Petrovac biljka je veoma lekovita i cenjena u narodu kao prirodni lek još od davnina, o čemu svedoči i to što joj je dato ime po svecu. Kao lekoviti deo biljke koristi se čitav nadzemni deo u cvetu, a može se konzumirati u obliku čaja ili kupke od petrovca.
Petrovac biljka upotreba:
- zahvaljujući taninima koji ulaze u njen sastav, petrovac biljka se koristi protiv dijareje
- sprečava unutrašnje krvarenje
- ispiranje usta i grla
- pomaže kod upale mokraćnih kanala i problema sa mokrenjem
- lečenje kožnih bolesti (dermatitis, alergije)
- lečenje crevnih polipa, mioma na materici i drugih ginekoloških bolesti
- podstiče brže zarastanje rana (otuda narodni naziv ranjenik)
- protiv crevnog i želudačnog katara
- koristi se za oboljenja jetre i žuči
- otklanja tegobe sa varenjem hrane
- protiv malokrvnosti
- protiv gihta i reume
- protiv obilnih menstruacija, krvarenja hemoroida
- pojačava stvaranje žuludačnih sokova, pa se preporučuje u lečenju anoreksije
- protiv hroničnog umora i mlaksalosti
Petrovac čaj
Kako se priprema petrovac čaj? Vrlo lako i jednostavno, a njegova lekovita moć je odlična!
- uzeti jednu supenu kašiku osušenog nadzemnog dela biljke petrovac
- staviti 2 dl vode da proključa
- preliti pripremljenu usitnjenu osušenu biljku proključalom vodom
- poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta
- procediti i piti 2-3 šolje čaja dnevno pre obroka
Neželjeni efekti usled konzumacije čaja od petrovca nisu zabeleženi, ukoliko se ne pretera sa dnevnom dozom, ali ukoliko se prekorači dnevna doza, može da izazove tegobe sa varenjem hrane i zatvor.