Početna / Zdravlje žena / Malina protiv steriliteta
sterilitet

Malina protiv steriliteta

Malina je odličan izvor fruktoze, flavonoida, vitamina (C i E), minerala (pogotovo kalijuma). Ipak, ovo voće je najbogatije vlaknima. Antocijanini i polifenolna jedinjenja koja su sastavni deo malina su moćni antioksidansi koji imaju antikancerogena svojstva pa je ovo voće dobrodošlo kao zaštitnik od mnogih bolesti i prirodni saveznik u borbi protiv raka.

Malina je u svim razvijenim zemljama sveta visoko cenjena biljka, prvo zbog neodoljivog izgleda, ukusa i mirisa a zatim i zbog svojih lekovitih svojstava.

Ovo bobičasto voće je tako slatko a ima tako malo kalorija sto je već dovoljan razlog da maksimalno uživamo u njemu. Jedna porcija malina od 150 g broji manje od 60 kcal i manje od 10 g ugljenih hidrata.

Konzumacijom malina telu obezbedjujemo energiju, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje zdravog tkiva, na prvom mestu krvnih sudova. Korisna je za krvnu sliku, poboljšanje apetita kod dece, suzbijanje mučnine i povraćanja.

Narodna medicina sok od maline preporučuje za lečenje bolesti želuca i creva jer efikasno pročišćava sistem za varenje. Isto tako može biti koristan za tretiranje urinarnih infekcija. Kaže se da malina rashladjuje, pa sok od maline treba upotrebljavati i protiv groznice.

Listovi maline pripremljeni u vidu čaja preporučuju se za jačanje srca, lečenje hemoroida, alergijskih osipa na koži i lakših ozleda kože. Ovaj napitak pripadnicama lepšeg pola može pomoći da postanu majke. Nekada se čaj od listova maline često upotrebljavao za lečenje ženskog steriliteta jer pročišćava jajovode i ima pozitivno dejstvo na zidove materice.

Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata malina je u razumnim količinama bezbedna i za ishranu dijabetičara, što se ne može reći i za svako drugo voće. Neka ispitivanja čak pokazuju da ovo voće povoljno utiče i na regulaciju šećera u krvi.

Podsećamo da berba malina traje sredinom leta i bez obzira na cenu ne bi ih trebalo propustiti. Sve poslastice napravljene od divnih plodova ove biljke mogu imati odredjenih zdravstvenih prednosti za organizam ali kako bi se što bolje iskoristila sva lekovita svojstva malina, podrazumeva se da ih treba jesti u svežem obliku. Izuzetak čine ozbiljni bubrežni bolesnici kojima sveža malina može naškoditi.

Pogledajte i ...

Gljivična infekcija - čest problem

Gljivična infekcija – čest problem

Veoma čest ginekološki problem sa kojom se žene tokom života susreću jeste vaginalna gljivična infekcija, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *