Miomi na materici prirodno lečenje

miom na jajniku

Miomi na materici prirodno lečenje

Miom na jajniku se obično javlja u grupama, a veličina mu varira od zrna prosa do dimenzija srednje lubenice, i tada ispunjava veći deo trbušne šupljine. Uzrok nastanka ovog tumora do danas je ostao nepoznat, ali ono što se pouzdano zna jeste to da njegov rast stimuliše hormon estrogen. U postmenopauzi pokazuju tendenciju smanjenja.

Svi miomi materice su u početku lokalizovani u zidu materice odnosno „intramuralno“, ali daljim rastom šire se prema materičnoj duplji (submukozni miomi) ili idu prema površini (subserozni miomi).

Po lokalizaciji miom na materici može biti:

  • cervikalni miom  – lokalizovani u tkivu grlića materice
  • submukozni miom na materici – u 5% slučajeva, nalaze se neposredno ispod emdometrijuma -sluznice materične duplje. Ukoliko imaju i peteljku te se spuštaju kroz kanal grlića materice ka vagini, zovu se peteljkasti submukozni miomi
  •  subserozni miom  – lokalizovan ispod seroznog pokrivača materice ili peritoneuma – menjaju njen izgled unutar trbušnje duplje
  •  parazitarni miom  na materici  -nastaje od peteljkastih subseroznih mioma koji parazitiraju na krvnim sudovima trbušne maramice ili drugih organa
  • intraligamentarni miom  na materici – nalazi se unutar prednjeg ili zadnjeg širokog ligamenta

MIOM NA MATERICI SIMPTOMI

Većina mioma ne daje nikakve simptome već se otkriva slučajno, na rutinskom ginekološkom pregledu. Procenjuje se da samo jedna trećina mioma daje određene simptome, a uglavnom se radi o vaginalnom krvarenju koje je najčešći povod za odlazak ginekologu na pregled. Simptom mioma može da bude produženo i obilno menstrualno krvarenje, mada se neretko dešava da se javlja i  između dve menstruacije. Svojim rastom i pritiskom na okolne organe i nervne završetke u dnu male karike, miom na materici može da izazove neprijatne bolove, osećaj težine ili pritiska u donjem stomaku, prati ga otežano pražnjenje bešike i debelog creva (česta je pojava zatvora) ili učestalo mokrenje. Jedan od znakova koji ne biste smeli zanemariti je i bol prilikom polnog odnosa,tada se obavezno javite ginekologu. Dosadašnje prakse su pokazale da se ovaj dobroćudni tumor puno češće javlja kod žena nakon navršene trideset pete godine, rizična grupa su nerotkinje i nešto gojaznije osobe.

KAKO IZLEČITI MIOM NA MATERICI

U nekim slučajevima kada miom na materici nije veliki , on uzrokuje samo blaže poremećaje i neregularno menstrualno krvarenje, primenjuje se terapija medikamentima. Glavni efekti ovih lekova jesu stanjivanje zidova endometrijuma i redukcija krvarenja i smanjenje mioma. Hirurško lečenje  i operacija mioma sprovodi se samo ukoliko tumori počnu naglo da rastu, pritiskaju okolne organe ili uzrokuju obilno i neuredno krvarenje iz materice koje dovodi do anemije.

Uobičajena su dva hirurška pristupa: miomektomija sa očuvanjem materice u celini ili histerektomija – odstranjenje cele materice sa adneksom ili bez njega (jajnici i jajovodi). Ovi zahvati izvode se abdominalnim putem, rezom u predelu donjeg dela trbuha. U slučaju da je prisutno i spuštanje (spad) materice i kada miom na materici  nije jako velik, može se uraditi vaginalna histerektomija ili odstranjenje materice vaginalnim putem. U novije vreme izvodi se i laparoskopska operacija mioma ili asistirana vaginalna histerektomija koja daje odlične rezultate.

Vrsta intervencije zavisi od životne dobi pacijentkinje: kod žena koje nisu završile reproduktivnu funkciju, teži se očuvanju materice i kada je to moguće, preporučuje se samo miomektomija. Kada je reproduktivna funkcija završena i ako su  miomi  velikih dimenzija (ili zahvataju  čitavu matericu u celini), izvodi se  totalna histerektomija.

MIOM NA MATERICI I TRUDNOĆA 

Za vreme trudnoće i porođaja miome ne treba hirurški tretirati osim ako ne uzrokuju ozbiljnije komplikacije (uvrtanje, degeneracija,upala, nekroza). Histerektomija ili miomektomija su neophodne neposredno posle porođaja samo onda kada miom na materici  izaziva komplikacije opasne po život (obilno krvarenje, spuštanje u grlić materice, febrilno stanje zbog degenerativnih promena unutar mioma…). Procentualno se miom u trudnoći javlja od 0,1 do 3,9 odsto slučajeva i to naročito se često javlja u prvih nekoliko meseci. Razlog tome je značajno povećanje protoka krvi u uterusu  kao i nagli skok nivoa hormona. Ponekad se tumori povećavaju i sa odmicanjem trudnoće, mada se to ne uzima kao pravilo i referenca. Osobe koje su imali visoke vrednosti BMI pred trudnoću spadaju u rizičnu grupu da im se miomi materice uvećaju. Najbolje se otkrivaju uz pomoć ultrazvuka i nakon ginekološkog pregleda.

MIOM NA MATERICI ISHRANA

Budući da miom na materici izaziva prevelika količina estrogena, sve što menja nivo ovog hormona u krvi može da utiče na njegov rast. Stoga nutricionisti savetuju poseban režim ishrane koji će sniziti estrogen, čiji je nivo znatno veći kod žena sa viškom kilograma. Istraživanja su pokazala da su osobe čiji svakodnevni jelovnik sadrži obilje masti, a pritom je siromašan biljnim vlaknima, mnogo sklonije ovom oboljenju.

Dakle, ishrana za miome podrazumeva da  treba izbaciti namirnice koje sadrže zasićene masnoće i rafinisani šećer, belo brašno i mlečne proizvode. Preporučuje se konzumiranje integralnih žitarica i povrća koje obiluje vlaknima i biljnim belančevinama. Žene kojima je već dijagnostikovan miom na materici, treba da pređu na vegetarijanski ili veganski režim ishrane sve dok traje lečenje.

Metabolizam i eliminisanje estrogena iz tela odvija se preko jetre i stoga je neophodno izbegavati sve što može naškoditi „laboratoriji organizma“. Pre svega, iz upotrebe treba izbaciti alkohol, previše lekova, namirnice koje sadrže aditive, konzervisane i suvomesnate proizvode i prženu hranu. Neutralisani estrogen se izbacuje preko bubrega i creva, a da bi se taj proces normalizovao savetuje se svakodnevan unos najmanje dva litra tečnosti. U očuvanju jetre mogu pomoći i čajevi od korena čička i maslačka koje treba konzumirati svakog dana u trajanju od tri nedelje.

KEGELOVE VEŽBE ZA ŽENE

Svakodnevna fizička aktivnost i rekreacija pomaže organizmu da se oslobodi viška estrogena a samim tim se i smanjuje rizik za miom na materici. Najbolji primer su spotistkinje koje  imaju nizak nivo ovog hormona u krvi. Da bi se estrogen hormon držao pod kontrolom, dovoljno je i rekreativno bavljenje sportom, kao i svakodnevno brzo hodanje u trajanju od pola sata. Svim ženama se preporučuju Kegelove vežbe koje podstiču cirkulaciju, jačaju mišiće i preveniraju inkontinenciju.

  • Prva Kegelova vežba sastoji se iz sporog stezanja mišića koje se smenjuje sa opuštanjem i to u identičnom vremenskom intervalu. Ona se Izvodi  u sedećem položaju na stolici sa razmaknutim kolenima,tri puta dnevno u seriji od po 10 ponavljanja.
  • Druga Kegelova vežba razlikuje se od prve po tome što se stiskanje i opuštanje mišića radi u bržem ritmu. Prilikom izvođenja ne treba stiskati kolena jedno uz drugo, noge moraju biti opuštene i razmaknute.

Da bi se postigli zadovoljavajući rezultati za miom na materici, Kegelove vežbe za žene treba izvoditi svakodnevno, tokom nekoliko meseci. Ovo se posebno odnosi na osobe koje već imaju problem sa zadržavanjem urina i nisu vežbale preventivno. Kada se dobro ovlada pokretima, treba ih raditi u raznim situacijama tokom svakodnevnih aktivnosti. Važna napomena: kvalitetno izvođenje važnije je od broja ponavljanja.

MIOM NA MATERICI PRIRODNO LEČENJE 

Sada kada smo utvrdili šta je, kako nastaje, koji su simptomi i kako se leči miom na materici zvaničnim putem, red je da kažemo koju reć više o alternativnom i prirodnom lečenju ovog oboljenja.

ČUVARKUĆA I MED ZA MIOME 

Mešavina meda i čuvarkuće verovatno je najpopularniji narodni recept  koji se koristi za miom na materici.

Samleti 300 grama listova čuvarkuće i 500 g domaćeg meda i ostaviti nedelju dana da odstoji u frižideru. Nakon toga, svako jutro, dva sata pre doručka, uzimati po kašičicu melema.

PRIRODNI LEK ZA MIOME VIRAK I HAJDUČKA TRAVA 

Pomešati jednake količine virka i hajdučke trave, pa kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti 3 Šolje sveže pripremljenog čaja dnevno. Terapija traje 40 dana.

VIRAK I RUSOMAČA KAO LEK ZA MIOM NA MATERICI 

Oprati i sitno iseckati po 100 g svežeg virka i rusomače, pa sve sipati u veliku staklenu teglu i preliti litrom belog vina. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti je da odstoji dve nedelje na tamnom i hladnom mestu uz svakodnevno mučkanje. Svakog dana piti po 2 dl vina (na svaki sat po gutljaj). Terapija traje 30 dana.

NEVEN I KOPRIVA RECEPT

Za miom na materici ova mešavina donosi odlične rezultate:

Pomešati 100 g nevena i po 50 g hajdučke trave i koprive, pa kašiku mešavine
preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti 3 šolje sveže pripremljenog čaja dnevno.

ROSOPAS KAO LEK ZA MIOME

Sipati u staklenu teglu 2 kašike sitno iseckanog suvog rosopasa i preliti ga sa 2 dl 70% alkohola. Teglu dobro zatvoriti i držati na tamnom mestu 10 dana uz svakodnevno mućkanje. Nakon toga procediti i držati u frižideru.

Uzimati tinkturu rosopasa po sledećoj šemi:

1. nedelja – svaki dan, ujutru na prazan želudac, popiti po 1 kap pomešanu sa kašikom vode;
2. nedelja – po 2 kapi sa kašikom vode;
3. nedelja – po 3 kapi sa kašikom vode;
4. nedelja – po 3 kapi sa kašikom vode
5. nedelja – po 2 kapi sa kašikom vode
6. nedelja – ponovo 1 kap sa kašikom vode.

Ovaj lek za miom na materici se može koristiti  1,5 mesec, a zatim se pravi pauza od 30 dana, pa se ponovi terapija.

TINKTURA OD ĐUMBIRA LEČI MIOM MATERICE

Pomešati 1 decilitar destilovane vode i 2 dl 70% alkohola, pa ovom tećnošću preliti 100 grama oljuštenog i što sitnije narendanog korena od đumbira. Teglu što bolje zatvoriti, ostaviti je da odstoji 3 nedelje i svakodnevno protresati. Nakon toga procediti i uzimati tri  puta tokom dana po čajnu kašičicu tinkture razblažene u maloj šoljici vode.

Terapija za miom na materici  traje trideset dana, a zatim se pravi pauza od najmanje10 dana, pa se postupak ponavlja.

OBLOGE OD  PRESLICE 

Sipati u veću cediljku 3 šake sušene preslice i držati iznad posude sa ključalom vodom sve dok biljka ne omekša. Potom je uviti u dvostruku pamučnu krpu ili gazu, pa kada se malo prohladi, staviti u predelu donjeg stomaka i pričvrstiti zavojem ili šalom. Ostaviti da deluje nekoliko sati ili u toku noći.

Terapija za miom na materici  traje dve nedelje.

RICINUSOVO ULJE ZA MIOME

Četvorostruku gazu dobro natopiti ricinusovim uljem i staviti na predeo donjeg stomaka, a zatim uviti plastičnom folijom i učvrstiti Šalom. Ostaviti da deluje 2-3 sata. Ponavljati 3 puta nedeljno u toku mesec dana.

KUPKA OD HAJDUČKE TRAVE

Preliti 100 g hajdučke trave sa 3 dl hladne vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru zagrevati sve dok ne proključa, a zatim procediti i dodati u vodu za kupanje. Sedeću kupku je potrebno primenjivati svaki dan , i to tokom dužeg vremenskog perioda.

ČAJ ZA MIOME 

biomiom

Tradicionalno i naučno potvrđena biljna mešavina, koja pomaže kod mioma, polipa i cisti, upale jajnika i policističnih jajnika!!!

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.