Bol u krstima – uzroci i lečenje

bol u krstima

Bol u krstima – uzroci i lečenje

Kada je u pitanju bol u krstima uzrok koji se najčešće navodi je mišićno naprezanje, često povezano sa teškim fizičkim radom, dizanjem teškog tereta ili nasilnim pokretom, savijanjem ili uvijanjem u nezgodnim mestima, ili stajanjem na jednom mestu predugo.

Diskus hernija – kada meka unutrašnjost diska sklizne kroz pukotinu ili rupturu kroz zaštitni spoljašnji sloj na disku. Ovaj problem može dovesti do kompresije nerava, upale i bola.

Spinalna stenoza se razvija kada se spinalni kanal ili nervni prolaz nenormalno sužava.

Spinalni artritis, koji se takođe naziva spinalni osteoartritis ili spondiloza, predstavlja uobičajen degenerativni problem kičme. Ovo stanje utiče na zglobove u kičmi i može doprineti razvoju izraslina na kostima.

Spondilolisteza se javlja kada pršljen klizi preko pršljena ispod njega.

Bol u krstima može biti i posledica preloma pršljena, usled neke traume (na primer pada).

Osteomijelitis je bakterijska infekcija koja može da se razvije u jednoj od kostiju kičme.

Spinalni tumori su abnormalne izrasline ćelija (masovne) i imaju dijagnozu benignog (ne-kancerozni) ili malignog (kanceri).

Bolovi u krstima i kukovima

Bol u krstima i kukovima je neretka pojava, a uzroci za ovo stanje mogu biti različiti. Išijas je najčešći uzrok za bol u kukovima i krstima, a javlja se kao posledica uklještenja išijadičnog nerva. Diskus hernija takođe može da izazove ovu neugodnu pojavu. Na primer, bolovi u krstima i kukovima se češće javljaju kod žena i vrlo često mogu biti posledica nekog ginekološkog problema. Ukoliko ste doživeli pad na sedalnom delu kičme, najverovatnije ćete doživeti bol u ovom delu, što se javlja kao posledica preloma ili iščašenja trtične kosti. Osteoartritis, naročito kod starijih osoba, ume da izaziva hronične bolove u krstima i kukovima.

Bol u krstima i nogama

Kada su u pitanju bolovi u krstima i nogama uzrok je najčešće išijas, kao što smo već opisali. Išijas ima tendenciju da izaziva bol u donjem delu leđa i da se spušta niz zadnjicu u jedan ili pak oba donja ekstremiteta, pa sve do stopala. Obično se u nozi može osetiti nešto nalik na peckanje, trnjenje ili golicanje, dakle to ne mora biti pravi bol. Bolovi u krstima i nogama kod žena mogu ukazivati i na ginekološke probleme, pa ovo treba ispitati.

Bol u donjem delu stomaka i krstima      

Bol u krstima i stomaku kod žena može ukazivati na ginekološke probleme (endometrioza, ciste na jajnicima, fibroidi materice, rak) ili na probleme sa bubrezima i bešikom (npr. upala).

Bol u donjem delu stomaka i krstima često ukazuje na predmenstrualni sindrom ili PMS, ali to može biti i rani simptom trudnoće.

Zapaljenska bolest karlice (infekcija u reproduktivnom sistemu koja može da izazove ozbiljne upale i oštećenja reproduktivnih organa žene), vanmaterična trudnoća i pobačaj takođe su potencijalni uzroci za bol u donjem delu stomaka i krstima kod žena. Bol u krstima i jajnicima ukazuje na neki problem sa ovim reproduktivnim organima žene, najčešće su to ciste.

Bol u krstima i stomaku može da ukazuje i na zatvor ili na aneurizmu u stomaku. Kod muškaraca, može da ukazuje na probleme sa prostatom, pijelonefritis ili kamen u bubregu.

Lečenje

Tokom prvih 24 do 48 sati, koristiti led umotan u peškir ili krpu za ublažavanje bolova u krstima. Led pomaže da se smanji otok, grčevi u mišićima i bol. Nakon toga, prebacite se na toplotu. Toplota pomaže zagrevanje i opuštanje bolnog tkiva.

Lekovi protiv bolova

Brufen ili aspirin, uzeti u skladu sa uputstvom i eventualno preporukom lekara, mogu smanjiti upalu i bol.

Odmorite se

Ne preporučuje se striktan odmor danima u krevetu, ali će možda biti potrebno da izmenite svoju dnevnu rutinu kako biste dali priliku svojim krstima da se oporave.

Naravno, bol u krstima pre svega treba lečiti na osnovu osnovnog uzroka koji je doveo do tog stanja, zato je najbolje što pre ispitati potencijalni uzrok i baviti se njegovim saniranjem.

Kada da zatražite medicinsku pomoć

  • Kada bol u krstima postaje težak i uporan
  • Ne jenjava posle nekoliko dana
  • Ometa spavanje i dnevne aktivnosti

Simptomi koji su navedeni ispod uvek zahtevaju hitnu medicinsku pomoć:

  • Disfunkcije creva ili bešike
  • Slabost ili ukočenost u preponama ili nogama.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.