Osnova stvaranja kamena u bubregu je velika gustina mokraće (mokraća sa malo vode), jer se u takvim uslovima neke supstance mogu taložiti i stvarati kamen u bubregu. Jedan od razloga zbog kog se ovo dešava je dugogodišnji nedovoljan unos vode. Kamenci mogu biti različitog sastava: oksalatni, fostaftni, uratni i cistinski.
Sklonost ka stvaranju kamenaca se nasleđuje, posebno sklonost ka cistinskim kamencima. Promena načina ishrane može da pomogne kod svih kamenaca osim kod cistinskih. Za cistinske kamence uzima se poseban lek (D-penicilamin). Pored vode, pomažu i diuretski proizvodi, koji podstiču mokrenje.
Kamenci manji od 5mm zovu se pesak. Tegobe kod kamena koji miruje u bubregu su povremen tup bol u slabinama, koji se može pogrešno protumačiti kao bol poreklom od kičmenog stuba. Kamen stalno oštećuje sluzokožu sa kojom je u dodiru i uništava prirodnu barijeru. Zato su infekcije bubrega mnogo češće kod osoba sa kamenom u bubregu, brže se razvijaju i teže su. I obrnuto, kamen se češće stvara u inficiranom bubregu.
Zapaljenje mokraćnih puteva izaziva najčešće ešerihija koli. Ako se u mokraći nađe neka druga bakterija ili gljivica, znači da je bolet postala još ozbiljnija; znači da je imunitet sluzokože mokraćnih puteva, a možda i imunitet celog organizma, ozbiljno narušen. Kamen u bubregu se, pored infekcijom, može dalje komplikovati.
Može se pokrenuti, i ako je šiljat, na svom putu cepati sluzokožu bubrega, mokraćovoda, i mokraćne cevi. Tada se bol iz slabinskog dela premešta ka donjem stomaku. Mokraća je crvene boje jer je u njoj krv.
Kod kamena koji se pokrenuo, bolovi u slabinama toliko jaki da izazivaju povraćanje i gubitak svesti. To su, zajedno sa zuboboljom i bolovima koje stvara kamen u žučnoj kesi, najjači bolovi.
To su bolovi tipa kolike. Bol se pojačava neko vreme i onda naglo popusti, ali se za nekoliko minuta javi nova serija bolova koji su još jači nego prethodni.
Kamen se može zaglaviti u mokraćovodu ili mokraćnoj cevi, i tada je potrebna operacija. Ako se na vreme ne reaguje, pritisak mokraće u bubregu može toliko narasti da uništi rad tog bubrega zauvek. Krv u mokraći koju ste golim okom primetili ili koju su analize mokraće pokazale, mora se pažljivo tumačiti. Ona nekada može biti prvi znak malignog oboljenja, posebno ako je ne prati bol.
Faktori rizika:
- nedovoljan unos vode
- nasledni faktor – sklonost ka stvaranju kamenaca, posebno cistinskih
- česte infekcije bubrega
- stalno previše kisela mokraća (koja pogoduje stvaranju uratnih kamenaca) ili stalno bazna mokraća (pogoduje stvaranju fosfatnih kamenaca)
Kako sprečiti stvaranje i povećavanje kamena ili smanjiti kamen?
Potrebno je piti dosta tečnosti, često i pomalo. Jedan dan jesti hranu koja stvara više kiselu mokraću (kačkavalj, meso, bob, grašak, pasulj, hleb, čokoladu), a drugi dan hranu koja stvara više baznu mokraću (sveže voće i povrće, mleko, jogurt, krompir), i tako ukrug.
Time se obezbedjuje da mokraća ne bude predugo ni suviše kisela ni suviše bazna, da ne bi mogla ni jedna vrsta kamena da se stvara ili povećava. Tečnost će, vremenom, spiranjem smanjivati kamen. Takav način ishrane ne pogoduje ni bakterijama ni gljivicama, jer im smeta stalna promena kiselosti. Na kraju mora se napomenuti da kamen u bubregu nije naivno oboljenje, te je važno uzimati redovno propisanu terapiju i redovno ići na zakazane kontrole, a vanredno ako se pogorša stanje ili se jave nove tegobe.
ZODEKS ČAJ
Organska mešavina čajeva pomaže kod:
- Uporne infekcije mokraćnih kanala
- Trajno rešava problem Escherichia coli
- Topi i izbacuje pesak i kamenje iz bubrega
- Poboljšava rad i funkciju bubrega
Zodeks čaj predstavlja 100% prirodni proizvod, izrađen od organski sertifikovanih lekovitih biljnih sirovina. Poseduje i HALAL sertifikat, koji potvrđuje da je celokupni proces proizvodnje usklađen sa pravilima i smernicama kojim organizacija obezbeđuje da proizvod može da se koristi od strane pojedinaca muslimanske veroispovesti.