Pripremite kožu za letovanje

letovanje i suncanje

Pripremite kožu za letovanje

Imate svetlu kožu i već vas muka hvata od još jednog leta provedenog u seni bora dok vaši prijatelji uživaju u kupanju i sunčanju? Ne brinite, ima još vremena da se koža pripremi, ali vrlo je važno da znate ispravne doze dodataka ishrani koji se koriste kao priprema kože za sunčanje.

VITAMIN C i E – kako bi se koža pripremila na sunčanje dobro je oralno uzimati vitamin C i vitamin E stoga što antioksidansi pomažu u zaštiti kože od uticaja štetnog zračenja. Doze koje se preporučuju su do 1g vitamina C dnevno i 1000-2000 IU vitamina E dnevno kroz kraći period.

Antioksidansi pomažu zaštiti kožu od uticaja slobodnih radikala te je u studijama dokazano da kombinacija vitamina E i C deluje dobro na zdravlje kože.

BETA-KAROTEN – Beta karoten je preteča ili provitamin vitamina A (retinola) i u organizmu se metabolizuje u vitamin A. Lako je dostupan jer ga u većim količinama sadrži mrkva ( Daucus carota) po kojoj je i dobio ime, nalazi se i u zelenom lisnatom povrću, a daje boju narandžastom i žutom voću i povrću. Najveći izvor prirodnog beta karotena sadrže alge, u prvom redu Spirulina Pacifica koja zbog svoje osetljivosti na uslove staništa proizvodi velike količine tog pigmenta kako bi se zaštitila od propadanja.

Kada govorimo o beta-karotenu preporučujemo isključivo beta-karoten iz prirodnog izvora u dozi od 6 mg/dnevno za vreme jačeg izlaganja suncu. Sintetski beta-karoten povezuje se s nekim slučajevima karcinoma kod pušača te se svim pušačima savetuje izbegavanje beta-karotena.

Prirodni izvori beta-karotena i ostalih karotenoida, pokazali su se delotvornijima u delovanju protiv oštećenja kože od sunčevih zraka. Kontrolisana studija je otkrila da je koža osoba koje su dnevno dobijale 30 mg, 60 mg i 90 mg prirodnih karotenoida reagovala bolje u smislu zaštite od UV zraka.

LIKOPEN – karotenoid i antioksidans – uzima se u dozi od 5-10 mg dnevno.

Preliminarna studija je uspoređivala sintetski likopen (10.1 mg dnevno),  prirodni ekstrakt paradajza sa 9.8 mg likopena i sok paradajza s 8.2 mg likopena te je zaključeno da se nakon 12 nedelja značajno povećala zaštita kože od UV zraka kod osoba koje su uzimale proizvode na bazi paradajza.

SPIRULINA – Najveći izvor prirodnog beta karotena sadrže alge, u prvom redu Spirulina Pacifica koja zbog svoje osetljivosti na uslove staništa proizvodi velike količine tog pigmenta kako bi se zaštitila od propadanja. Spirulina se uzima podeljeno u dve do tri doze dnevno s tim da se počinje s najnižom dozom koja se postupno povećava.

ASTAKSANTIN – Astaksantin je karotenoid, prirodni antioksidans koji se dobiva iz mikroalgi takođe se poslednjih godina sve više koristi u pripremi kože za sunčanje i prevenciji oštećenja koje može naneti štetno zračenje. Uzima se u dozi od 4-6 mg/ dnevno.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.