Zimi preterujemo s teškim jelima, uzimamo previše slatkiša, a uz takvu hranu ide i više alkohola. Ako ste dobili na težini, lice vam je natečeno, imate podočnjake i umorni ste, to su gotovo sigurno znaci da se jetra umorila. Želite li očistiti jetru i organizam, potrebna vam je ciljana dijeta. Dovoljno je devet dana kako biste poboljšali varenje, regulisali rad creva, kako bi koža postala čišća i sjajnija, oči blistavije i bez podočnjaka, a dah svež. Istovremeno bićete puni energije, vitalniji i lucidniji. Uz to, dijeta jača i imunološku odbranu organizma.
Namirnice koje trebate izbaciti
Kako biste postigli što bolje rezultate pijte puno tečnosti, jedite hranu koja čisti organizam, a izbegavajte onu koja truje jetru.
Evo namirnica koje biste trebali izbegavati.
Mleko
Imunološki sistem često negativno reaguje na mleko (kravlje, kozje i ovčje) i telo ga otežano vari. Tokom devet dana dijete nastojte potpuno izbaciti iz ishrane mleko, sireve, pavlaku, maslac, jogurt, sladoled, ali i sve namirnice koje mogu sadržavati mleko: hleb, žitarice, gotova jela, čips.
Kafa
Kofein opterećuje jetru, zato ga nastojte izbegavati.
Alkohol
Alkohol opterećuje jetru, zato tokom dijete treba izbegavati čak i vino.
Loše masnoće
To su zasićene masnoće iz crvenog mesa, pržene hrane i namirnica koja sadrže hidrogenizovana biljna ulja. Zamenite ih dobrim masnoćama: omega-3 i omega-6.
Dobre navike
* Pijte osam čaša vode na dan, to će pospešiti rad bubrega i uklanjanje toksina.
* Jedite pet “supernamirnica”, bogatih hranjivim sastojcima i antioksidansima. To su: mešavina semenki bundeve, suncokreta, sezama i lana (sveže mlevene možete ih dodati kao začin svakom jelu); zeleno povrće (spanać, krstovnik, bosiljak, peršun…); povrće iz porodice krstašica (zelje, kelj, brokoli, rotkvica, rukola…); povrće bogato sumporom (beli luk, luk, ljutika, divlji luk…); super sokovi (od jagoda, malina, borovnice, grejpa, narandže, grožđa, lubenice).
* Povećajte količinu namirnica protiv starenja, tj. onih bogatih antioksidansima. To su: nar, borovnica, kupine, jagode, maline, spanać, brokoli, šljive, cvekla, avokado, narandže, crveno grožđe, crvena paprika, trešnje, kivi, pasulj, crveni grejp.
Sikavica, šareni čkalj (Sylibum marianum) je biljka koja sadrži silimarin (mešavina silibina, silikristina, silidiaza). Utiče na ublažavanje simptoma poremećaja funkcije jetre uzrokovanih alkoholizmom, infektivnim zapaljenjima jetre (hepatitis). Silimarin se primenjuje kod oštećenja jetre koja nastaju pod uticajem lekova (paracetamol, antikancerogeni lekovi, neki antipsihotici).
Sikavica se može koristiti i kod oboljenja žučne kese i žučnih puteva, trovanja jetre različitog porekla, masne degeneracije jetre, upala jetre virusnog porekla i drugih oštećenja iste. Koristi se i kod dijabetesa tip 2, kod problema sa varenjem, zastoja u lučenju žuči. Sikavica se koristi kao pomoćna terapija u slučaju hemoterapije, jer sprečava oštećenja jetre i bubrega. Za tegobe digestivnog trakta biljka sikavica se kombinuje sa nanom, kamilicom, slatkim korenom, slačicom, angelikom. Koristi se i kod trovanja gljivom Amanita phalloides i nekim hemikalijama.