Izvesne promene u ishrani i životnom stilu mogu imati pozitivne efekte na povećanje nivoa dobrog HDL holesterola:
- Unositi više maslinovog ulja.
- Unositi više Omega 3 ribljeg ulja,
- Izbegavati unošenje Omega 6 ribljeg ulja, jer Omega 6 smanjuje ukupan nivo holesterola, tj. smanjuje istovremeno i loš LDL i dobar HDL holesterol (Omega 6 se nalazi i u orasima).
- Izbegavati unošenje suncokretovog, kukuruznog i sojinog ulja, jer ona takođe smanjuju dobar HDL holesterol.
- Izbegavati unošenja zasićenih masnih kiselina.
- Jedna čaša alkohola dnevno ili manje, povećava nivo HDL-a, doduše više kod žena, nego kod muškaraca. HDL prenosi holesterol nazad do jetre, a poznato je da holesterol ima zaštitni efekat na membrane ćelija. Pretpostavlja se da se ovako manifestuje potreba jetre da se zaštiti od štetnog uticaja alkohola.
- Jabuka, dunja i šargarepa sadrže dosta pektina koji povišava dobar HDL, a snižava loš LDL holesterol.
- Povećati fizičku aktivnost.
- Prestati sa pušenjem.
- Smanjiti gojaznost