Početna / Endokrini sistem / Kako povećati “dobar”, a smanjiti “loš” holesterol?
holesterol

Kako povećati “dobar”, a smanjiti “loš” holesterol?

Razlog pojave kardiovaskularnih bolesti je najpre poremećaj metabolizma ali faktori rizika su i gojaznost, pušenje, insulinska rezistencija, povišen holesterol i krvni pritisak, kao i stres.

Iskustva i studije pokazuju da samo intenzivno lečenje dijabetesa može da spreči blaže kardiovaskularne komplikacije, ali ne i teže oblike okarda ili srčane insuficijencije. To znači da je uz insulinsku terapiju, potrebno smanjiti težinu, jer je sve više gojaznih dijabetičara, a takođe treba prekinuti pušenje i povećati fizičku aktivnost.

Smanjenje težine, automatski utiče i na smanjenje lošeg holesterola i triglicerida, ali i krvnog pritiska, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Kako povećati “dobar”, a smanjiti “loš” holesterol?

Holesterol je proizvod životinjskog organizma i zbog toga se javlja u hrani životinjskog porekla, dok ga u biljnoj hrani nema.

Ipak, mnoge žitarice, voće i povrće imaju veliki uticaj na nivo kako “dobrog”, tako i “lošeg” holesterola u našem organizmu. Razlog tome je činjenica da ova hrana biljnog porekla u sebi sadrži mnoge druge materije koje utiču na koncentraciju i kretanje nivoa holesterola u krvi.

Uz pravilnu i zdravu ishranu, jedan od važnih načina na koji koncentraciju i balans između “dobrog” i “lošeg” holesterola možemo održati na željenom nivou je i redovno bavljenje sportom.

S tim u vezi, u nastavku dajemo kratak pregled korisnih preporuka uz čiju pomoć možete u svom organizmu da osigurate dovoljno “dobrog”, ali i da sprečite povećanje nivoa “lošeg” holesterola.

Preporuke kako da to učinite:

 • Unosite više maslinovog ulja, kao i omega 3 ribljeg ulja
 • Izbegavajte suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje, jer ono smanjuje “dobar” holesterol
 • Izbegavajte unošenje zasićenih masnih kiselina
 • Jedna čaša alkohola dnevno ili manje povećava nivo HDL holesterola
 • Jabuka, dunja i šargarepa sadrže dosta pektina koji doprinosi povećanju “dobrog”, a snižavanju “lošeg” holesterola
 • Unositi više mahunarki, kao što su pasulj, sočivo i soja. Sojin protein znatno snižava LDL holesterol
 • Uzimati beli luk – dva do tri čena belog luka dnevno može da smanji holesterol za 10 odsto
 • Uzimati jagode, limun, kivi, papriku, paradaj i drugo voće i povrće koje sadrži dosta vitamina C, jer vitamin C, kao i vitamin E i beta karoten uništavaju slobodne radikale koji čine LDL holesterol opasnim
 • Jesti grejpfrut jer on ne samo da snižava nivo holesterola, već i smanjuje masne naslage na zidovima arterija
 • Konzumirati ovsene mekinje i pahuljice
 • Paziti na jaja, kavijar, džigericu i mozak, jer su bogati holesterolom
 • Piti zeleni čaj
 • Povećati fizičku aktivnost
 • Prestati sa pušenjem
 • Smanjiti gojaznost.

Jednostavno pravilo koje bi trebalo da sledimo kod holesterola je da vrednosti “lošeg” LDL holesterola treba da budu što manje, a da nam vrednosti “dobrog” HDL holesterola budu što veće.

Imajući sve u vidu, holesterol sam po sebi nije loš i pogrešno je odricati se hrane koja u sebi sadrži ili podstiče povećanje ukupnog holesterola u krvi. Međutim, važno je voditi računa da se u tome ne pretera.

Sa druge strane, nedostatak holesterola u organizmu može da ima za posledicu oštećenje jetre, probleme sa pamćenjem i lošiju koncentraciju.

Floradijabet kapi

FLORADIJABETFloradijabet kapi su 100% prirodni biljni preparat na bazi grčkog semena, pelina, artičoke i koprive, rađene sa organskim voćnim destilatom.

Floradijabet biljne kapi pored smanjenja, odnosno normalizacije nivoa šećera u krvi, pozitivno deluju na sve metaboličke procese u organizmu, pa se upotrebom ovih kapi istovremeno reguliše i nivo holesterola i masnih materija u krvi.

Floradijabet kapi za šećer mogu slobodno da se kombinuju sa terapijom koju trenutno koristite kako bi smanjili primenu lekova i pomogli da lakše kontrolišete nivo šećera u krvi.

Floradijabet kapi možete poručiti putem telefona: 011/380 62 81, kao i putem naše online prodavnice ovde >>>

Pogledajte i ...

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kako mozak utiče na hormone štitaste žlezde

Kad postoji manjak hormona štitaste žlezde, smanjen je i protok krvi kroz mozak. S druge …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *