Početna / Zdravlje žena / Policistični jajnici – bolest koja može da se kontroliše

Policistični jajnici – bolest koja može da se kontroliše

Da li ste i vi jedna od mnogobrojnih žena koja pati od policističnih jajnika? Neugodne tegobe vezane za ovo stanje su vam dobro poznate, ali ne brinite – postoji rešenje za ublažavanje simptoma policističnih jajnika!

U ovom članku ćemo govoriti o uzrocima i simptomima policističnih jajnika, različitim prirodnim lekovima koji mogu da pomognu, kao i o određenim merama koje možete preduzeti kako biste uspešno kontrolisali ovaj zdravstveni problem.

Sindrom policističnih jajnika je zdravstveni problem koji doživljava 1 od 10 žena u reproduktivnim godinama.  U ovom slučaju žene imaju problem sa hormonskim disbalansom i metabolizmom, što može da utiče na njihovo celokupno zdravlje i spoljašnji izgled. Policistični jajnici su takođe i čest uzrok steriliteta.

Šta su policistični jajnici?

Sindrom policističnih jajnika jeste zdravstveni problem uzrokovan neravnotežom reproduktivnih  hormona kod žena. Hormonski disbalans dovodi do problema u funkcionisanju jajnika. Jajnici proizvode jajne ćelije koje se oslobađaju svakog meseca kao deo zdravog menstrualnog ciklusa. U slučaju postojanja policističnih jajnika, jajna ćelija ne može da se razvije pravilno ili se ne može osloboditi tokom ovulacije kako treba.

Sindrom policističnih jajnika može izazvati odsutne ili nepravilne menstrualne periode. Neredovna menstruacija može da dovede do neplodnosti i razvoja cista (vrećica ispunjenih tečnošću) na jajnicima.

Između 5-10% žena u reproduktivnim godinama (između 15. i 44. godine) ima policistične jajnike. Rizik od dobijanja ovog sindroma se povećava ukoliko vaš blizak ženski srodnik (majka, sestra, tetka) ima policistične jajnike.

Policistični jajnici simptomi

1) Neredovni menstrualni ciklus (uključujući i odsustvo menstrualnih ciklusa)

2) Preterana maljavost na licu, bradi ili delovima tela gde je karakteristično da muškarci imaju dlake (hirzutizam)

3) Akne na licu, grudima i gornjem delu leđa

4) Proređivanje kose ili opadanje kose na glavi, odnosno ćelavost muškog tipa

5) Povećanje telesne težine ili značajan gubitak telesne težine

6) Potamnjivanje kože, naročito na naborima vrata, preponama i ispod grudi

7) Fleke na koži, obično u predelu pazuha ili na vratu

8) Produbljivanje glasa

9) Smanjenje veličine grudi

10) Neplodnost (nemogućnost zatrudnjivanja)

11) Problemi sa raspoloženjem (anksioznost, depresija).

Policistični jajnici uzrok

Tačan uzrok za policistične jajnike nije poznat. Većina stručnjaka smatra da nekoliko faktora, uključujući i genetiku, igraju ulogu u nastanku ovog zdravstvenog problema:

– visok nivo androgena (muških hormona)

– visok nivo insulina (mnoge žene sa policističnim jajnicima imaju insulinsku rezistenciju, posebno one koje su gojazne i imaju porodičnu istoriju dijabetesa).

Policistični jajnici i trudnoća

Policistični jajnici otežavaju mogućnost zatrudnjivanja, ali to ne znači da žena koja ima sindrom policističnih jajnika ne može da zatrudni. Policistični jajnici su jedan od najčešćih, ali izlečivih, uzroka neplodnosti kod žena. U ovom slučaju hormonski disbalans ometa rast i oslobađanje jajne ćelije od strane jajnika (ovulacija), što otežava postizanje trudnoće. Žene sa policističnim jajnicima su u većem riziku od pobačaja, gestacijskog dijabetesa i prevremenog porođaja. Adekvatnim lečenjem po savetu lekara, možete da povećate svoje šanse za trudnoću.

Da li policistični jajnici povećavaju rizik za druge zdravstvene probleme?

Brojna istraživanja su pronašla veze između policističnih jajnika i drugih zdravstvenih problema, uključujući: dijabetes, visok krvni pritisak, viši nivo LDL (lošeg) holesterola i nizak nivo HDL (dobrog) holesterola, sleep apneja, depresija i anksioznost, kancer endometrijuma.

Policistični jajnici lečenje

Ne postoji lek za sindrom policističnih jajnika, ali možete uspešno da kontrolišete simptome ovog zdravstvenog problema. Mnoge žene zahtevaju kombinaciju tretmana, uključujući konvencionalne lekove i prirodne metode lečenja.

Pre svega, neophodno je gubljenje suvišne telesne težine. Zdrave navike u ishrani i redovna fizička aktivnost mogu pomoći u ublažavanju simptoma vezanih za policistične jajnike. Gubitak težine takođe može da pomogne u snižavanju nivoa glukoze (šećera) u krvi, poboljšanju načina na koji vaše telo koristi insulin i pomaže vašim hormonima da dostignu normalne nivoe.

Kontaceptivne pilule i anti-androgeni lekovi se propisuju za lečenje hormonskog disbalansa, mada oni mogu da izazovu izvesne neželjene efekte.

Policistični jajnici prirodno lečenje

Vitamin D

Oko 65 do 85% žena sa policističnim jajnicima pati od nedostatka vitamina D. Suplementacija sa vitaminom D (i kalcijumom) može regulisati metaboličke i reproduktivne procese i pomoći u ponovnom uspostavljanju regularnosti menstrualnog ciklusa i ovulacije.

Ulje žutog noćurka (kapsule)

Ulje žutog noćurka kao prirodni lek za polisitične jajnike pomaže u smanjenju visokog nivoa holesterola u organizmu poboljšanjem metaboličke funkcije i takođe pruža olakšanje od simptoma policističnih jajnika.

Matični mleč

1-2 kašičice matičnog mleča svakog dana podržava bolju funkciju jajnika.

Aloe vera sok

Čaša soka od aloe vere ujutro pre doručka, svakog dana, utiče pozitivno na funkciju jajnika i pomaže u ublažavanju simptoma policističnih jajnika.

Cimet i med

Cimet i med u kombinaciji su takođe odličan prirodni lek za policistične jajnike. Pomešajte 1 kašičicu cimetovog praha sa 1 kašikom meda i konzumirajte ovo jednom dnevno.

Konopljika

FLORAVITEX KAPI na bazi konopljike su potpuno prirodan proizvod koji uspešno otklanja simptome policističnih jajnika, budući da reguliše ravnotežu hormona kod žena.

Najbolji čajevi za policistične jajnike su:

  • – čaj od divlje nane
  • – virak čaj (u kombinaciji sa hajdučkom travom)
  • – čaj od korena sladića
  • – čaj od bosiljka
  • – zeleni čaj.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Policistični jajnici - bolest koja može da se kontroliše
Rating
51star1star1star1star1star

Pogledajte i ...

Dismenoreja – simptomi i uzroci

Dismenoreja se može opisati i definisati kao bolna menstruacija, ali njeni simptomi uglavnom počinju da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *