Sremuš se od davnina smatra izuzetno lekovitim, a čuveni nemački travar i sveštenik Johan Kincle je posebno isticao njegovu vrednost, naglašavajući da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi ga redovno jeli. Mladi listovi puni vitamina predstavljaju savršenu kombinaciju sa zelenom salatom, a mogu da se koriste i kao dodatak supama i sosovima. Međutim, sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta, ali se zato lukovice skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljanje različitih lekovitih preparata. Kod branja listova sremuša i vađenja lukovica treba biti oprezan, zato što je po izgledu sličan mrazovcu, đurđevku i čemeriki.
Za potpuni oporavak organizma i zdrav izgled, potrebno je svakodnevno konzumiranje Biljnih kapi Sremuša u trajanju od dva do tri meseca. Zanimljivo je da je karakteristični miris poput onog koji ima beli luk kod sremuša prisutan samo dok se jede.
U narodu poznat kao medveđi luk, sremuš sadrži obilje etarskih ulja, vredne minerale, soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin. Ukoliko protrljate bilo koji deo biljke među prstima, osetićete karakterističan miris belog luka. Ali, kada zagrizete listić sremuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji „miluje” kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. U isto vreme, sprečava da se krv lepi za krvne sudove.
Pored toga što čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Travari kažu da je dovoljan samo gram sremuša dnevno da podstaknete cirkulaciju i da vam krv normalno teče kroz vene.
Hematomi i rane koje sporo zarastaju bivaju brzo izlečene ako se premažu svežim sokom od sremuša, a kupke sa njegovim lišćem smiruju nadraženu kožu, ekceme i dermatitis.
Šta leče Biljne kapi Sremuša?
Glava – ublažava glavobolju, usporava proces starenja, štiti od moždanog udara, podiže opštu otpornost organizma.
Pluća – olakšava tegobe kod respiratornih bolesti, iskašljavanje i pražnjenje sinusa, pomaže kod gripa i prehlade.
Srce – jača srce i krvne sudove, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, arterioskleroze, štiti od infarkta, reguliše krvni pritisak.
Krv – snižava loš holesterol i masnoće u krvi, čisti krvotok.
Stomak – smanjuje tegobe kod gastritisa i čira, podstiče lučenje supstanci koje štite sluzokožu želuca, pozitivno deluje protiv parazita, povoljno utiče na normalizaciju crevne flore, prevenira bolesti jetre i organa za varenje.