Ako vam varenje nije kako treba, što se najčešće ispoljava nadimanjem, gasovima, gorušicom, zatvorom i sličnim simptomima, evo nekoliko jednostavnih predloga koji bi mogli da pomognu da se ti simptomi dovedu u red.
Nije sve što je ukusno istovremeno i dobro za nas. Ako imate neki od navedenih simptoma, trebalo bi da izbegavate mlečne proizvode, prženu i previše masnu hranu i previše začina. I naravno, ako iz iskustva znate da vam određene namirnice smetaju, trebalo bi da svesno izbegavate i njih. Evo još nekoliko stvari koje mogu pomoći da se varenje popravi.
Biljna vlakna su obavezna
Svakodnevni unos biljnih vlakana možete povećati ako za doručak pojedete voćku, a za ručak više salate ili kuvanog povrća. Umesto belog hleba i testenina, bolje je koristiti integralne, koje su bogatije vlaknima. Biljna vlakna “guraju” hranu kroz digestivni sistem, tako da se namirnice koje su malo teže za varenje neće zadržati duže nego što bi trebalo. Optimalna količina biljnih vlakana pomoći će i da održite poželjnu telesnu težinu.
Sažvaćite hranu kako treba
Ako mislite da je ovo suvišan savet, prisetite se koliko puta ste “progutali” neku pitu, ili sendvič, ili ceo obrok, kad ste žurili negde ili naprosto dočekali da pregladnite. Međutim, varenje započinje onog trenutka kad unesemo hranu u usta. Žvakanje sitni hranu, a pljuvačka započinje proces varenja. Ako ne sažvaćete hranu kako treba, već gutate krupne zalogaje, ostali deo organa za varenje imaće teži posao i trebaće mu više vremena da razloži hranu.
Više se krećite
Kretanje i fizičko vežbanje stimulišu creva da brže pokreću otpadne materije kroz sistem organa za varenje. Da bi vaši organi za varenje radili optimalno, kretanje je neophodno. Ako ste pojeli obiman obrok, dajte sebi 20 minuta u miru, a onda obavezno lagano prošetajte ili obavite neki lakši fizički posao. Kretanje će pomoći da se hrana svari i da se smanje nadimanje i grčevi koji mogu da nastanu nakon preobimnog obroka.
Pijte dovoljno vode
Vašem organizmu je potrebno dosta vode da bi organi za varenje lučili dovoljno sokova i radili glatko. Kafa i zašećereni napici u tom pogledu ne deluju kao čista voda, oni čak mogu da otežaju varenje. Najbolje je da umesto kafe pola sata pre obroka popijete čašu čiste vode, a onda sat i po nakon obroka još jednu čašu vode, ili neki biljni čaj koji pomaže varenje (nana, kamilica).
Smanjite količinu masti
Ako znate da vam je varenje slabije, izbegavajte preterano masnu hranu zato što ona može da značajno uspori varenje, pa čak i da izazove zatvor. Kvalitetne masti nisu loše same po sebi, ali ako ih teže varite, onda je bolje da dodajete manje ulja ili masti u obrok, a da to nadoknadite nekim izvorom zdravih masti koji sadrže istovremeno i biljna vlakna, kao što su semenke i orašasti plodovi – npr. orasi, laneno seme i sl.
Konzumirajte probiotike
Probiotici (korisne crevne bakterije) značajno pomažu rad organa za varenje. Možete da pijete kefir (koji je najbolji mlečni izvor probiotika), ili napravite miso supu, ili koristite tempeh i druge prirodne probiotike (tokom zime, ubedljivo je najbolji kiseli kupus). Ako imate akutnih problema sa varenjem, svakako da možete da uzimate i pilule probiotika – one su verovatno najneškodljiviji lek koji možete naći u prodaji.
Cimet
Začin je prepoznatljiv po mirisu i toplom, slatkom ukusu, a koristi se za poboljšanje probave, ubrzavanje metabolizma, protiv stvaranja gasova, za smanjivanje grčeva i nadutosti, i za podsticanje peristaltike creva. Da biste ubrzali metabolizam, u 200 ml tople vode dodajte kašičicu mlevenog cimeta i dve kašičice meda i dobro razmutite. Po šolju mešavine popijte svakog jutra, natašte, pola sata pre doručka i uveče pre spavanja.
Celer
Izmešajte po 25 g ploda celera, 25 g anisa, 25 g morača i 25 g kima. Kašičicu mešavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i posle 10 minuta procedite. Popijte po šolju svežeg čaja, posle jela.