Uzroci i lečenje policističnih jajnika

Uzroci i lečenje policističnih jajnika

Uzroci i lečenje policističnih jajnika

Policistični jajnici se javljaju kod oko 3 odsto adolescentkinja i odraslih žena. Mogu se pojaviti već s prvom menstruacijom, a kod mladih devojaka se relativno često postavlja takva dijagnoza kod problema neredovnih ciklusa za vreme puberteta.

Najčešći uzrok policističnim jajnicima je hiperandrogenemija – povišen nivo muških polnih hormona androgena u predpubertetskom dobu. Karakteristike su u početku blagi hormonski disbalans, a kasnije se mogu javiti značajna odstupanja u hormonskom statusu: porast nivoa muških polnih hormona testosterona i androstendiona, kao i izmenjena funkcija hipofize.

Simptomi policističnih jajnika

  • hronična anovulacija, s nepravilnim menstrualnim krvarenjima: njihovim višemesečnim ili potpunim izostankom
  • pojačani rast dlačica maskulinog tipa, akne i pojačano ispadanje kose kao posledica povišenog muškog polnog hormona testosterona
  • neplodnost
  • gojaznost

Rani početak brojnih hormonskih i metaboličkih odstupanja, kao i često pasivan odnos prema lečenju PCOS nosi čitav niz rizika za zdravlje žene kao što su: neredovna krvarenja iz materice, dva do tri puta češći spontani pobačaji, anemija, kao i abnormalna visina triglicerida i holesterola u krvi.

Rizik nastanka povišenog krvnog pritiska kod pacijentkinja s policističnim jajnicima je povećan za 40 dosto, a rizik nastanka šećerne bolesti za 16 odsto je povišen. Rak sluzokože materice i jajnika je dva do tri puta češći zbog hronične anovulacije i konstantno povišene visine estrogena.

Osim ultrazvučne dijagnostike, da bi se postavila dijagnoza policističnim jajnicima koristi se niz drugih istraživanja kao što su merenje protoka krvi kroz jajnike (color Doppler), određivanje hormona, analiza metabolizma, test opterećenja šećerom, analiza efikasnosti inzulina, količina i raspored masnog tkiva i druge pretrage u zavisnosti od simptoma koji dominiraju.

Lečenje policističnih jajnika

Najčešći problem s policističnim jajnicima je višak kilograma kod žena, zato se takvim pacijentima preporučuje smanjenje telesne težine što ima višestruko pozitivan rezultat. Smanjenje telesne težine za samo 5 odsto može ponovno uspostaviti ovulacijski ciklus.

Normalna telesna težina znači ujedno i manje problema s holesterolom, lipidima i insulinom. Uz mršavljenje važni su i drugi faktori načina života kao što je fizička aktivnost, prestanak pušenja i uzimanja alkohola i usvajanje zdravog načina života.

U okviru lečenja neplodnosti osnovni problem policističnih jajnika je izostanak ovulacije – anovulacija, zato se u ovim slučajevima vrši stimulacija i indukcija ovulacije (najčešće uz inhibiciju aktivnosti hipofize) s ciljanim polnim odnosom ili i uz druge metode asistirane reprodukcije, kao što su IUI ili IVF sa naročitom pažnjom na opasnost izazivanja hiperstimulacijskog sindroma (OHSS). Trudnoća sama po sebi povoljno deluje na policistične jajnike.

Prirodno lečenje policističnih jajnika

Uzroke uvek treba tražiti u mehanizmima koji regulišu menstrualni ciklus u mozgu kada je reč o tako komplikovanim procesima, kao što je proces ovulacije ili složena funkcija jajnika. Pošto je stres jedan od osnovnih uzroka poremećaja endokrinog sistema, a koji direktno utiče na rad genitalnih organa, potrebno je učiniti sve što je moguće da bi se nivo stresa smanjio. Ovo uključuje i psihoterapije.

Druge prirodne metode lečenja policističnih jajnika uključuju zdrav način ishrane. U dnevnu ishranu uključite puno žitarica, voća i povrća, proteina, kontrolišite unos ugljenih hidrata i masti. Pijte puno tečnosti i redovno se rekreirajte.

biomiomBiomiom čaj je provereno dobar i potvrđen čaj za ženske probleme, koji je dao izvanredne rezultate u praksi.

Biljka konopljika, koja se nalazi u obliku biljnih kapi FLORAVITEX kapi za regulisanje hormonske ravnoteže, izvanredno stabilizuje lučenje hormona. Takođe, jedan od načina lečenja je dejstvom biljaka koje imaju izrazito antiinflamatorno dejstvo kao što je mešavina Biomiom čaja, a isto tako dobro delovanje na smanjivanje i resorpciju mioma pokazala je i biljka Virak, koja bi trebalo da se upotrebljava u obliku biljnih kapi od Virka zajedno sa čajem Biomiom, čaj za miome na materici i ciste. Veliki miomi koji prouzrokuju izražene simptome i komplikacije leče se hirurški ili odstranjivanjem materice.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.