Patite od visokog krvnog pritiska? To je bolest današnjice sa kojom se bori zaista veliki broj ljudi, bolest sa kojom se živi, ali koja mora da se prati i kontroliše. Visok krvni pritisak može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja, uključujući srčani i moždani udar. Zašto nastaje? Više je faktora: od nepravilne i nezdrave ishrane, preko fizičke neaktivnosti, stresa i nezdravih navika života, koje uključuju alkohol i duvan. Šta je na vama da uradite? Na vama je da se najpre potrudite da vodite zdrav način života, da korigujete ishranu, povećate svoju fizičku aktivnost i kontrolišete stres. Uz to, možete koristiti i neke prirodne lekove koji će regulisati vaš pritisak.
Đumbir kao prirodni lek za pritisak
Đumbir kao prirodni lek za pritisak ima veoma široku primenu. Za ove svrhu najbolje je koristiti đumbir u sirovom stanju (možete ga izrendati). Posebno se protiv visokog pritiska koriste đumbir i med u kombinaciji, koji imaju sposobnost da smanje tenziju krvnih sudova. Prirodnim putem spuštaju visok krvni pritisak i tako sprečavaju brojne kardiovaskularne bolesti, uključujući srčani i moždani udar. Đumbir i med su zasebno veoma lekovite i delotvorne materije, a u kombinaciji imaju još jače lekovito dejstvo.
Jabukovo sirće za visok pritisak
Jabukovo sirće za visok pritisak je stari dobri narodni lek. Naime, jabukovo sirće sadrži pektine koji imaju osobinu da smanjuju holesterol u krvi, pa se jabukovo sirće koristi u prevenciji arteroskleroze i posledično arterijske hipertenzije. Ljudima koji imaju problem sa visokim pritiskom se preporučuje da svakodnevno uzimaju najmanje jednu punu kašiku jabukovog sirćeta rastvorenu u pola čaše vode, a može da se doda ista količina meda, po želji. Osobe koje imaju osetljiv želudac treba da piju 2-4 čaše soka od jabuke dnevno, pošto je jabukovo sirće ipak kiselina koja može nadražiti želudac. Ovde se misli na upotrebu pravog, prirodnog jabukovog sirćeta, koje se dobija fermentacijom jabuka.
Celer za visok pritisak
Celer za visok pritisak je stari narodni lek koji je danas sve više u upotrebi. Celer snižava visok krvni pritisak prirodnim putem. Naime, celer sadrži lekovite materije koje opuštaju mišiće u zidovima arterija i oko njih, a upravo te materije snižavaju krvni pritisak i bitne su za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema smanjivanjem hormona stresa. Sok od celera može sniziti krvni pritisak za nedelju dana ukoliko se konzumira svakodnevno. Nakon nedelju dana treba praviti pauzu od 3 nedelje, pa opet ponoviti postupak.
Beli luk protiv visokog pritiska
Visok krvni pritisak je osnov za nastanak mnogo ozbiljnijih kardiovaskularnih oboljenja, kao što su infarkt, angina pektoris, ateroskleroza i izliv krvi na mozak. Veliki broj ljudi ima problem sa visokim krvnim pritiskom, upravo zbog neadekvatne i nezdrave ishrane.
Beli luk sadrži alicin, supstancu koja ima i antihipertenzivno dejstvo, pored još mnogih drugih dejstava – dakle, snižava visok krvni pritisak. Za snižavanje krvnog pritiska možete koristiti beli luk u sirovom ili kuvanom obliku, ali svakako se bolje dejstvo postiže sa sirovim. Beli luk ima sposobnost da opusti glatke mišiće krvnih sudova, proširi ih i tako reguliše visok pritisak. Takođe skida i krečne naslage sa zidova krvnih sudova, što takođe pospešuje protok krvi. Beli luk protiv visokog krvnog pritiska daju vrhunske rezultate u kombinaciji sa limunovim sokom. Korišćenjem belog luka i limuna u kombinaciji reguliše se visok krvni pritisak i normalizuje moždana funkcija.
Glog kao lek za pritisak
Glog je lekovita biljka koja pozitivno deluje na rad srca i arterije. Glog kao lek za pritisak se koristi već dugo u tradicionalnoj medicini. Glog može da proširi krvne sudove, poveća snabdevanje srca energijom i poboljšava njegovu sposobnost pumpanja. Naime, ekstrakt glogovih listova poboljšava cirkulaciju u koronarnim arterijama i jača srčani mišić. Bitno je napomenuti da glog podstiče normalizaciju krvnog pritiska – ali ga ne leči. Dokazano je da deluje blagotvorno i u stanjima nakon infarkta ili operacije srca. Možete koristiti ekstrakt ili tinkturu od gloga.
Čaj kod visokog krvnog pritiska
- visokog krvnog pritiska
- slabosti srčanog mišića
- slabe cirkulacije
Sastav:
List breze ( Betulae folium )
List sa cvetom gloga ( Crataegi summitates )
Plod šipurka ( Cynosbati fructus )
Herba hajdučke trave ( Millefolii herba )
Koren odoljena ( Valerianae radix )
Herba bele imele ( Visci albi herba )
Upotreba:
Supenu kašiku čaja preliti sa 200 g hladne vode, sud poklopiti, zagrejati do ključanja, ostaviti da stoji jedan sat, procediti. Piti tri puta dnevno po 200 g nezaslađenog čaja posle jela.