Da li vas muči visok holesterol? Da li je holesterol zaista toliko loš? Kako da spustite visok holesterol? Odgovore na ova i još neka pitanja o holesterolu, potražite u narednom tekstu.
Tačno je da je holesterol potreban našem telu i da se prirodno javlja u svakoj ćeliji tela, ali kada se nagomila previše holesterola u koronarnim arterijama – to može povećati rizik od srčanih bolesti. Sam holesterol nije suštinski “loš”. Pre svega, to je višak holesterola koji može izazvati probleme kod nekih ljudi. Možete da odredite nivo holesterola testiranjem krvi. Ukoliko imate visok holesterol, spustite ga prirodno, jedite više voća, povrća i vlakana i vežbajte više.
Neophodno je da testirate nivo holesterola svakih pet godina, budući da se visok holesterol može javiti čak i bez simptoma.
Koja je funkcija holesterola?
Dijetetski holesterol dolazi iz hrane životinjskog porekla, iako ga naše telo proizvodi. Ukupni holesterol se sastoji od HDL, LDL i triglicerida, koji predstavljaju glavnu formu masti u hrani, a takođe i glavni oblik skladištenja masti u telu. LDL i HDL transportuju holesterol u i iz ćelija, gde se koristi za jačanje ćelijske membrane i za proizvodnju hormona i vitamina D.
Dobar holesterol (HDL)
Lipoprotein visoke gustine, koji se zove HDL ili “dobar holesterol“, uzima holesterol iz ćelija i vraća ga u jetru radi reciklaže ili uklanjanja otpada. Termin “dobar” ne odnosi se na vrstu holesterola, već na činjenicu da ovaj ”transport” povlači holesterol iz cirkulacije, tako da veći HDL broj znači bolju kontrolu holesterola i zaštitu srca.
Loš holesterol
Lipoprotein male gustine, koji se zove LDL ili “loš holesterol“, prenosi holesterol u svaku ćeliju u organizmu radi potencijalne upotrebe u ćelijskim membranama ili za proizvodnju hormona i vitamina D. Ćelije uzimaju samo ono što im treba, tako da visoki nivoi LDL-a mogu rezultirati nakupljanjem viška holesterola u arterijama, uzrokujući ograničeni protok krvi. Na kraju, formirani krvni ugrušak može blokirati suženu arteriju i dovesti do srčanog udara ili moždanog udara. Niži LDL broj znači bolje zdravlje.
Kako spustiti visok holesterol – putem ishrane?
Orašasti plodovi
Oni su odličan izvor polinenasićenih masnih kiselina i mononezasićenih masnih kiselina – zdravih masti koje pomažu u poboljšanju nivoa holesterola.
Ovas
Ovas, uključujući ovsenu kašu, ovseno brašno i ovsene mekinje, takođe je poznat po svojstvima za smanjenje holesterola. Ovas je bogat beta-glukanima, rastvorljivim vlaknima koja stvaraju gelastu supstancu u crevima. Smatra se da ova rastvorljiva vlakna smanjuju nivo LDL-a u krvi, ometajući apsorpciju magnezijuma i holesterola.
Ječam
Celo zrno ječma je takođe bogato beta-glukanom, a kao i ovas, ima slična svojstva za smanjenje LDL-a. Ječam takođe sadrži fitosterole i lignane, što može pomoći u smanjenju LDL-a, zajedno sa drugim fitonutrijentima koji pokazuju antioksidativne i antiinflamatorne efekte.
Avokado
Avokado je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, vlaknima i fitonutrijentima, kao što su fitosteroli i polifenoli, od kojih su svi povezani sa poboljšanim nivoom holesterola u krvi.
Mahunarke (pasulj, grašak ,sočivo)
Mahunarke su prirodno siromašne mastima, a bogate rastvorljivim vlaknima. Predstavljaju dobar izvor fitosterola i posebno dobar izvor folata, gvožđa, cinka, magnezijuma i antioksidanata. Ovi biljni proteini mogu da smanje loš holesterol i mogu biti posebno vredni prilikom zamene hrane – kao što je masno meso – koje može povećati nivo holesterola.
Voće i povrće
ishrana koja naglašava svo voće i povrće može smanjiti LDL holesterol i smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Voće i povrće je bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i fitonijentima koji pružaju antiinflamatorne i antioksidativne prednosti. Posebno ćemo izdvojiti bobičasto voće za smanjenje holesterola.
BILJNE KAPI BABIN ZUB su 100% prirodan proizvod na bazi biljke pod nazivom Tribulus terrestris. Nauka je dokazala da ova lekovita biljka ima pozitivno dejstvo kod kardiovaskularnih tegoba, a koristi se i za smanjenje nivoa lošeg holesterola.
Nakon redovne i adekvatne primene preparata BILJNE KAPI BABIN ZUB – možete da stabilizujete nivo holestrola u krvi.