Koren iđirota se zbog svog dejstva da jača organizam koristi ne samo kod opšte slabosti organa za varenje, kod nadutosti želuca i creva i grčeva nego izvanredno pomaže i kod oboljenja žlezda i kod gihta. Takođe izuzetno mnogo doprinosi pokretanju tromog želuca i tromih creva i otklanjanju katara ovih organa. Preporučuje se i kod usporenog metabolizma i lenjosti creva, kao i kod bledila kože i vodene bolesti.
Izrazito mršavi ljudi koji su težinu izgubili zato što se nisu dobro hranili, treba da piju čaj od korena iđirota i da povremeno primene potpunu kupku sa dodatkom ove biljke. Ona poboljšava apetit, pomaže kod bubrežnih oboljenja i dobro je sredstvo za čišćenje celog organizma. Deci čaj pomaže čak i kod nepodnošljivosti žitarica (glutenske enteropatije, primera redi), što je u poslednje vreme česta pojava. Osušeni koren, polako sažvakan, pomoć je kod odvikavanja od pušenja. Slabe oči jačaju kada se zatvoreni očni kapci češće namažu svežim sokom od korena iđirota. Sok ostaviti da deluje nekoliko minuta, a potom ga sprati hladnom vodom.
Ko promrzlina se uspešno primenjuju tople kupke od iđirota. Koreni se preko noći ostave u hladnoj vodi, a sledećeg dana se ta voda greje dok ne proključa. Ostavi se da odstoji pet minuta. U prohlađenom, ne prevrućem ekstraktu, obolela mesta se kupaju 20 minuta. Ovaj ekstrakt može da se podgreva i upotrebi do četiri puta. Kupka od iđirota pomaže i kod hladnih ruku i nogu, samo što se u ovu svrhu koristi onoliko vruća koliko čovek može da podnese.
Jedan 36-godišnji čovek nikako nije mogao da se oporavi posle otklanjanja tumora jetre. U intervalima od po 4-5 nedelja imao je napade visoke temperature. Pacijent je trebalo da bude otpremljen iz Linca (Upg) u jednu bečku kliniku. Tašta ovog čoveka mi je sva zabrinuta pričala o njegovoj beznadežnoj bolesti. Visoku temperaturu izazivale su kvržice koje su se pojavile u njegovim crevima. I ovde je pomogao koren od iđirota. Razume se da u ovako teškim slučajevima čaj mora da se pije nekoliko nedelja, pa i meseci.
Čovek visok 185 cm, u dubokim pedesetim, poslednjih godinu dana postajao je sve mršaviji a da nije znao uzrok svoje bolesti. Kada mu se težina spustila na 48 kilograma, u pratnji medicinske sestre je ušao u ordinaciju svog lekara, koji je upravo telefonom razgovarao sa drugim lekarom. Tada je čuo: “Sada vam šaljem svog pacijenta koji je beznadežno bolestan od raka pluća!” Tako čovek nehotice saznao dijagnozu svoje bolesti. Neko mu je tada savetovao da uporno žvaće koren iđirota jer će se tako istovremeno odvići i od pušenja, a da ujutro i uveče pije čaj od hajdučke trave. Njegova telesna težina je postepeno počela da se povećava i pošto se osećao bolje, više nije odpazio kod lekara. Tek posle pola godine je ponovo ušao u ordinaciju svog lekara. Videvši ga, lekar je skočio, obema rukama se podbočio o pisaći sto i zapanjeno ppedao u čoveka za kog je verovao da je već dugo pod zemljom. “Šta ste to radili?” – bilo je sve što je mogao reći. “Žvakao sam koren iđirota i pio čaj od hajdučke trave.” “Koren iđirota? Gde ste ga našli?” “Njega ne treba tražiti, gospodine doktore, za nekoliko šilinga može da se kupi u svakoj biljnoj apoteci!” Čovek je tada već bio dostigao svoju težinu od 86 kg, šest meseci kasnije je s natovarenim ruksakom otišao na planinarenje.
Korenom iđirota leče se sve bolesti želuca i creva, ma koliko bile uporne i zloćudne. U čašu hladne vode stavi se ravna mala kašika korena iđirota, ostavi se preko noći, ujutro malo ugreje, zatim se procedi i pije, po jedan gutljaj pre i posle svakog obroka. To su dnevno šest gutljaja, više ne sme da se pije. Čaj se pre upotrebe greje u drugom sudu sa toplom vodom. Ovaj tretman odnosi se na celi želudačni i crevni trakt uključiv i jetru, žuč, slezinu i gušteraču.
Koren iđirota reguliše lučenje želudačne kiseline bilo da je ima previše bilo premalo.
Načini upotrebe iđirota
Pripremanje čaja
Čaj od korena iđirota priprema se isključivo hladnim natapanjem. Jedna ravna mala kašika ostavi se preko noći u četvrt litra hladne vode. Ujutro se zagreje i procedi. Pre upotrebe čaj se ugreje u drugoj posudi sa toplom vodom.
Svež sok
Svež korenovi se pažljivo očiste i još vlažni iscede u sokovniku.
Potpuna kupka
Oko 200 g korena iđirota ostavi se preko noći u 5 litara hladne vode.
Sledećeg dana se sve to zagreva do ključanja, ostavi da odstoji i doda vodi za kupanje.