Rana menopauza simptomi

Rana menopauza simptomi

Rana menopauza simptomi

Ukoliko prestanak menstrualnih ciklusa nastane pre četrdesete godine života, najčešći termin koji se upotrebljava je rana menopauza (rana insuficijencija ovarijuma – Premature Ovarian Failure – POF).

Danas je termin rana menopauza zamenjen terminom rana insuficijencija jajnika. Iako je vrednost hormona koju treba kontrolisati u ovom periodu veoma slična vrednostima u periodu menopauze, znači izrazito su povišene vrednosti gonadotropina (FSH i LH – hormoni hipofize, i smanjena vrednosti estrogena – hormona jajnika), ipak postoji nekoliko osnovnih razlika.

Simptomi rane menopauze

Žene najčešće prolaze kroz ovu fazu oko 50. godine života života, s tim što neke imaju redovne menstrualne cikluse sve do 60. godine. Međutim, istraživanja poslednjih godina pokazuju da rana menopauza u 40 godini nastupa kod sve više žena. Kada će ovaj period početi zavisi od genetskih predispozicija, ali u velikoj meri i od načina života.

Simptomi rane menopauze najpre se javljaju u periodu perimenopauze (3 do 4 godine pre nego što do klimaksa dođe). Ogledaju se u neredovnoj menstruaciji, koja je praćena bolom u zglobovima, vrtoglavicom, promenama u ukusu i mirisu hrane. Neretko dolazi do povlačenja desni ili pak napada panike. Postoje dva pouzdana načina da se utvrdi kada nastupa menopauza. Može se testirati nivo hormona za stimulaciju folikula, koji znatno raste kada jajnici prestanu da obavljaju svoju funkciju. Drugi metod je uzimanje brisa iz vagine i pregled vaginalnog sekreta.

Ulazak u menopauzu prati i suvoća vagine, kože, očiju i usta, variranje telesne težine, bolovi u zglobovima ili lupanje srca, vrtoglavica, promene u osećaju ukusa i mirisa, povlačenje desni, probavne smetnje, teskoba i napadi panike. Kada jajnici počnu da gube svoju funkciju i počne razdoblje menopauze, ne postoji lek kojim bi se stanje preokrenulo, ali nema ni potrebe.

Jedna od pratećih pojava ranog ulaska u menopauzu je i prerano starenje. Jednostavno rečeno, svakom deobom ćelije delići DNK koji imaju hromozome ili takozvane telomere na kraju se skraćuju, a prestanak rada jajnika taj proces ubrzava.

Nedavna istraživanja pokazala su da menopauza, koja označava kraj reproduktivnog razdoblja žena, nije određena samo godinama, već je izlaganje pojedinim hemikalijama i štetnim materijama takođe može ubrzati.

Floravitex kapi imaju povoljno dejstvo kod problema u toku menopauze (napadi vreline, obilno znojenje, poremećaj sna, nervoza, iritabilnost) i cističnih promena na dojkama i jajnicima.

Floravitex biljne kapi za žene su prirodni biljni preparat koji deluje na:

– hormonski disbalans
– neredovne i bolne cikluse
– bol i nadutost u dojkama
– povišen prolaktin
– regulisanje nivoa progesterona
– endometriozu
– policistične jajnike
– sterilitet
– akne, bubuljice, maljavost
– tegobe u menopauzi

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.