Početna / Nervni sistem / Izlečite anksioznost na prirodan način

Izlečite anksioznost na prirodan način

Da li se osećate uplašeno u vezi sa novim poslom koji ste prihvatili? Predstoji vam stupanje u brak, važan ispit na fakultetu ili se jednostavno plašite rizika od bolesti ili budućnosti? Napetost, anksioznost i stres su skoro neizbežni sa napornim životom u kojem živimo danas.

Istraživanja potvrđuju da je anksioznost veći problem od depresije u današnjem svetu. Dakle, anksioznost je mnogo češća i štetnija za zdravlje nego što smo i pretpostavljali.

Takođe, neki ljudi su prirodno više skloni nervozi i anksioznosti od drugih. Ako patite od nekontrolisane, preovlađujuće i uporne anksioznosti, možda se suočavate sa stanjem koje se zove anksiozni poremećaj i potrebno je da potražite medicinsku pomoć. Više žena pati od poremećaja anksioznosti nego muškaraca.

Neki uobičajeni simptomi anksioznosti su: strah, uznemirenost, nemir, glavobolja, razdražljivost, srčana palpitacija, otežano disanje, teškoća da zaspite, uznemiren stomak, suva usta, mučnina, vrtoglavica, otežano koncentrisanje ili umor.

Ostali faktori koji doprinose ovom problemu uključuju: depresiju, poremećaj spavanja, nedostatke u ishrani, mentalne poremećaje u porodici, nikotin, nadbubrežne poremećaje, poremećaj štitne žlezde i određene lekove.

Anksioznost i stres su dva najčešća faktora koja doprinose nizu zdravstvenih problema. Stoga je važno upravljati ovim stanjima, a mnogim ljudima najviše pomažu upravo prirodni lekovi za anksioznost koji su veoma efikasni.

Koji su najbolji prirodni lekovi za anksioznost?

Kamilica

Kamilica može da se koristi i za smirenje i za ublažavanje anksioznosti. Čaj od kamilice i esencijalno ulje kamilice su efikasni lekovi za anksioznost, iako tačan mehanizam delovanja nije poznat. Međutim, istraživači smatraju da flavonoidi kao apigenin, kvercetin i patuletin mogu igrati ulogu u ublažavanju anksioznosti.

Pijte čaj od kamilice za anksioznost par puta dnevno oko mesec dana ili dok ne vidite poboljšanje.

Alternativno, uzmite ovu biljku u obliku suplementa. Odrasli generalno mogu uzimati 400 do 1600 mg u podeljenim dozama dnevno, ili 1-4 ml tečnog ekstrakta tri puta dnevno.

Pomorandže

Opojni miris pomorandže i pomorandžine kore pomaže u smirenju živaca. Aromaterapija, kada se koristi zajedno sa masažom, pokazala se veoma efikasnom kod pacijenata sa mentalnim poremećajima. Eterična ulja utiču na hemiju mozga i na nervni sistem.

Veruje se da miris citrusa pomaže u borbi protiv depresije i podstiče imunitet.

Jednostavno oljuštite narandžu i udišite njenu aromu, to vam može pomoći da podignete svoje raspoloženje. Za bolje rezultate, stavite nekoliko kora pomorandže u šerpicu sa vodom i ostavite da se krčka. Udahnite osvežavajući miris kako biste izbegli anksioznost. Ponovite po potrebi.

Napomena: temeljno operite koru narandže kako biste uklonili tragove pesticida.

Ruzmarin

Ruzmarin je još jedan popularni prirodni lek za anksioznost zbog njegovog smirujućeg efekta. Poznato je da određene komponente ruzmarina imaju anksiolitičku aktivnost.

Pijte čaj od ruzmarina jednom dnevno dok ne budete zadovoljni rezultatima.

Lavanda

Eterično ulje lavande se tradicionalno koristi kao lek za izazivanje relaksacije i smanjenje depresije.

Ovaj lek za anksioznost i stres takođe odobrava Evropska agencija za lekove.

Lavanda ima smirujuće i umirujuće dejstvo na nervni sistem zbog svojih bioaktivnih sastojaka kao što su linalol i linalil acetat.

Skuvajte dve čaše vode, dodajte dve do četiri kapi eteričnog ulja lavande u ovu vodu i udahnite pare kako biste olakšali anksioznost. Ponovite po potrebi.

Alternativno, umešajte tri ili četiri kapi ulja od lavande u jednoj kašičici bademovog ulja, maslinovog ulja ili bilo kog bazičnog ulja. Koristite ga kao ulje za masažu na vratu, leđima i ramenima. Ponovite svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno dok se vaše stanje ne poboljša.

Matičnjak

Matičnjak dobro funkcioniše kao blagi relaksant i nervni tonik. Stoga se koristi da smanjuje anksioznost, promoviše san i poboljšava apetit.

FITORELAX BILJNE KAPI sadrže mešavinu biljnih ekstrakta valerijane, matičnjaka, nane i hmelja.

Aktivni sastojci ovog pažljivo odabranog lekovitog bilja dokazano deluju umirujuće, kod napetosti, nervoze, anksioznosti i kod težih oblika nesanice. Ovo je potpuno prirodan preparat koji nema kontraindikacija, stoga možete da ga koristite bez bojazni od neželjenih reakcija.

Pogledajte i ...

Opustite se nakon stresnog dana

Stres je prirodna reakcija tela i u malim količinama može delovati stimulativno. Međutim, u današnjem, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *