Osteoporoza – Prevencija i prirodno lečenje

osteoporoza-Prevencija-i-prirodno-lecenje

Osteoporoza – Prevencija i prirodno lečenje

Osteoporoza je sistemsko oboljenje skeleta, koje dovodi do smanjenja gustine kostiju, poremećaja njene arhitekture, čime predisponira nastanak patoloških preloma, a time i smanjenje fizičkih mogućnosti i autonomnosti pacijenta.

Ubraja se u jednu od pet najčešćih hroničnih bolesti u svetu, a češće pogađa žene. Ni muškarci nisu pošteđeni ovog oboljenja, iako andropauza počinje oko 10 godina kasnije nego menopauza, pa i promene na kostima nastaju kasnije.

Prevencija

Preventivno dejstvo ima kalcijum, vitamin D i sunčeva svetlost koja omogućuje stvaranje vitamina D. Međutim, ugradnja kalcijuma u kosti je najintenzivnija u mladosti, tj. dok se u ženskom organizmu stvara estrogen. Preventivno merenje koštane gustine i uvođenje terapije radi sprečavanja smanjenja gustine kostiju do nivoa gde dolazi do preloma, predstavlja pravu prevenciju preloma kostiju.

Za izgradnju kostiju neophodan je adekvatan unos kalcijuma i drugih minerala i fizička aktivnost pod opterećenjem. Fizičke aktivnosti pod opterećenjem su trčanje, skakanje, preskakanje konopca, džogiranje, dizanje tegova, igranje, grupni sportovi. Preporučuje se neki vid fizičke aktivnosti bar 30 minuta dnevno. Deca su postala fizički manje aktivna, u odnosu na njihove vršnjake od pre 50-60 godina, što će imati za posledicu povećanje učestalosti osteoporoze u budućnosti.

Povećan unos kalcijuma i vitamina D su neophodni da bi se očuvale čvrste kosti. Kalcijum je neophodno unositi svakodnevno, a utvrđeno je da se najbolje usvaja kalcijum iz mleka i mlečnih proizvoda. Preterano konzumiranje kafe, alkohola i pušenje, alergija na mleko, slaba fizička aktivnost, duži periodi mirovanja (imobilizacija), nedovoljno izlaganje suncu, nedostatak estrogena, žene koje nisu rađale, izrazito neredovni menstrualni ciklusi, rana menopauza, prekomerna telesna aktivnost uz amenoreju, neuhranjenost (BMI < 19kg/m2) povećavaju rizik od nastanka osteoporoze.

Za izgradnju kostiju neophodno je prisustvo kalcijuma i fosfora u odnosu 2:1, ali i brojnih drugih minerala: bor, mangan, magnezijum, cink, bakar, aminokiselina, kolagenih peptida, mukopolisaharida. Izbalansirana ishrana sa odgovarajućim unosom kalcijuma i fizička aktivnost (u kojoj se koristi težina sopstvenog tela) važna je za izgradnju i očuvanje čvrstih kostiju.

Lečenje bolesnika sa osteoporozom je individualno i ne zavisi samo od stepena smanjenja koštane gustine, već i od procene drugih faktora rizika. Za neke žene promena načina života može biti dovoljna da se smanji rizik od osteoporoze.

Biljne kapi kod osteoporoze

Biljne kapi kod osteoporoze, kao dodatak ishrani, preporučujemo za očuvanje koštane mase u prevenciji osteoporoze i kao dopunsku terapiju osteoporoze i osteopenije. Opravdana je primena u stanjima kod kojih je potreban povećan unos kalcijuma i u starijoj životnoj dobi.

Značajna je i njihova primena kod nedovoljnog unosa kalcijuma hranom. Naročito se preporučuje ženama srednje i starije životne dobi, odnosno osobama koje puše i ne bave se dovoljno fizičkim aktivnostima.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.