Upala bešike može da se spreči

Upala bešike može da se spreči

Upala bešike kod žena, za razliku od situacije kod muškaraca, se manifestuje nešto izraženijim simptomima i žene su generalno sklone upali mokraćnih kanala. Kada nema infekcije (upale), mokraća je sterilna i u njoj nisu prisutne bakterije. U najvećem broju slučajeva, kod žena infekcije urinarnog sistema nastaju kada bakterije iz crevnog sistema doputuju kroz mokraćnu cev u urinarni trakt i počnu se razmnožavati. Žene su generalno podložnije urinarnim infekcijama, zato što je ženska mokraćna cev kraća nego kod muškaraca – pa je njen otvor bliže do anusa i vagine, što potencijalno može da omogući bakterijama da lakše i brže dođu do bešike. Upala bešike i mokraćnih kanala se u velikom broju slučajeva razvija kada je oslabljen imunitet ili kada se ne vodi računa o higijeni. Takođe, možete se zaraziti nekom bakterijom koja će dovesti do upale i tokom nezaštićenog seksualnog odnosa, kupanjem u javnim bazenima, ako ne pijete dovoljno vode itd.

 

Simptomi upale bešike kod žena

Kao što smo rekli, simptomi upale bešike kod žena su nešto izraženiji nego kod muškaraca, jer su žene i sklonije urinarnim infekcijama.

Upala bešike simptomi kod žena:

 • učestalo mokrenje
 • peckanje pri mokrenju
 • neprijatan miris mokraće
 • mokraća je zamućena, nekad s crvenkastim primesama ukoliko ima i krvi
 • bol u bešici
 • bol u donjem delu stomaka u predelu jajnika
 • malaksalost i povišena temperature
 • mučnina i povraćanje

Prirodni lek za urinarne infekcije

caj-kod-upale-mokracne-besikePostoje brojni prirodni lekovi za lečenje upale bešike i mokraćnih kanala. Prirodni lek za urinarne infekcije su uglavnom lekoviti čajevi koji imaju diuretično i antibakterijsko dejstvo.

Preporučuje se konzumacija svežeg voća i povrća bogatog vitaminom C. Jogurt i sok od brusnice su odlični prirodni lekovi za urinarne infekcije. Koren peršuna, limun, med i maslinovo ulje u kombinaciji će smiriti upalu, eliminacijom patogenih bakterija. Jedite krastavac koji je diuretik i ubrzava izlučivanje mokraće. Pijte što više tečnosti (voda i lekoviti čajevi).

Postoji veliki broj čajeva koji su odličan prirodni lek za lečenje urinarnih infekcija pa i upale bešike. Zajedničko im je to što imaju diuretična svojstva što znači da podstiču izbacivanje viška vode iz organizma putem mokraće čime se ujedno vrši i ispiranje mokraćnih puteva. Takođe su i prirodni antibiotici koji uništavaju bakterije u mokraći. U narednom tekstu vam navodimo neke od najčešće upotreblavanih čajeva za lečenje urinarnih infekcija.

Čaj kod upale mokraćne bešike

Pomaže kod:

 • upale bešike
 • hronične urinarne infekcije
 • čestog i nekontrolisanog mokrenja

Sastav:
List breze ( Betulae folium )
Herba rastavića ( Equiseti herba )
Kukuruzna svila ( Maydis stigmata )
Plod peršuna ( Petroselini fructus )
Herba zlatice ( Solidaginis herba )
List medveđeg grožđa ( Uvae ursi folium )

Čaj kod upale mokraćne bešike možete naručiti ovde >>>

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.