Početna / Varenje / Kako umiriti gastritis

Kako umiriti gastritis

Gastritis je česta bolest koju mnogi olako shvataju i tretiraju kao prolazan problem s varenjem. Međutim, lekari upozoravaju da bolest nikako ne sme da se zanemaruje. Mora adekvatno da se leči jer u suprotnom može da pređe u hronično stanje, a zatim i da preraste u čir na želucu.

Problemi nastaju kada dođe do upale sluzokože želuca, odnosno njenog zaštitnog sloja koji treba da spreči prodor kiseline u dublje slojeve želudačnog tkiva. Upala se najčešće javlja kao posledica nepravilne i neredovne ishrane, ali i konstantnog stresa. Sluzokoža se oštećuje i usled dugotrajnog korišćenja lekova kao što su „aspirin“ ili „brufen“ ili usled infekcije bakterijom helikobakter pilori.

Lečenje gastritisa

Tegobe koje prate gastritis javljaju se naglo i najčešće ne traju dugo. Obično se prvo oseti bol u gornjem delu stomaka, koji se pojačava ili smanjuje nakon uzimanja hrane. Od ostalih simptoma na bolest ukazuju mučnina, gubitak apetita, podrigivanje ili stomačni vetrovi, te osećaj nadutosti posle obroka.

Ukoliko se gastritis ne leči, javlja se čir na želucu, a neki oblici hroničnog gastritisa povećavaju rizik od nastajanja raka, naročito u slučajevima kada dolazi do istanjivanja želudačnog tkiva i promena u ćelijama tkiva.

Dijagnoza bolesti se postavlja gastroskopskim pregledom i pomoću nje se određuje tačno mesto oštećenja sluznice.

Terapija se sprovodi lekovima za regulisanje želudačne kiseline i za ublažavanje tegoba. Analizom krvi može da se ustanovi prisustvo bakterije helikobakter pilori, a u tom slučaju sprovodi se antibiotska terapija.

Ishrana kod gastritisa

Ako patite od gastritisa, pokušajte da se suzdržavate od đakonija koje mogu da vam pogoršaju tegobe. Pogledajte čime možete da zamenite pojedina jela i namirnice kako biste bili sigurni da se gorušica neće ponovo javiti.

  • Umesto svežeg belog hleba jedite crni dvopek
  • Ljutu papriku zamenite aromatičnim travama, kao što su timijan, origano, vlašac
  • Kuvanu šunku, salamu, slaninu zamenite posnom sirovom šunkom
  • Čokoladu, šlag i džemove zamenite biskvitima i kolačima sa suvim voćem

BIOGASTRITIS kapi

Najčešći izazivači gastritisa su alkohol, lekovi, otrovi, stres i način ishrane. Osobe koje pate od stresa su sklonije gastritisu, zatim uzrok gastritisu mogu biti operacije, opekotine, traume i drugi ozbiljni zdravstveni problemi koji povećavaju šanse za razvoj gastritisa.

Prirodne biljne kapi za gastritis i gorušicu deluju umirujuće na želudačnu kiselinu ali i na sluznicu organa za varenje, pa u tom smislu imaju širi spektar delovanja od klasičnih lekova za smanjenje želudačne kiseline.

BIOGASTRITIS kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Pogledajte i ...

Gastritis lečenje biljem

Gastritis lečenje biljem

Želudačna sluznica čini zaštitnu barijeru, odnosno štiti želudаc od digestivne kiseline. Kod gаstritisа, tа bаrijerа …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *