Početna / Varenje / Neven za želudac, jetru, kožu i ciste
Neven za želudac, jetru, kožu i ciste

Neven za želudac, jetru, kožu i ciste

Neven je biljka veoma cenjena u narodnoj medicini i ulazi u sastav najpoznatijih i najefikasnijih čajnih mešavina. Za čaj od nevena u fitoterapiji se najčešće koristi prepoznatljivi narandžasti cvet, ali su lekoviti i stabljika i list od ove biljke, koji se obavezno bere po sunčanom vremenu, jer je tada najdelotvorniji.

Neven je poznat po tome što mu cvet veoma sporo vene, što sugeriše i samo ime ove dragocene biljke čiji karakterističan miris rasteruje mnogobrojne insekte kao i biljne štetočine. Zbog čega se i često sadi u baštama. Osim toga, prilično je pouzdan prognozer vremenskih prilika – ako se cvetovi nevena ne otvore posle sedam sati ujutru, znači da će tog dana pasti kiša. U davna vremena pridavane su mu i magijske moći, dok se danas zna da ima izuzetno protivupalno, antibakterijsko, antiseptičko dejstvo. Veoma je cenjen i uključen je u mnoga najnovija naučna istraživanja u lečenju karcinoma. Čaj od nevena je izuzetan kod unutrašnje upotrebe dok je domaća nevenova mast delotvorna za rane, bradavice, ekceme, posekotine, opekotine, žuljeve i čireve po koži..

Neven je veoma važan sastojak čajnih mešavina koje se koriste u terapiji bolesti organa za varenje. Čaj od nevena zaceljuje ranice – čireve na želucu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje žuči, otklanja bolove u želucu, a zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, neven čaj smiruje upalu debelog creva. Veliko prisustvo sluzi i tanina opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.

ČAJ OD NEVENA ZA CISTE

Čaj od nevena, koprive i stolisnika se preporučuje ženama kod kojih se javljaju cistične promene na jajnicima ili bilo koji drugi neugodni ginekološki problemi. Ovaj neven čaj u ginekologiji je naširoko poznat i rado se preporučuje ženama.

Čaj od nevena ima antispazmolitičko dejstvo, može da otkloni grčeve materice, olakša PMS i tegobe koje prate menstruaciju, uspostavlja normalan ciklus, i ujedno eliminiše spazam disajnih puteva – što je naročito značajno za obolele od bronhijalne astme.

ČAJ OD NEVENA ČISTI KRV I SNIŽAVA HOLESTEROL

Dokazano je da čaj od nevena veoma efikasno čisti krv, podstiče funkcionisanje jetre, otklanja akne i lišajeve na koži, ekcem, herpes virus. Neven čisti krvne sudove, opušta ih i snižava nivo holesterola i masnoća u krvi. Novija istraživanja pokazala su da biljka neven snižava krvni pritisak i deluje blago sedativno, pa se preporučuje i u slučaju angine pektoris.

FLORALIPFloraLip biljne kapi za jetru i holesterol pomažu razgradnju holesterola u žučne kiseline i eliminaciju viška holesterola iz organizma putem sistema za varenje. Ova dva procesa dovode do smanjenja nivoa „lošeg“ i povećanja nivoa „dobrog“ holesterola u krvi.

FloraLip® biljne kapi sadrže mešavinu biljnih tinktura koje mogu da doprinesu snižavanju nivoa holesterola i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica (trombocita).

Pogledajte i ...

Kamen u bubregu lečenje

Kamen u bubregu lečenje

Kamen u bubregu može biti različitih oblika, sastava i veličina. Većina kamena u bubregu nastaje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *