Bronhijalna astma – uzroci i prirodno lečenje

Bronhijalna astma – uzroci i prirodno lečenje

Preterano lučenje sluznice koja sužava bronhije i sprečava da vazduh prodre do pluća je bronhijalna astma.  Uzroci nastanka mogu biti unutrašnji i spoljašnji. Spoljašnji dolaze iz sredine u kojoj čovek živi. Unutrašnji se vezuju za njegov način života, njegove navike, da li konzumira alkoholna pića ili je dugogodišnji pušač, da li se hrani zdravo.  U unutrašnje uzroke spadaju i genetske predispozicije.

U poslednjih nekoliko godina bronhijalna astma kod dece je u porastu, što je pre svega izazvano sve većim zagađenjem sredine u kojoj žive i učestale alergije na razne vrste supstanci koje se udišu ili se unose kroz ishranu.  Kod bronhijalne astme se primenjuju  lekovi za njeno brzo otklanjanje i lekovi za prevenciju simptoma.  Naravno, sve zavisi od stepena bolesti. Kada se utvrdi stepen bolesti, odrediće se i adekvatni lekovi za dalje lečenje.

Znaci i simptomi bronhijalne astme kod dece i odraslih

Jedan ili više znakova i simptoma ukazuju na bronhijalnu astmu:

  • Pomanjkanje daha
  • Stezanje u grudima
  • Malaksalost
  • Znojenje
  • Teško i ubrzano disanje
  • Prekomerno kašljanje ili kašalj koji vas noću drži budnim

Lečenje astme prirodnim putem

Pored pumpica, inhalatora i određenih lekova, pozitivne efekte u suzbijanju i lečenju simptoma astme imaju i proizvodi iz prirode.

Iako beli luk stvara loš zadah, on se svrstava u dobre, stare domaće lekove koji mogu da pomognu u lečenju ove hronične bolesti. Obloge od senfa ili gline bi trebalo stavljati i na leđa i na grudi. Brojni vitamini mogu da smanje asmatične napade, zato se savetuje svakodnevno unošenje vitamina C i E. Preporučuje se i uzimanje magnezijuma koji utiče na širenje bronhija i na taj način se smanjuje šansa za asmatični napad.

Ono što je neophodno uraditi je redukovati ishranu. Što više ribe na meniju, posebno tune i lososa, jer subogate omega 3 kiselinama koje delotvorno deluju na astmu. Kada je reč o čajevima, preporučuju se zeleni čaj, majčina dušica i čaj od lipovog cveta.

Ne treba zaboraviti i na neke vrste eteričnih ulja kao što su ulja od žalfije u kombinaciji sa medom. Ulje crnog kumina, zahvlajujući posebnim sastojcima ima široku primenu, pa se između ostalog preporučuje i u lečenju astme.

Kako biste kontrolisali ovo hronično oboljenje važno je da sarađujete sa lekarom i pratite predviđenu terapiju. Izbegavajte duvan, alkoholna pića i sve stvari koje dodatno mogu pogoršati astmu. Vodite zdrav način života, trudite se da se zdravo hranite i budete fizički aktivni. Boravak na moru, planiniili u vazdušnoj banji je još jedna od stvari koja pozitivno deluje u lečenju astme.

Čaj kod bronhijalne astme

Pomaže kod:

  • bronhijalne astme
  • olakšava disanje
  • smanjuje tegobe alergijske astme
  • upale bronhija

Čaj kod bronhijalne astme možete poručiti putem telefona:011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.