Letnje temperature zahtevaju laganiju ishranu i konzumiranje što više tečnosti. Upravo zbog toga, neka vaša ishrana tokom leta bude obogaćena namirnicama koje su pune vode, kako biste svom organizmu pomogli da izbegne dehidrataciju. U nastavku pogledajte koje to namirnice treba da jedete u što većim količinama na tropskim vrućinama…
1. Paradajz
Mnoge studije dokazale su da likopen, glavni antioksidans paradajza, ima zaštitno dejstvo na zdravlje kože i smanjuje rizik od karcinoma kože, ali i kod muškaraca od raka prostate. Upravo zbog toga paradajz treba da bude deo svakodnevnog jelovnika – što češće, a naročito leti, kada je koža izložena štetnim uticajima sunca.
2. Krastavci
Ovo povrće je idealna letnja namirnica jer su niskokalorični, dijetalni, i puni vode. Sa sastavom vode od preko 90 odsto malo koja namirnica može da hidrira organizam kao krastavac. Takođe, ovo povrće je bogato vitaminima A, B, C i K koji jačaju imunitet i čine kožu zdravom, a sadrži i magnezijum i kalijum. Ove hranjive materije učinkovito deluju na regulisanje krvnog pritiska – zato je krastavac dobar za lečenje i visokog i niskog krvnog pritiska. Osim u salatama, krastavce možete skuvati i kao varivo, ili od njih pripremiti hladnu supu.
3. Tikvice
Tikvice predstavljaju jednu od češće korišćenih letnjih namirnica, jer su izuzetno hranljive, a mogu se spremiti na razne načine – u supi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamenjuju brašno u nekim receptima… Ovo povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C i veliku koncentraciju beta karotena zahvaljujući kojem se smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.
4. Lubenica i dinja
Bez lubenice i dinje ne možemo da zamislimo leto, što i nije loše jer, osim što će vas rashladiti, osvežiti i nahraniti, obe sadrže čitav niz korisnih sastojaka koji povoljno utiču na probavu, jetru, srce, krvotok i bubrege. Ove namirnice su niskokalorične i pune vode, a sadrže i vitamine A, B1 i B2, C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i cink. Zahvaljujući ovim korisnim sastojcima lubenica i dinja su idealne namirnice za čišćenje toksina iz organizma, a osim samostalno možete ih jesti i kao dodatak voćnim salatama ili koktelima.
5. Grožđe
Nezavisno od vrste grožđa, ova namirnica je puna korisnih materija, poput vitamina A, B, B6, C, ali i folne kiseline. Oko 100 grama grožđa sadrži blizu 20 do 25 odsto dnevne potrebe za vitaminom C. Osim što je crno grožđe ukusna i osvežavajuća namirnica u letnjim mesecima, sok tamnih bobica ima dobar efekat na krvne sudove i kardiovaskularno zdravlje. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a takođe uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može sprečiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim tim stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg holesterola.