Prirodni antioksidansi iz hrane mogu da osnaže organizam jer se bore sa štetnim slobodnim radikalima. Stoga treba reći da su dobre namirnice za podizanje imuniteta one koje sadrže beta-karoten, Vitamin E i C. Ovoj listi pridodajmo i svu hranu bogatu cinkom i selenom.
Podizanje imuniteta prirodnim putem
Za podizanje imuniteta kod odraslih od velike pomoći su i probiotici (jogurt, supa, kiseli kupus), kao i dragoceni pčelinji proizvodi – med i polen. Zdravoj hrani obavezno treba dodati i biljne čajeve, koji će osnažiti kompletan organizam.
Faktori rizika koji ugrožavaju imuno sistem su nikotin, alkohol (više od 2 čaše vina dnevno), stalni stres, preterivanje u sportu, loša ishrana koja podrazumeva mnogo proizvoda od belog brašna, konzerviranu hranu i gotova jela.
Prevelike količine loših masti takođe slabe imunitet. Masne kiseline tipa omega-6 kojih ima u kukuruznom i suncokretovom ulju koče stvaranje limfocita i snagu imunog odgovora. Lako oksidišu i stvaraju dosta slobodnih radikala.
Nasuprot njima, nerafinisana ulja, kao i riblje ulje (izvor su masne morske ribe: tuna, skuša, sardina i losos) koje sadrži masne kiseline omega-3 tipa jačaju imunitet.
Ehinacea kapi
Vrhunske organske biljne kapi za imunitet i tinktura protiv gripa, virusa, infekcija!!!
Ehinacea kapi predstavljaju 100% prirodan, organski proizvod na bazi ekstrakata ehinacee, organskim voćnim destilatom.
Sa 100% pouzdanim poreklom biljne sirovine i sa sertifikatom ORGANSKOG PROIZVODA biljne kapi Ehinacee predstavljaju najbolji i najdelotvorniji biljni preparat na našem tržištu!!!
Aktivni sastojci ehinacee kapi pomažu ublažavanju tegoba koje prate: bakterijske i virusne infekcije disajnih organa (prehlada, bolesti grla, promuklost, grip, bronhitis, sinuzitis, kašalj, otežano disanje, astma), herpes simplex, urogenitalne infekcije i pad imuniteta, kao posledice stresa.
Opšte preporuke za jačanje imuniteta
Izbegavajte da deci dajete procesiranu hranu, šećer i gazirana pića, jer slabe imuni sistem. Ove namirnice nemaju nikakve nutritivne kvalitete, pa ako ih vaša deca uzimaju, neće moći da jedu drugu hranu – sa neophodnim nutrijentima. A to će nužno da dovede do slabljenja imunog sistema.
Smanjite upotrebu šećera, jer on smanjuje broj i funkciju belih krvnih elemenata koji se bore sa infekcijama i povećavaju efikasnost imunog sistema. To je razlog što se mnoga deca razbole posle rođendana. Njihova otpornost opada zbog unošenja šećera u organizam. Dajući detetu malo više vitamina C, nekoliko dana pre i posle tih događaja, može da se prevenira pojava infekcije. Šećer je odgovoran i za druge bolesti, uključujući srčane bolesti i dijabetes. Jedan od načina da ga izbegnete je da pripremite zdravu užinu (sveže voće, integralni krekeri, kroasan, voćni jogurt).
Ograničite količinu masnih kiselina iz pržene hrane i margarina. Umesto njih upotrebite zdrave masti.
Eliminišite hranu koja može da izazove alergiju.
Obezbedite deci neophodne nutrijente. Imuni sistem koristi vitamin A i cink za stvaranje imunološke osnove. Neka dete dnevno popije 2 decilitra jogurta sa korisnim bakterijama.
Nemojte da pravite sendviče od belog hleba, iako ga deca više vole. Sve napravljeno od belog brašna smanjuje imunitet. U ishranu uključite integralni pirinač umesto rafiniranog.
Ponudite detetu dosta svežeg voća i povrća. Bogati su vitaminom C i antioksidansima koji putuju kroz telo i štite ćelije od oštećenja. Posebno ponudite dosta žutog povrća koje sadrži karotenoide, supstance koje povećavaju produkciju ćelija koje se bore protiv mikroorganizama.
Žuto-narandžasto voće i tamnozeleno povrće (kajsije, šargarepa, bundeva, tikvice, kupus, spanać) takođe sadrže najvažnije antioksidanse.