Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je jedna od najčešće korišćenih lekovitih, aromatičnih biljaka. Koristi ga fitoterapija, kozmetika ali je ova biljka i vrlo popularan začin. Miris i aroma ruzmarina potiče od etarskog ulja koje je osnovni aktivni princip ove biljke. Pored etarskog ulja (koje sadrži cineol, levi i desni kamfor, borneol, pinen), ruzmarin sadrži i tanine i saponine i gorke materije koje takođe doprinose lekovitosti ove biljke.
Ruzmarin se vekovima koristi u lečenju reumatizma, gihta, bolova u mišićima i artritisa. Ovo se objašnjava time što ova biljka sadrži nekoliko antioksidantnih jedinjenja koja su od velike pomoći kod artritisa. U prošlosti, kada nije bilo konzervanasa, ruzmarin se koristio za konzerviranje ribe i mesa. Ovakva upotreba ove biljke očuvala se u mediteranskoj kuhinji koja obiluje ovim začinom. Sposobnost ruzmarina da spreči kvarenje hrane, takođe se zasniva na delovanju antioksidanata, supstanci koje sprečavaju aktivnost slobodnih radikala.
Slobodni radikali su glavni krivci za starenje ljudskog organizma i zato se ova biljka često može pronaći među sastojcima čajnih mešavina i ostalih biljnih pripravaka koji usporavaju proces starenja.
Antioksidantno delovanje ove biljke korisno je i srčanim bolesnicima naročito onima koji pate od angine pektoris. U tom slučaju fitoterapeuti ga preporučuju u kombinaciji sa valerijanom, matičnjakom, imelom i glogom.
Narodna medicina preporučuje ruzmarin kuvan u mleku protiv kašlja i bolesti pluća.
Sprečava rak!
Ruzmarin se nalazi na vrhu liste namirnica koja može pomoći u prevenciji i lečenju raka. Studije pokazuju da ulje ruzmarina može sprečiti razvoj raka kože, jer sprečava rast kožnih tumora i osigurava prirodnu zaštitu od oštećenja koja izaziva štetno sunčevo ultraljubičasto zračenje. Na eksperimentalnim životinjama dokazano je da ulje ruzmarina može sprečiti razvoj raka debelog creva i pluća. Ruzmarin odlično deluje protiv bakterija (stafilokoke, streptokoke, Escherichia coli) i protiv gljivica (Candida). Nisu uzalud stari Rimljani palili njegove grančice u vreme velikih zaraza.
Ruzmarin igra ulogu stimulant za telo i povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i krvotok. Ovo potpomaže da se vitalni sistemi orgama i delovi tela snabdeju kiseonikom, osiguravajući da se metaboličke aktivnosti u tim delovima tela odvijaju po planu, pored toga što stimuliše kretanje nutrijenata ka ćelijama kojima je potrebna “popravka”.
Pri oralnoj konzumaciji, ruzmarin umanjuje bol na mestima koje je teško doseći, kao što su glavobolje i bolovi prouzrokovani određenim zdravstvenim problemom.
Možda najznačajnija funkcija ruzmarina jeste uloga anti-inflamatornog agenta u telu. Karnozolna i karnosinska kiselina su vrlo jake anti-oksidativne i anti-inflamatorne supstance koje se nalaze u ruzmarinu, i koje se vezuju za smanjenje zapaljenja u mišićima, krvnim sudovima i zglobovima. Ovo čini ruzmarin efektivnim tretmanom za mnoge stvari, uključujući krvni pritisak, kostobolja, artritis i povrede zadobijene tokom fizičkog napora ili operacije.
Ruzmarin je poznat po svojim svojstvima koja utiču na process starenja. Listovi ruzmarina takođe mogu uticati na kožu interno ili topikalno, i dokazano je da može poboljšati mladalački kvalitet kože, u isto vreme lečeći crvenila i povećavajući prirodni sjaj i osećaj hidriranosti najvećeg organa vašeg tela.
Florabetulin kapi su 100% prirodan proizvod na bazi mešavine biljnih ekstrakata kore breze, lista ruzmarina i korena maslačka.
Biljni sastojci Florabetulin kapi imaju povoljan efekat na odbrambene snage organizma svojim antioksidantnim, protivupalnim i citotoksičnim delovanjem.
Naučno je dokazano da ekstrakti koji ulaze u sastav Florabetulin biljnih kapi, deluju kao prirodno, terapijsko i bezbedno sredstvo, koje se preporučuje svim osobama obolelim od različitih vrsta tumora ili kancera.