Gojaznost, masna i slatka hrana, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, neki su od uzroka koji dovode do dijabetesa, od kojeg samo u Srbiji boluje preko 750.000 ljudi.
Kako bi se bolest koju s razlogom nazivaju tihi ubica, jer uništava sve organe, sprečila potrebno je konzumirati kurkumu, jagode, sir, jogurt, crveno vino, cimet, jabuke i spanać.
Kurkuma sadrži kurkumin koji odlaže, pa čak i sprečava dijabetes.Potrebno je još vremena za istraživanje kako bi se utvrdili dugoročni efekti kurkume, ali su prvi rezultati obećavajući.
Jagode bi trebalo jesti redovno. Naučnici tvrde da pomažu u aktiviranju proteina u organizmu koji smanjuje loš holesterol i krvne lipide, koji doprinose razvoju dijabetesa. Eksperimenti su pokazali da jagode pomažu u snižavanju glukoze u krvi.
Sir i jogurt takođe su efikasni u prevenciji dijabetesa, ali isključivo nemasni. Eksperti veruju da zdrave bakterije koje sadrže imaju korisne sporedne efekte.
Crveno vino sadrži resveratrol, koji pomaže funkciji šećera u krvi regulišući insulin. Treba ga piti umereno, jednu čašu uz ručak.
Cimet ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, a između ostalog snižava nivo glukoze u krvi, ali i nivo triglicerida, lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osetljivost na insulin.
Jabuke sadrže antocijanin koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.
Spanać je bogat hranljivim materijama. Britansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje spanaća dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 14 odsto.