Hajdučka trava lek za “ženske” probleme

Hajdučka trava lek za “ženske” probleme

Hajdučka trava je samonikla višegodišnja biljka i raste u celoj Evropi, obično uz puteve, na livadama i pašnjacima. Cveta tokom celog leta, a bere se kada je sunce najjače, jer tada ima najviše eteričnog ulja. Ulje je ponekad plavo zbog sastojka azulena, zbog čega se koristi za pripremu ulja ili krema za sunčanje, jer se pokazalo da istovremeno štiti i neguje kožu. Osim toga, hajdučka trava je izuzetno bogata taninima, organskim kiselinama, gorkim materijama koje joj daju gorko-aromatičan ukus, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijumom i natrijumom.

Ne izaziva naviku i može svakodnevno da se koristi za jačanje organa za varenje. Predstavlja sastavni deo velikog broja mešavina čajeva od raznih mirisnih i gorkih trava. Dijapazon delovanja izuzetno je širok, sve do posipanja i previjanja rana finim prahom dobro osušene i mlevene biljke. Ovde do posebnog izražaja dolazi delovanje azulena i tanina.

Zvanična medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprečavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mesto u lečenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada žene uđu u poznije godine. Samo jedna šolja čaja dnevno od hajdučice, sveže ubrane na jakom suncu, dovoljna je da ublaži ili otkloni simptome koje muče priličan broj pripadnica nežnijeg pola. Zagovornici narodne medicine tvrde da je uspešna i u lečenju belog pranja, upale jajnika, oboljenja materice i pojave mioma.

Za sve navedene probleme, kao i za bolove u rukama i nogama, savetuju se kupke sa hajdučkom travom. Kupka se pravi tako što se 100 grama cele biljke hajdučke trave stavi u litar hladne vode da odstoji preko noći. Sledećeg dana voda se zagreje do ključanja, a zatim doda vodi za kupanje.

Upotreba čaja od hajdučke trave

Hajdučka trava je odlična za problem sa belim pranjem, kod upale jajnika i za ciste na jajnicima, kod mokrenja u krevetu, kod nekih oboljenja materice ali i kod problema sa miomima.

Osim za ženske bolesti, hajdučka trava daje dobre rezultate u borbi sa migrenom, nesvesticom, povraćanjem, kod krvarenja iz nosa, čisti krv od toksina pa je preporučljiva kod oporavka tela nakon hemioterapije.

Poboljšava kvalitet koštane srži, ublažava reumatske tegobe, reguliše funkcije bibrega, zatvor, dijareju, sprečava problem sa cirkulacijom, uklanja hemoroide, pomoćiće Vam da odstranite upornu kandidu, jača organe za varenje, smanjuje ciste u grudima, sprečava krvarenje iz želuca…

Upotrebljava se kao čaj, u vidu masti ali i kao kupka.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.