Neplodnost kod žena

Neplodnost kod žena

Neplodnost kod žena

Neplodnost kod žena predstavlja ozbiljan socijalni i medicinski problem. Ako par godina nema začeća, to je signal da kod jednog, a možda i kod oba partnera postoji neki poremećaj. Na ispitivanja treba istovremeno da dođu oboje. Pregledi muškarca su jednostavniji, ide se od prostih ka komplikovanijim metodama ispitivanja.

Poslednjih godina učestalost neplodnosti kod nas je u porastu, i kao posledica povećanja polno
prenosivih bolesti (gonoreja, hlamidija trahomatis, sifilis, trihomonijaza), bolesti male karlice, odloženog rađanja posle 30. godine, smanjene fertilnosti muškarca, slabih ekonomskih uslova ili loše preventive. Dejstvo štetnih agenasa iz spoljne sredine, prisustvo insekticida i pesticida u hrani i vodi, takođe smanjuju natalitet.

Uzroci neplodnosti kod žena

  • anatomske i promene izazvane infekcijom genitalnih organa
  • poremećaji ovulacije (izostanak, retke i kasne ovulacije)
  • endimetrioza
  • policistični jajnici
  • mehaničke prepreke
  • imunološki uzroci
  • psihički faktori – vodeći uzrok neplodnosti su bolesti male karlice, hormonski poremećaji i promene na jajovodima, čak kod dve trećine žena kod nas. Tokom reproduktivnog perioda, bolesti male karlice se javljaju kod 10 %žena, pri čemu najčešće oboljevaju žene mlađe životne dobi od 20 do 25 godina.

Prvi simptomi kada žena treba da se obrati za pomoć su bol u donjem delu trbuha, pojačan vaginalni sekret, vaginalno krvarenje, groznica, gubitak apetita i gađenje, dijagnoza se postavlja ginekološkim i pregledom krvne slike.

Ako je reč o mehaničkom uzroku neplodnosti, radi se operativno lečenje, a ukoliko i posle takvog zahvata ne dođe do trudnoće, par se upućuje na vantelesnu oplodnju. Ovaj postupak se primenjuje kod žena starije životne dobi, i sa teškim stepenom oštećenja jajovoda, kao i kod parova kod kojih je urađeno veštačko ubacivanje semena tri puta, ali bez uspeha. U slučajevima sa teškim poremećajima spermograma muškarca, par se upućuje na metodu mikrohirurške fertilizacije, najčešće direktnim unošenjem spermatozoida u jajnu ćeliju.

Da bi se očuvala generativna sposobnost najvažnije je blagovremeno i efikasno lečenje zapaljenskih procesa, smanjenje broja veštačkih prekida trudnoće, veća upotreba kontracepcije kod adolescentkinja, kao i rana dijagnoza i korekcija svih vrsta poremećaja kod žene i muškarca koje mogu biti uzrok neplodnosti. Prevenciji se mora posvetiti više pažnje. Posebno ishrana treba da bude obogaćena vitaminima i mineralima.

Biljka koja leči neplodnost

Čaj od macine trave se pije tri meseca a nakon tog perioda se pravi pauza, retki su slučajevi kada velika količina očajnice izazove visok krvni pritisak. Ukoliko nakon tri meseca ostanete u drugom stanju, budite zahvalni macinoj travi i odmah prekinite sa ispijanjem. Tokom drugog stanja se telo i hormoni menjaju zbog čega ne bi ste smeli da nastavite sa čajem. A i zašto biste, kada je prirodni efekat već postignut.

tegobe u menopauziJedina biljka sa kojom se macina trava sme kombinovati je virak.

Biljka macina trava uspešno rešava probleme sa hormonima i baš iz tog razloga pošto i dalje nije ispitano njeno dejstvo u kombinaciji sa drugim biljkama, preporučuje se da se ne meša sa raznim biljkama, sem naravno sa virkom.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.