Gorušica je uobičajeni problem koji uzrokuje senzaciju gorenja u grudima i grlu. Takođe može biti praćeno gorkim ukusom. Ostali srodni simptomi mogu uključiti gasove, mučninu, nadimanje i teško disanje. Simptomi se obično pogoršavaju posle jela velikog obroka ili dok osoba leži.
Osećaj gorenja u grudima i grlu je uzrokovan kiselim sokovima iz želuca koji se uzdižu u jednjak, kada se ventil između jednjaka i želuca ne zatvara pravilno. Zbog toga se gorušica često javlja nakon konzumiranja masnih, prženih ili kiselih namirnica.
Gorušica takođe može da se javi usled hijatalne kile, što se odnosi na to kada se deo želuca potiskuje kroz otvor na dijafragmi i u grudi. Gorušica je takođe često stanje tokom trudnoće.
Drugi zdravstveni uslovi ili izbori u načinu života koji mogu izazvati gorušicu uključuju: pušenje, gojaznost, unos kofeina, konzumiranje alkohola, jedenje začinjene hrane, kada osoba legne odmah po jedenju i uzimanje određenih lekova, kao što su aspirin ili ibuprofen.
Povremena gorušica ili žgaravica je česta pojava i nije razlog za brigu. Međutim, ako se ovo javlja često i ometa vašu svakodnevnu rutinu, možda patite od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Odmah se obratite lekaru, jer ukoliko se ovo stanje ne leči, može ozbiljno oštetiti jednjak.
Koji su najbolji prirodni lekovi za gorušicu?
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće pomaže da se sfinkter (ventil) ispod jednjaka zatvori, čime sprečava da se kiselina podiže na gore. Takođe pomaže u smanjenju pH sadržaja želuca, što ga čini kiselijim za poboljšanje varenja. Jabukovo sirće sadrži probiotike i enzime koji pomažu vašem telu da se bori protiv infekcija i sprečava refluks kiseline.
Umešajte 1 kašiku sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u čašu mlake vode.
Dodajte malo meda i pažljivo promešajte.
Pijte ovo pre svakog obroka.
Seme komorača
Još jedan popularan prirodni lek za gorušicu je seme komorača. Postoji nekoliko sastojaka u semenu komarača koji pomažu u kontroli proizvodnje želudačne kiseline, a takođe i koji podržavaju pravilnu probavu.
Žvaćite suvo pečeno seme komarača, posebno posle jela.
Takođe možete piti čaj napravljen od semena komorača. Da napravite ovaj biljni čaj, dodajte 2 kašičice semenja komorača u šolju vode koja je ključala. Pustite da odstoji 10 minuta, a zatim ga procedite i popijte.
Đumbir
Sveži đumbir pruža olakšanje od gorušice na dva načina – apsorbuje kiselinu u želucu i pomaže u smirenju nerava koji doprinose gorušici. Đumbir smanjuje verovatnoću da želudačna kiselina izlazi u jednjak. Takođe smanjuje upale, čime vas brzo oslobađa simptoma gorušice.
Možete da koristite đumbir kao začin, jedite delove sirovog đumbira ili pijte čaj od đumbira.
Napomena: Uzmite đumbir u malim dozama, jer previše đumbira može da pogorša vaše simptome.
Aloe vera sok
Sok od aloe vere kontroliše gorušicu tako što smanjuje zapaljenje i isceljuje gastrointestinalni trakt. Takođe poboljšava varenje i uklanja toksine iz tela.
Za najbolje rezultate pijte ¼ šolje soka aloe vere oko 20 do 30 minuta pre jela. Budite pažljivi da ne pijete previše ovog soka u jednom danu, jer može izazvati dijareju i bol u stomaku.
Koji je najbolji čaj za gorušicu?
BIOGASTRITIS ČAJ pomaže kod gorušice i drugih tegoba vezanih za zapaljenje i oštećenje želudačne sluznice, gastritis, heliko bakteriju i čir na želucu – uopšte kod poremećaja vezanih za želudac. Regeneriše samu funkciju želuca i pomaže samoisceljenje tkiva koje je oštećeno.
BIOGASTRITIS ČAJ bi trebalo da koristite barem 3-6 meseci u kontinuitetu kako biste postigli efektivne rezultate. Može da se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugom terapijom.