poremećaji javljaju se zbog preteranog i nedovoljno usklađenog rada imunog sistema. U razvoju bolesti učestvuju još i crevna disbioza, alergeni, stres, loše prehrambene navike, nizak nivo vitamina D i toksini iz našeg okoline. Opasnost iz spoljašnje sredine po štitnu žlezdu vreba iz teških metala, pesticida, herbicida, kućnih plesni, teflonskih tiganja, sredstava za čišćenje i ličnu higijenu.
Manjak dobrih bakterija stvara začarani krug
Disbioza je stanje u kojem je balans između patogenih i dobrotvornih mikroorganizama u telu narušen. U današnjem svetu većina ljudi ima disbiozu, jer s hranom ne unosimo dovoljno dobrih bakterija. U takvom stanju, u crevima se nastanjuje prevelik broj štetnih mikroorganizama. S vremenom, oni oštećuju intestinalni zid, što omogućuje česticama hrane da uđu u krvotok. Imunološki sistem zatim registruje ove čestice neprobavljene hrane, označuje ih kao strana tela, a zatim pokreće alergijsku reakciju i upalu u celom telu.
U ovom slučaju preporučuje se dugotrajno uzimanje kvalitetnih probiotika i izbegavanje alergena iz hrane. Najčešći alergen iz hrane koji treba da izbegavate je gluten, kojeg ima u pšenici, ječmu, raži, zobi, kamutu i piru. Mnogi ljudi ne podnose ni proizvode od soje, orašaste plodove i teške belančevine. Ostali uobičajeni alergeni nalaze se u biljkama poput patlidžana i paradajza. I naravno, klonite se i brze, veštačke i prerađene hrane.
Ukoliko imate autoimune reakcije ili pojačane upale, obavezno uradite test intolerancije na hranu. Drugi način je eliminacijska dijeta – izbacujte namirnice iz prehrane jednu po jednu i pratite hoće li vam se stanje popraviti.
Hranom protiv upale
Protivupalna ishrana i životni stil ključni su za potpuni oporavak štitne žlezde. Protivupalna hrana reguliše rad imunološkog sistema, te ga sprečava da izazove još veću upalu. Pomozite vašem imunitetu izbegavanjem veštačkih i rafinisanih šećera, te hrane koja sadrži uobičajene alergene. Unos omega 3 masnih kiselina takođe može značajno da pomogne kod smanjenja upale u organizmu. Snažna protivupalna svojstva imaju i proizvodi od kokosa, bobičasto voće i proteini iz surutke (od krava i koza koje pasu na pašnjacima).
Surutka od prirodno hranjenih krava i koza bogata je L-glutaminom, te uvećava zalihe glutationa u ćelijama. To je vrlo važno za oporavak probavnog trakta i za smanjenje upala u telu.
Što je češće moguće konzumirajte i kurkumu, đumbir, cimet, ruzmarin i origano, jer i oni deluju protivupalno.
Ukoliko patite od hipertireoze, može vam pomoći i sirovo povrće iz porodice krstašica. Brokoli, kupus i kelj u sirovom obliku sadrže goitrogen, koji smanjuje preteranu proizvodnju hormona štitne žlezde i normalizuje njen rad.
Opskrbite se vitaminom D
Manjak vitamina D moderna je epidemija. Vitamin D koordinira rad imunološkog sistema i njegovu reakciju na alergene. To čini tako što telu pomaže da razlikuje strane i vlastite belančevine, čime umanjuje upalne i autoimune reakcije. Zdrav raspon vitamina D3 je između 60 i 100 ng/ml, što je više od uobičajene preporučene doze od 32 ng/ml. Saznajte koliki je nivo ovog vitamina u vašem telu i povisite je iznad 60 ng/ml. Provedite svaki dan 20 do 30 minuta na suncu ili koristite dodatke ishrani s 10 000 do 50 000 IJ visoko kvalitetnog vitamina D3 dok ne dosegnete željeni nivo.
Izbegavajte toksične materije
Drugi faktori koji drastično utiču na naš imuni sistem i zdravlje štitne žlezde su toksini iz okoline. Mogu biti u obliku teških metala, pesticida, herbicida, kućne plesni. Mogu da se nalaze u proizvodima za ličnu higijenu i čišćenje, u vodi koju pijete, te u vašem posuđu od teflona. Koliko je to moguće, izbegavajte izloženost toksičnim materijama. Pročišćavajte vodu koju pijete, koristite prirodnu kozmetiku i sredstva za čišćenje, kupite drugo manje manje reaktivno posuđe.